Konsulentbruken øker

Her er det skjulte politibyråkratiet

Politiet har brukt over en milliard på konsulenter på tre år. Hadia Tajik (Ap) beskylder justisminister Anders Anundsen (Frp) for å ikke ha kontroll. 

KRITISERES: Politidirektoratet og undervirksomheten PIT har økt kraftig siden regjeringsskiftet. De har også økt konsulentbruken, mye på grunn av IKT-løftet som er i gang i politiet. Bildet viser direktoratets lokaler på Majorstua i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
KRITISERES: Politidirektoratet og undervirksomheten PIT har økt kraftig siden regjeringsskiftet. De har også økt konsulentbruken, mye på grunn av IKT-løftet som er i gang i politiet. Bildet viser direktoratets lokaler på Majorstua i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er flere år siden Riksrevisjonen først advarte om politiets høye konsulentbruk.

De fryktet det store omfanget av eksternt innleid mannskap gjør det vanskelig å ettergå at penger brukes rett.

Siden da har konsulentbruken skutt i været. I fjor passerte den 390 millioner kroner for politietaten samlet.

Oslo  20151110.
Hadia Tajik etter møtet om asylpolitikk på Stortinget.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20151110. Hadia Tajik etter møtet om asylpolitikk på Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Størst er veksten i Politidirektoratet (POD), som har gått fra å bruke litt under 15 millioner på konsulenter i 2010 til 145 millioner i 2015.

Leder Hadia Tajik (Ap) i justskomiteen reagerer:

- Det virker som om justisministeren mangler kontroll over POD, og at det vokser på bekostning av den lokale politikraften. I forbindelse med budsjettbehandlingen vil Ap derfor ta opp at justisministeren nå må få tilbake kontrollen over Politidirektoratet, sier hun.

FÅR KRITIKK: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) får kritikk fra opposisjonen.  FOTO: JAN T. ESPEDAL / NTB Scanpix       
FÅR KRITIKK: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) får kritikk fra opposisjonen.
 FOTO: JAN T. ESPEDAL / NTB Scanpix        Vis mer

Hun synes pengebruken virker å ha løpt løpsk.

Stor økning

Det er nemlig ikke sånn at bruken av innleid arbeidskraft skjer i stedet for en økning i ansatte, selv om PODs konsulentbruk isolert sett er gått ned med cirka 30 millioner i fjor sammenlignet med året før.

Bare siden regjeringsskiftet har Politidirektoratet fått omtrent hundre flere byråkrater.

Samtidig etablerte politiet i 2014 en egen organisasjon kalt Politiets IKT-tjenester (PIT). Da de ble opprettet, hadde de 206 ansatte. Ved inngangen til august i år hadde de 376, inkludert 30 som er flyttet til organisasjonen fra politidistriktene.

Justiskomiteens Jenny Klinge (Sp) anklager regjeringen for å skape en feilaktig oppfatning av virkeligheten ved å drive underrapportering av mannskap.

Regjeringen har nemlig skrytt flere ganger av å ha bremset byråkrativeksten, men det usynlige byråkratiet konsulentene utgjør vises ikke i tallene.

- Ufornuftig bruk

De siste tre årene har politiet brukt 1,1 milliard kroner på konsulenter. Konsulentbruken i politiet i fjor, tilsvarer utgiften ved å ha 390 nyutdannede politimenn i jobb i ett år.

- Når du da ser det i sammenheng med alle disse millionene som går til konsulenter, er det all grunn til å rope varsko over mangelen på fornuftig ressursbruk, sier Klinge.

KRITISK: Stortingsrepresentant for Senterpartiet Jenny Klinge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Stortingsrepresentant for Senterpartiet Jenny Klinge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Mye av økningen - enten den skyldes konsulenter eller ansettelser i POD og PIT - forklares med IKT-løftet som foregår i norsk politi.

Faktisk gjelder det hele 350 av 390 konsulent-millioner i fjor.

- Rasjonelt å bruke konsulenter

Avdelingsdirektør Frede Hermansen i POD sier det i noen tilfeller er bedre å bruke konsulenter enn fast ansatte, selv om de tilstreber å bytte ut konsulenter med ansatte der de kan.

- Vi rydder opp i gamle systemer, samtidig som vi driver tunge utviklingsprosjekter. Derfor er behovet vårt stort, både når det gjelder permanent bemanning og på konsulentsiden, sier Hermansen, som ikke tror konsulentbruken vil gå ned noe særlig i årene framover.

- Når vi bruker konsulenter bruker vi det til forskjellige formål, for eksempel hvis vi har behov for helt spesiell kompetanse og gjerne over en kortere periode. Da er det mer rasjonelt å leie inn den kapasiteten enn å etablere det i organisasjonen, sier han.

Han påpeker også at politiet fikk en ny policy for et halvår siden som skal bidra til «mer riktig bruk av konsulenter».

Selv om politiet har fått til mye på IT-fronten, er det mye som gjenstår før IT-systemene fungerer som de skal.

Krasjet nettopp

Det ble blant annet tydelig da politiets datasystem BL gikk nede for telling i dag.

Det gjorde det også i forrige uke. Faktisk har datasystemene politiet bruker krasjet flere ganger i løpet av året.

Merverdiprogrammet - politiets store prestisjeprosjekt for IT - ble skrotet i fjor fordi det ikke var godt nok til å settes ut i live.

Da hadde staten først brukt 240 millioner kroner på å planlegge det. Da Dagbladet intervjuet politidirektør Odd Reidar Humlegård i sommer, gjorde han det imidlertid klart at han ikke angret på en krone av pengene som var brukt på forbedringer i politiet siden 22.juli 2011.

Dagbladet forsøkte onsdag å få en kommentar fra justisminister Anders Anundsen (Frp) til kritikken fra opposisjonen, uten hell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer