Her er det størst sjanse for hvit jul

Meteorologisk institutt har gått ut med «en liten teaser».

SLEDEFØRE: Om nissen kan benytte dette framkomstmiddelet på julaften, er fortsatt ikke avklart, men Meteorologisk institutt har i dag gått ut med statistikk som viser hvilke steder i landet han har kunnet bruke sleden til jobb de siste 30 åra. Foto: Kaisa Siren / Lehtikuva / Scanpix
SLEDEFØRE: Om nissen kan benytte dette framkomstmiddelet på julaften, er fortsatt ikke avklart, men Meteorologisk institutt har i dag gått ut med statistikk som viser hvilke steder i landet han har kunnet bruke sleden til jobb de siste 30 åra. Foto: Kaisa Siren / Lehtikuva / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SNØ-STATISTIKK: Blå områder på kartet viser hvor det er størst sjanse for hvit jul i Norge. Nord og fjellet i sør ligger best an. Foto: Meteorologene / Twitter
SNØ-STATISTIKK: Blå områder på kartet viser hvor det er størst sjanse for hvit jul i Norge. Nord og fjellet i sør ligger best an. Foto: Meteorologene / Twitter Vis mer

(Dagbladet): Allerede denne uka begynte Meteorologisk institutt å få spørsmål om hvordan været blir til jul.

Og til tross for at det fortsatt er over 20 dager til den setter inn, og langtidsvarselet deres bare omfatter de neste ti dagene, har meteorologene forsøkt å gi de undrende et svar.

- Vi valgte å gå ut med en liten teaser, sier statsmeteorolog Ida Fossli til Dagbladet.

Størst sjanse

På twitterkontoen meteorologene har de postet et bilde som i fargene grønt og blått viser hvor i landet det er størst sannsynlighet for hvit jul.

«Er du spent på juleværet? Blå områder på kartet viser hvor det er størst sjanse for hvit jul i Norge. Nord og fjellet i sør ligger best an!», skriver meteorologene til bildet.

Meteorologene har gått 30 år tilbake i tid, tatt for seg hvert eneste år siden og sett på hvilke steder som har fått snø til jul.

- Basert på denne statistikken er det gode sjanser for hvit jul i fjellet i Sør-Norge og i Finnmark. Langs kysten i vest, derimot, er sjansene dårligere, sier statsmeteorolog Ida Fossli til Dagbladet.

Har allerede snø

Stedene som leder an til å få hvit jul er allerede snødekket, forteller hun.

LILLE JULAFTEN I FJOR: En oppblåsbar nisse var satt opp ved juletresalget i Nittedal lille juleaften i fjor. Bortsett fra kjempenissen var det lite som minnet om jul utendørs. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
LILLE JULAFTEN I FJOR: En oppblåsbar nisse var satt opp ved juletresalget i Nittedal lille juleaften i fjor. Bortsett fra kjempenissen var det lite som minnet om jul utendørs. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Det ligger snø både i fjellområdene og i indre strøk mot grensetraktene. Det samme gjelder lenger nord; i Finnmark har de fått påfyll av snø i lang tid allerede, sier Fossli.

Om snøen blir liggende, eller om det vil komme snø andre steder før jul som holder seg, er det fortsatt vanskelig å si noe helt sikkert om, ifølge meteorologen. En av årsakene er at en såkalt ustabil værtype er i ferd med å nå landet, forteller hun.

- Det er ventet varierende vær de kommende dagene. Noen dager vil bli litt kaldere og nedbøren vil da komme som snø. Det kommer blant annet lavtrykkaktivitet inn fra sørvest, som treffer Vestlandet og Nord-Norge, og som vil gi en runde med kaldere vær og muligens litt snø.

- Østlandet får finest vær de neste dagene, men kanskje ikke så mye nedbør, sier Fossli.

Drømmejul

Hun forteller at det hadde vært enklere for meteorologene å si mer om værutsiktene dersom vi hadde gått inn i en periode med stabile høytrykk.

VANSKELIG VARSEL: Det er nesten umulig å spå været for julaften 22 dager i forveien, ifølge meteorologen. 
VANSKELIG VARSEL: Det er nesten umulig å spå været for julaften 22 dager i forveien, ifølge meteorologen.  Vis mer

- Men når det er lavtrykksaktivitet er været mye mer ustabilt, og dermed er det vanskeligere å forutse hvordan det vil bli, forklarer hun.

- Hvordan håper dere at den endelige værmeldinga for julaften blir?

- At det er litt kaldt, at det har kommet litt snø, men ikke så mye for da kaos, og at hele landet får perioder med fint vær og flott himmel.

- Og nyttår, da?

- Da ønsker vi oss helst oppholdsvær og lite vind.