Her er det topphemmelige dokumentet svenske spanere ikke vil at verden skal se

«Samarbeidet fortsetter å vokse.»

ETT AV DOKUMENTENE: I ett av de topphemmelige dokumentene, står det at svenske FRA har hjulpet etterretningstjenesten NSA med å innhente data om «russiske mål» blant annet innen lederskap og politikk. Foto: «Uppdrag granskning» / SVT / NTB Scanpix
ETT AV DOKUMENTENE: I ett av de topphemmelige dokumentene, står det at svenske FRA har hjulpet etterretningstjenesten NSA med å innhente data om «russiske mål» blant annet innen lederskap og politikk. Foto: «Uppdrag granskning» / SVT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den svenske rikskringkasteren SVT kan avsløre at Sveriges etterretningstjeneste, Försvarets radioanstalt (FRA), jobber tett med USA for å spionere på Russland. De skal ha overrekt USA «en rekke unike avsløringer».

Det er i dokumentarprogrammet «Uppdrag granskning», at den sivile, svenske etaten avsløres som en nær hjelper for den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA).

- Fortsetter å vokse I ett av dokumentene, datert 18. april i år, står det at samarbeidet har holdt på i flere år, og at det bare blir sterkere og sterkere.

«NSAs samarbeid med FRA - en ekstremt kompetent, teknisk nyskapende og pålitelig tredjepart - fortsetter å vokse. FRA har gitt NSA tilgang til sin kabelsamling i 2011, som gir en unik samling av høyt prioriterte russiske mål», står det blant annet.

Dokumentene kringkasteren siterer, er en del av Edward Snowdens funn fra tida da han jobbet for NSA. Det er den kjente, amerikanske varsler-journalisten Glenn Greenwald som har gitt SVT dokumentene.

FRA, som har rundt 700 ansatte, beskrives som en nær venn av den militære etterretningstjenesten, ifølge dokumentene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer