Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er det varmest i landet

Fant plussgrader i natt også - veldig langt nord.

 ALLER VARMEST I LANDET: Skibotn i Indre Troms hadde høyeste minmumstemperatur i hele kongeriket i natt med + 4,0. Mange har kalde vinterminner fra Skibotn - her fra en militærøvelse på seinvinteren 1997. ARKIVFOTO: FORSVARET/SCANPIX.
ALLER VARMEST I LANDET: Skibotn i Indre Troms hadde høyeste minmumstemperatur i hele kongeriket i natt med + 4,0. Mange har kalde vinterminner fra Skibotn - her fra en militærøvelse på seinvinteren 1997. ARKIVFOTO: FORSVARET/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Velkommen til opp-ned landet - er du på jakt etter varmegrader i kongeriket, må du reise lengst nord.

Den høyeste utetemperaturen i Norge i natt ble målt til pluss 4,0 i Skibotn i indre Troms. Nummer to og tre på nattas hotspot-liste: Hellerøy fyr i Troms + 3,6 og Fruholmen fyr + 3,1- intet mindre enn verdens nordligste fyr, 11 mil fra Nordkapp.

- Så Barentshavet og badeferie er anbefalingen for iskalde søringer?

- Vel, det er et fritt land og det er nok ikke min personlige anbefaling. Uten at jeg har noen vanntemperatur fra havet rett utenfor Nordkapp tilgjengelig nå, vil jeg tro at det er mellom 7 og 10 grader i sjøen, sier vakthavende statsmeteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt til Dagbladet med ferske nattmålinger på sitt skrivebord.

Tre under 30 Tre målepunkter hadde minimumstemperaturer under 30 grader i natt: Filefjell i Oppland 33,0, Dagali i Buskerud 30,5 og Tynset i Hedmark 30,0.

- Dette virker jo helt bakvendt, Mentzoni - er det en kuriøs meteorologisk forklaring på denne situasjonen?

- Det er en ganske normal og logisk situasjon. Klarvær og stabilt høytrykk i sør forsterker kuldesituasjonen mens sørvestlige havvinder med 7-8 plussgrader i nord skaper den motsatte situasjonen i nord.

- Blir torsdagen den verste kuldedagen i sør som som dere fagfolk har varslet?

- Det er ingen store endringer i det bildet, nei.

Varmere av frostrøyk Og for alle som synes de fryser ekstra når de ser frostrøyk, minner Mentzoni om den motsatte effekten:

- Frostrøyken virker som et teppe for varmeutstrålingen som kommer fra bakken. For den kommer selv om det ikke virker sånn. Så frostrøyken bidrar til å passe på at varmen ikke forsvinner rett opp.

 VARMEGRADER:  Stort lenger nord enn Nordkapplatået på 71 grader kommer du ikke i kontinental-Europa. Fruholmen fyr i Nordkapp kommune var et av landets varmeste steder i natt med + 3,6 grader.  FOTO: AGNETE BRUN, DAGBLADET.
VARMEGRADER: Stort lenger nord enn Nordkapplatået på 71 grader kommer du ikke i kontinental-Europa. Fruholmen fyr i Nordkapp kommune var et av landets varmeste steder i natt med + 3,6 grader. FOTO: AGNETE BRUN, DAGBLADET. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling