Her er din audiofile musikkframtid

Vi har testet nettverksspilleren Transporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I løpet av ikke så veldig mange år er CD-plata historie. Møt din digitale musikkframtid: Den trådløse nettverksspilleren.

Som en av de første i verden har jeg de siste ukene testet Transporter, nettverksspilleren som henter digitale musikkfiler fra din PC eller Mac via det trådløse hjemmenettverket, og spiller dem av på steroanlegget med audiofil lydkvalitet.

Jeg har tidligere testet Squeezebox V3, Transporters forgjenger og lillebror. Jeg var vilt begeistret for den lille dingsen som knyttet musikkbibliotek, nettradio og steroanlegg sammen på en mer elegant måte enn noe annet jeg hadde vært borti.

For audiofile

Transporter gjør i prinsippet nøyaktig samme jobb som Squeezebox. Men med ekstremt høy kvalitet på alle komponenter og lydgjengivelse i high end-klassen, har lydfrikene i Slim Devices bygget et produkt for de seriøst audiofile.

Prisklassen er også en helt annen: Mens Squeezebox koster omlag 2500 kroner, må du ut med nesten 17 000 kroner for Transporter. (Sjekk billigste norske pris her). Om den er verdt prisdifferansen? Det kommer vi tilbake til.

Først litt om hva Transporter gjør. Prinsippet er enkelt: Den kobler seg på et trådløst wi-fi hjemmenettverk, eller et vanlig lokalnettverk via Ethernet, finner datamaskiner med musikk på, henter musikken ukomprimert via nettverket og sender det til steroanlegget via analoge eller digitale signalkabler. For at det skal fungere sømløst via et trådløst nettverk, bør det være av den såkalte 802.11 g-standarden, for å sikre feilfri overføring av musikken.

I tillegg kobler Transporter seg på Internett og finner nettradiokanaler, RSS-strømmer og annen moro fra hele verden, inkludert den smarte musikktjenesten Pandora.

LYDEN AV FRAMTIDA: Transporter er en trådløs nettverksspiller for deg som vil ha kompromissløs godlyd - og er villig til å betale for det.
LYDEN AV FRAMTIDA: Transporter er en trådløs nettverksspiller for deg som vil ha kompromissløs godlyd - og er villig til å betale for det. Vis mer

Brukervennlig

Oppsettet er enkelt, og fungerte smertefritt hjemme hos meg. Den eneste nøtten var å finne hvor på Macen min det 128-bits WEP-passordet til det trådløse nettverket befant seg.

Resten klarte Transporter selv, bortsett fra å laste ned SlimServer-programvaren til Macen som gjør det mulig for Transporter å finne musikkbliblioteket. Anslagsvis ti minutter etter at Transporter var ute av esken, hadde jeg plutselig et nytt musikkanlegg.

Du styrer det hele fra sofakroken med fjernkontroll, uavhengig av hvor i huset eller leiligheten datamaskinen(e) befinner seg. På Transporters display dukker låttitler og artistnavn opp, og du navigerer med fjernkontrollens piltaster og vanlige kontrolltaster som play, pause, fram og tilbake.

Du kan også styre med den store kontrollknappen på Transporter. Denne knappen er et eksempel på hvor mye arbeid som er lagt i detaljene på dette produktet. Den kan både dreies og klikkes, utfører en rekke funksjoner, og er utstyrt med «force feebdback» som gjør at hjulet, som i utgangspunkte roterer fritt, stanser når du for eksempel når bunnen av en spilleliste.

Menysystemet er ikke så brukervennlig som undertgnede er vant til fra iTunes eller iPod, for LCD-displayet har sine begrensninger. Om du ønsker det, kan du derfor styre Transporter fra din PC eller Mac via et eget webgrensensitt, men de fleste vil nok foretrekke fjernkontrollen.

High end-kvalitet

Det du styrer, er en tvers igjenomm seriøs boks. Materialer, konstruksjon, demping, komponenter, kabling, strømforsyning, tilkoblinger: Alt er i high end-klassen, av det slaget man vanligvis finner på forsterkere og cd-spillere med femsifrede prislapper.

Bak finner du gullkledte phonoutganger, balanserte XLR analoge utganger, og digitale utganger for enhver smak: Koaksial, optisk, BNC og AES/EBU. Et rikt sett med innganger (inkludert balanserte) gjør det også mulig å bruke Transporters high end-elektronikk til å prosessere digitale signaler fra andre enheter, som for eksempel en rimeligere CD-spiller.

