Her er det ville vesten akkurat som før

På våpenmesse i Tucson ei uke etter massedrapet virker 30 skudd som noe for nybegynnere.

KNIVER OG KRUTT: Joe Harris (t.h.), som har "to-tre geværer" fra før, har sikret seg en revolver til samlingen som lades manuelt med svartkrutt og kuler. Don Emrick har spesiallagde kniver han skal selge. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
KNIVER OG KRUTT: Joe Harris (t.h.), som har "to-tre geværer" fra før, har sikret seg en revolver til samlingen som lades manuelt med svartkrutt og kuler. Don Emrick har spesiallagde kniver han skal selge. Foto: JOHANNES WORSØE BERGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TUCSON, ARIZONA: En ny lørdag formiddag, på timen sju dager etter drapsraidet i Tucson, åpnet våpenmessa Crossroads of the West i samme by. Der vaier det amerikanske flagget på halv stang ved en innsamlingskasse for ofrene, men ikke alle besøkende har like mye sympati.

- Er det ikke herlig når de spiser sine egne, sier en mann når Dagbladet diskuterer attentatet med en selger over en stabel skuddsikre vester.

Den frittalende messekunden mener både gjerningsmann og ofre var venstreradikale, og at de sistnevnte hadde seg selv å takke siden de var "antivåpenfolk" og dermed ute av stand til å forsvare seg.

ENTUSIAST: Steve Smith (t.h.) vil selge ett av sine over 40 privateide skytevåpen på messa før han skal en tur i ørkenen for å skyte med pistolen i skulderhylsteret. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
ENTUSIAST: Steve Smith (t.h.) vil selge ett av sine over 40 privateide skytevåpen på messa før han skal en tur i ørkenen for å skyte med pistolen i skulderhylsteret. Foto: JOHANNES WORSØE BERG Vis mer

- Jepp, hadde den fyren dukket opp på et Tea Party-møte hadde han blitt sveitserost på to sekunder, ler selgeren.

40 våpen hjemme En ung mann med t-skjorteskriften "Jeg løser problemer med vold" passerer bodene der ombygde Uzi maskinpistoler selges for 700 dollar og ivrige hender kjenner på tyngden til  skarpskytterrifla M107 - treffsikker fra opp til to kilometers hold med kraftig ammunisjon kjent som 12.7 i det norske forsvaret. Magasiner til AK-47 ligger hulter til bulter med utvidede magasiner til Glock, av samme type som gjorde at Jared Lee Loughner først kunne bli overmannet etter å ha løsnet 30 skudd.

I ørkensola utenfor forteller sør-arizonamannen Steve Smith (52) til Dagbladet at hans samling teller flere enn 40 skytevåpen, lagret i et eget, ombygd rom i kåken.

I et skulderhylster har Smith sin favorittpistol, men han er kommet for å selge sin Beretta CX-4 (kal. 45), det halvautomatiske tohåndsvåpenet han har på tvers av overkroppen.

HÅNDVESKEVÅPEN: Alexis Silva (med caps) har større hell enn kvinnen på nabobanen med sin ni millimeter-pistol til selvforsvarsbruk. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
HÅNDVESKEVÅPEN: Alexis Silva (med caps) har større hell enn kvinnen på nabobanen med sin ni millimeter-pistol til selvforsvarsbruk. Foto: JOHANNES WORSØE BERG Vis mer

- Jeg skyter på blink med det, men SWAT (beredskapstropp i politiet, red.anm.) bruker det aktivt, sier Smith, som ikke har tenkt å gjøre noen større bakgrunnssjekk av kjøperen:

- Har du legitimasjon og er gammel nok, er det "cash and carry".

Lettkjøpt I Arizona kan alle myndige uten en straffedom registrert av FBI eller psykisk sykdom som er rettslig stadfestet, kjøpe et vidt spekter av skytevåpen over disk med bare noen minutters ventetid. Rundt 40 prosent av delstatens voksne befolkning eier et våpen.

Å bære det synlig har også lenge vært tillatt, behørig demonstrert da en aktivist troppet opp ved en av Obamas helsereform-taler med et fryktinngytende AR-15-gevær over skuldra og en pistol i beltet i Phoenix i 2009, uten å bli anholdt.

PRØVER LYKKEN: Peter Fontes fra Tubac nær grensa til Mexico kjøper lodd for ti dollar hos National Rifle Associaton og kan vinne pistoler, pumpehagler og geværer til forveksling lik militærmodeller. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
PRØVER LYKKEN: Peter Fontes fra Tubac nær grensa til Mexico kjøper lodd for ti dollar hos National Rifle Associaton og kan vinne pistoler, pumpehagler og geværer til forveksling lik militærmodeller. Foto: JOHANNES WORSØE BERG Vis mer

De siste to åra har det republikanske flertallet i delstaten liberalisert våpenlovene ytterligere.

Siden oktober i fjor har innbyggerne kunnet gå rundt med våpen skjult under klærne eller i bagasjen, noe som tidligere krevde en egen tillatelse.  Det er derfor våpenmessa har en bod dedikert til damevesker med egne rom for pistoler. Nå kan man også gå bevæpnet på bar eller restaurant, så lenge våpenet skjules og stedet ikke har et "våpen forbudt"-skilt.

Neste skritt er å tillate alle ansatte på college og universiteter skjulte våpen, et lovarbeid som ble intensivert denne uka.

Vakthund kaliber 45 Våpenlobbyistene i National Rifle Association (NRA) - som for to år siden erklærte at "det er de som har våpen som lager reglene" - er tilstede på messeområdet i Tucson med vervebod og geværlotteri.

HEMMELIGHETSFULL Lawrence, som ikke vil oppgi etternavn fordi han er "soldat og  politimann", tilbringer mye tid på skytebanen i Tucson, men er ikke den eneste der med militære våpen. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
HEMMELIGHETSFULL Lawrence, som ikke vil oppgi etternavn fordi han er "soldat og politimann", tilbringer mye tid på skytebanen i Tucson, men er ikke den eneste der med militære våpen. Foto: JOHANNES WORSØE BERG Vis mer

Peter Fontes prøver lykken, men er egentlig på messa for å styrke beredskapen i heimen.

- Jeg har en stor rottweiler, men bikkja begynner å bli gammel og jeg trenger en pistol som er bedre til selvforsvar. Jeg bor nær mexicogrensa og har opplevd å bli ranet, sier Fontes, som har ei hagle, en pistol og to jaktrifler fra før.

På byens skytebane samme dag kommer de øredøvende smellene ikke fra noen stereotyp forsamling våpeneiere. Her øver den veltrente politimannen Lawrence på å skifte magasiner raskere mellom skuddsalvene, ved siden av mer tykkfalne familiefedre, unggutter og flere kvinner med alt fra kraftige revolvere og små pistoler til militære gevær i kamuflasjefarger.

INNSAMLING: En stor bøsse til inntekt for ofrene etter massakren er plassert ved inngangen til våpenmessa i Tucson. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
INNSAMLING: En stor bøsse til inntekt for ofrene etter massakren er plassert ved inngangen til våpenmessa i Tucson. Foto: JOHANNES WORSØE BERG Vis mer

Lokale Alexis Silva, med rosa caps, stramt treningstøy og en ni millimeter-pistol, skyter skudd på skudd sentrert i blinken både stående og sittende. Damen på nabobanen strever litt med å få opp en revolver fra håndveska, før hun etter tre smell som rykker hendene hennes tilbake mot ansiktet, klager over at det nyinnkjøpte våpenet er for kraftig.

Motløst En fersk meningsmåling for CNN viser at bare 28 prosent av amerikanerne er mer tilbøyelige enn før til å støtte strengere våpenlover etter Arizona-skytingen, mot 70 prosent som ikke har endret mening. Kritikere frykter at utviklingen i Arizona vil spre seg til flere steder i USA fordi få politikere tør å få våpenlobbyen eller store valgdistrikter med våpentradisjoner, på nakken.

- Vi har ikke sett mye til politisk mot når det gjelder dette temaet. Republikanernee marsjerer i takt med NRA, og demokratene er skremt fra vettet, sier Paul Helmke, en tidligere republikansk borgermester i organisasjonen Brady Campaign, til Time.

Organisasjonen, som jobber for flere våpenrestriksjoner, peker på at bare fem av USAs 50 delstater har flere skytevåpen-dødsfall enn Arizona, og at staten er oppe på 13. plass når man ser antall drap generelt i forhold til befolkning. Og at mindre enn en prosent av dødelige skytinger i USA hadde noe med selvforsvar å gjøre.

Bjelke i øyet Men refrenget i Arizona er at det ikke er våpen, men folk, som dreper. Samtidig knytter mange en vid tolkning av retten til å bære våpen til selve den amerikanske friheten og en dyp skepsis til restriksjoner ilagt av staten.

THE SHOW MUST GO ON: I hele Tucson lyste reklameplakatene for våpenmessa opp i dagene etter tragedien.
THE SHOW MUST GO ON: I hele Tucson lyste reklameplakatene for våpenmessa opp i dagene etter tragedien. Vis mer

- Det er vår grunnlovsfestede rett. Hvis Loughner skulle ta livet av Giffords, kunne han uansett gjort det med en kniv, eller stukket henne i øyet med en pinne. Er alle våpeneiere ansvarlige? Selvsagt ikke. Men hadde det vært andre bevæpnede tilstede ville han bare rukket 3-4 skudd før han selv hadde blitt drept, sier innehaver Bob Johnson i en liten våpenbutikk lenger sør i Arizona, til Dagbladet.

Han hadde ikke fått med seg at minst ett øyenvitne til skytingen ved Safeway-kjøpesenteret var bevæpnet.

Joe Zamudio (24) tok Ruger-pistolen sin opp fra jakkelomma, satte sikringen av, og løp i retning skuddene da han hørte dem. Med fingeren på avtrekkeren så han en ung mann som sprellet på bakken og hadde en eldre mann over seg som hadde en pistol i hånda. Nå priser Zamudio seg lykkelig over at han i stedet for å skyte prøvde å vri pistolen ut av hendene til det han trodde var angriperen. Det viste seg å være en av heltene i dramaet, som allerede hadde avvæpnet massedrapsmannen.

- Jeg kunne veldig lett ha valgt galt og skadet mange flere, sa våpeneieren seinere til Arizona Daily Star.

OPPGITT: - En pistol har aldri hoppet opp fra bakken og skadet noen på egen hånd, sier våpenbutikk-eier Bob Johnson i småbyen Benson. Han mener en debatt om strengere regulering ikke gir noen mening etter hendelsene i Tucson. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
OPPGITT: - En pistol har aldri hoppet opp fra bakken og skadet noen på egen hånd, sier våpenbutikk-eier Bob Johnson i småbyen Benson. Han mener en debatt om strengere regulering ikke gir noen mening etter hendelsene i Tucson. Foto: JOHANNES WORSØE BERG Vis mer