Konsulentbruken øker

Her er det skjulte politibyråkratiet

Politiet har brukt over en milliard på konsulenter på tre år. Hadia Tajik (Ap) beskylder justisminister Anders Anundsen (Frp) for å ikke ha kontroll. 

KRITISERES: Politidirektoratet og undervirksomheten PIT har økt kraftig siden regjeringsskiftet. De har også økt konsulentbruken, mye på grunn av IKT-løftet som er i gang i politiet. Bildet viser direktoratets lokaler på Majorstua i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
KRITISERES: Politidirektoratet og undervirksomheten PIT har økt kraftig siden regjeringsskiftet. De har også økt konsulentbruken, mye på grunn av IKT-løftet som er i gang i politiet. Bildet viser direktoratets lokaler på Majorstua i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er flere år siden Riksrevisjonen først advarte om politiets høye konsulentbruk.

De fryktet det store omfanget av eksternt innleid mannskap gjør det vanskelig å ettergå at penger brukes rett.

Siden da har konsulentbruken skutt i været. I fjor passerte den 390 millioner kroner for politietaten samlet.

Størst er veksten i Politidirektoratet (POD), som har gått fra å bruke litt under 15 millioner på konsulenter i 2010 til 145 millioner i 2015.

Leder Hadia Tajik (Ap) i justskomiteen reagerer:

- Det virker som om justisministeren mangler kontroll over POD, og at det vokser på bekostning av den lokale politikraften. I forbindelse med budsjettbehandlingen vil Ap derfor ta opp at justisministeren nå må få tilbake kontrollen over Politidirektoratet, sier hun.

Hun synes pengebruken virker å ha løpt løpsk.

Stor økning

Det er nemlig ikke sånn at bruken av innleid arbeidskraft skjer i stedet for en økning i ansatte, selv om PODs konsulentbruk isolert sett er gått ned med cirka 30 millioner i fjor sammenlignet med året før.

Bare siden regjeringsskiftet har Politidirektoratet fått omtrent hundre flere byråkrater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer