Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varmerekorden for mai kan ryke:

Her er det ti grader
varmere enn på Gran Canaria

Hele Sør-Norge bader i sol og varme. Lenger nord ventes ei helg preget av storm og snø i fjellet.

SYDENTEMPERATUR: Drammen fikk temperaturer over 30 grader fredag. Det kan fort skje igjen søndag, ifølge meteorologen. Foto: NTB scanpix
SYDENTEMPERATUR: Drammen fikk temperaturer over 30 grader fredag. Det kan fort skje igjen søndag, ifølge meteorologen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mai måned har vært uvanlig varm flere steder i landet, og helga har ikke vært noe unntak så langt. For den som holder til i Sør-Norge og er glad i hete sommerdager og -netter, kan vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt i Bergen, Martin Granerød, komme med svært gode nyheter:

Hele helga blir preget av svært varmt og fint vær i hele Sør-Norge.

- Enkelte steder kryper temperaturen over 30 grader. Både Drammen og Gulsvik opplevde dette fredag, og det ser særlig lovende ut søndag med tanke på å komme opp i lignende temperaturer, sier Granerød, som legger til at starten på neste uke ikke ser noe dårligere ut for den som vil sole seg.

Varmere enn Gran Canaria

Med temperaturer omkring 30 grader, er det liten grunn til å sette seg på flyet til det som normalt sett er varmere strøk for værets del. På Gran Canaria meldes det lørdag om lunkne 20 grader. Feriegjestene kan forvente lignende temperaturer også søndag.

Selv om det fremdeles gjenstår fem dager igjen av mai, gjør værutsiktene sitt til at meteorologen begynner å tro på muligheten for å sette ny rekord for gjennomsnittlig makstemperatur flere steder i landet.

Han tar likevel forbehold om at mye kan skje før 1. juni, selv om det ser lyst ut akkurat nå.

Nær tropenatt

Sør- og Vestlandet vil, i likhet med Østlandet, få ei fin helg og temperaturer i øvre sjikt av 20-tallet. Også de nattlige temperaturene ligger høyt i sør. I Lindesnes og ved Færder fyr, som normalt sett er blant landets varmeste, ble det målt henholdsvis 18 og 17,9 grader som de lavest temperaturene natt til lørdag. Dermed var det bare to grader unna tropenatt her.

Etter ei solrik helg vil imidlertid starten av kommende uke få noe nedbør lengst sør på mandag, med fare for tordenbyger. Disse vil også trekke litt nordover tirsdag, men det vil ifølge Granerød ikke bli store mengder nedbør.

- Vestlandet vil få varmt og pent vær hele helga og starten av kommende uke. Møre og Romsdal vil sammen med Trøndelag få et lavt skydekke fra morgenen lørdag, men dette letner etter hvert og blir til fint vær helga gjennom. Dette vil også prege starten av kommende uke, sier meteorologen.

Skogbrann i sør - storm i nord

Den uvanlig varme mai måned har imidlertid også ført med seg noen negative konsekvenser, særlig i form av skogbranner og fare for dette. Værutsiktene gjør at den store skogbrannfaren fortsetter også i tida framover i Sør-Norge.

Lenger nord i landet, i Troms og Finnmark, opplever man på sin side ei kaldere helg, med temperaturer omkring 20 grader lavere enn i Sør-Norge, opplyser vakthavende meteorolog i Tromsø, Geir Bøyum.

- Her ligger det på mellom seks og elleve grader nå. Lørdag formiddag må man vente seg perioder med liten storm i Finnmark, men det minker på utover dagen. Det er regn i lufta, og over 400 meter må man regne med snø og sludd. For Troms sin del vil det samme gjelder over 600-700 meter, sier Bøyum.

Meteorologen påpeker at stormen som preger starten av lørdag, gir uvanlig mye vind for mai å være. Etter at også Nord-Norge fikk en over gjennomsnittet varm start på mai, ser det ut til at innspurten blir av det kjølige slaget. For selv om vinden løyer, vil de to nordligste fylkene preges av ruskete vær også utover i kommende uke.

- Men dette er noe usikre prognoser foreløpig. Og for Nordlands del ser det fremdeles ut til å bli bra både i helga og til uka, med unntak av i fylkets nordligste områder, sier Bøyum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media