- Her er det stille før stormen

Norske Geir (31) og Mona (30) blir i Cancun mens andre turister flykter i det orkanen «Dean» er på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen «Dean»  er ventet å treffe Mexico med full styrke i morgen tidlig. Det bekymrer ikke Geir Ilseng (31) og Mona Marie Merhof (30) som er på bryllupsreise i Playa del Carmen like utenfor Cancun.

Mens myndighetene i Quintana Roo melder at to tredjedeler av de 60 000 turistene i Cancun-området har flyktet i frykt for orkanen, har Ilseng og Merhof bestemt seg for å bli i området.

Ekteparet har vært på bryllupsferie i en uke nå og skal være der frem til torsdag.

- Vi vurderte å reise hjem i går, men fikk ikke ordnet det. Nå har vi bestemt oss for å bli, sier Geir Ilseng til Dagbladet.no.

Han forteller at andre turister i området stormet til flyplassen i går og i dag. Ifølge turistmyndighetene i landet har flere overnattet på flyplassen for slik å sikre seg flybilletter hjem.

- Jeg føler at vi er trygge. Her er det strålende sol og opphold. Man kan vel si at det er stille før stormen, sier Ilseng, som koser seg på stranda når Dagbladet.no ringer.

Forbereder seg

Hotellet ekteparet bor på, har forberedt seg på orkanen, og dører og vinduer er spikret igjen, forteller Ilseng.

KAOS PÅ FLYPLASSEN: To tredjedeler av alle turistene i Cancun flykter fra orkanen «Dean». Bildet er tatt på den internasjonale flyplassen i Cancun, Mexico. Foto: Eduardo Verdugo/AP
KAOS PÅ FLYPLASSEN: To tredjedeler av alle turistene i Cancun flykter fra orkanen «Dean». Bildet er tatt på den internasjonale flyplassen i Cancun, Mexico. Foto: Eduardo Verdugo/AP Vis mer

Cancun er preget av frykten for orkanen, men på stranda slapper folk likevel av, kan Ilseng fortelle.

- Jeg tror vi er så rolige fordi vi har fått beskjed om at orkanen først og fremst vil treffe sør-kysten, Cancun er mindre utsatt, sier Ilseng.

Mens myndighetene evakuerer boliger i sør, der «Dean» er ventet å herje i morgen tidlig, flykter turister fra hele landet. Det ser foreløpig ut som om Cancun blir spart for de verste herjingene, men det stopper ikke turister fra å sjekke ut fra hotellene og ta første fly hjem. På den internasjonale flyplassen i Cancun var det travelt i dag.

«Dean» vokser

I dag slo «Dean»  mot Cayman-øyene med en vindstyrke på 240 km/t. Men ifølge det amerikanske orkansenteret vil Dean vokse seg sterkere, til en kategori fem orkan, før den raser over Mexico i morgen tidlig.

Orkanen er ventet å slå til mot Yucatan først for så å slå til, noe svekket, i Campeche-gulfen. Mexicos statlige oljeselskap, som har oljerigg i Campeche-gulfen, besluttet i dag å evakuerer de 14 354 arbeiderne og stenge oljerigget inntil videre.