Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er det topphemmelige dokumentet svenske spanere ikke vil at verden skal se

«Samarbeidet fortsetter å vokse.»

ETT AV DOKUMENTENE: I ett av de topphemmelige dokumentene, står det at svenske FRA har hjulpet etterretningstjenesten NSA med å innhente data om «russiske mål» blant annet innen lederskap og politikk. Foto: «Uppdrag granskning» / SVT / NTB Scanpix
ETT AV DOKUMENTENE: I ett av de topphemmelige dokumentene, står det at svenske FRA har hjulpet etterretningstjenesten NSA med å innhente data om «russiske mål» blant annet innen lederskap og politikk. Foto: «Uppdrag granskning» / SVT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske rikskringkasteren SVT kan avsløre at Sveriges etterretningstjeneste, Försvarets radioanstalt (FRA), jobber tett med USA for å spionere på Russland. De skal ha overrekt USA «en rekke unike avsløringer».

Det er i dokumentarprogrammet «Uppdrag granskning», at den sivile, svenske etaten avsløres som en nær hjelper for den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA).

- Fortsetter å vokse I ett av dokumentene, datert 18. april i år, står det at samarbeidet har holdt på i flere år, og at det bare blir sterkere og sterkere.

«NSAs samarbeid med FRA - en ekstremt kompetent, teknisk nyskapende og pålitelig tredjepart - fortsetter å vokse. FRA har gitt NSA tilgang til sin kabelsamling i 2011, som gir en unik samling av høyt prioriterte russiske mål», står det blant annet.

Dokumentene kringkasteren siterer, er en del av Edward Snowdens funn fra tida da han jobbet for NSA. Det er den kjente, amerikanske varsler-journalisten Glenn Greenwald som har gitt SVT dokumentene.

FRA, som har rundt 700 ansatte, beskrives som en nær venn av den militære etterretningstjenesten, ifølge dokumentene.

«NSA ønsker å fortsette samarbeidet om FRAs innsamling av kabeldata, som har resultert i unike avsløringer innen en rekke høyt prioriterte områder.»

Siden 2011 FRA hevder på sin side at all dokumentdelingen mellom spionkollegene foregår på riktig måte. Helt siden 2011 har etterretningstjenesten fått tilgang til svensk data.

FRAs kommunikasjonsenhet sier til SVT at det kun er snakk om «visse mengder» informasjon som blir delt.

- Det er aldri slik at vi gir noen full tilgang til hele kabler, men kun et visst utvalg av materialet vi henter inn, som vi kan dele med andre, sier FRAs talsperson, Fredrik Wallin, til kanalen.


- Hva mener da amerikanerne med at de har «access to FRA's cable connection»?

- Jeg kan ikke svare på hvorfor det står som det gjør i disse dokumentene, sier Wallin.

FRA-loven Den mye omtalte - og omstridte - FRA-loven (se faktaboks) fra 2011, gir Sverige mulighet til å overvåke trafikk fra andre land, som må gjennom data- og telesentraler i Sverige.

Tidligere i år sa FRA at informasjonen ble håndtert med måte.

- Ingen utenlandske land får direktetilgang til våre data. Vi går gjennom alt nøye før vi gir de videre, sa direktør Dag Hartelius til SVT tidligere.