Alt er større og bedre på Transporter. Selv mottaket av signalene fra min Airport basetstasjon var merkbart bedre enn på vesle Squeezebox. Med de to kraftige antennene påskrudd bak på enheten, fikk jeg inn WLAN-nettverk jeg ikke ante om i nabolaget. At Transporter også kan bruks som «bro» i det trådløse nettverket for bedre signal og rekkevidde, er et solid pluss.

Hjertet i Transporter er en digital-analog-konverter fra AKM, den såkalte «miracle DAC», AK4396. Det er er en brikke beregnet for SACD og DVD-spillere i high end-klassen, og burde borge for grom lyd.

Det får du også. Transporter låter dramatisk mye bedre enn Squeezebox, og også markant bedre enn jeg mener å huske at det trådløse musikksystemet Sonos låt. Med en prislapp på 17.000 kroner bare for selve boksen, skulle det da også bare mangle.

WAV eller lossless

Men skal du få audiofilt utbytte av Transporter, blir det meningsløst med flatklemte mp3-filer i 128 kb/s-oppløsning. Er du fornøyd med mp3-lyd, klarer du deg fint med en Squeezebox. Transporter støtter de aller fleste filformater, men bør mates med lydfiler i høy kvalitet - i praksis snakker vi enten om CD-filer rippet i et såkalt lossless-format, eller om ukomprimerte WAV-filer kopiert direkte fra CD.

I teorien kan du da ha hele CD-samlingen i full kvalitet liggende på PCen eller en ekstern harddisk, men det tar plass. Skulle jeg digitalisere hele min samling på denne måten, ville jeg fort trenge noen terrabyte med lagringsplass.

Med ukomprimerte CD-filer blir det også mulig å teste Transporter mot en CD-spiller av høy kvalitet.

For med prislappen vi snakker om her, er det ikke nok at Transporter leverer «bra» lyd og er morsom og enkel å bruke. Transporter er så dyr at den må tåle sammenlikning med en seriøs CD-spiller i tilsvarende prisklasse.

Min referansespiller er en Marantz SA-15 S1, en SACD/CD-spiller som koster en drøy tusenelapp mindre enn Transporter.

Like bra som CD

La oss like godt hoppe til konklusjonen: Transporter besto prøven med glans. Jeg slet ekstremt med å finne avgjørende kvalitets orskjeller mellom de to lydkildene.

Var kanskje Transporter noe mindre presis og holografisk i måten den tegnet opp lydbildet? Hadde den litt mindre fysisk trøkk enn Marantzen? Nyansene var små, og over noen ukers testing var hovedinntrykket at musikk som strømmet trådløst gjennom lufta fra en datamaskin to etasjer unna, låt like bra i mine ører som musikken fra CD-spilleren.

Jeg forsøkte også å koble Marantzen via en digital signalkabel til Transporteren, slik at det var Transporterens D/A-konverter som prosesserte signalene, mens Marantzen fungerte som ren mekanisk transport. Heller ikke da lyktes jeg med å finne noen klar og tydelig forskjell. Her var det lyd av ekstremt høy kvalitet unasett hvilket alternativ jeg valgte.

For seriøse lydfriks

Squeezebox, med sin prislapp på to og et halv tusen, er mer enn god nok til å gi en ny dimensjon til de fleste vanlige musikkelskeres stereoanlegg. Du skal være ganske tungt angrepet audiofil for at prisdifferansen mellom Squuezebox og Transporter skal la seg forsvare.

Men med Transporter aner vi konturene av framtidas muskkformdiling også for seriøse lydfriks. Det finnes utvilsomt integrerte CD-spillere eller kombinasjoner av D/A-konvertere og CD-transporter som låter bedre, men da snakker vi om kvalitetsforskjeller som bare angår dem som er villige til å bruke hundretusener av kroner på lydanlegg.

At Transporter er avhengig av en påslått PC eller Mac, kan kanskje kalles en svakhet. Men den integrerte modellen med med et mer avansert operativsystem og innebygget lagringsplass kommer ganske sikkert. Enten lager SlimDevices (som nylig ble kjøpt av Logitech) den, eller så gjør noen andre (for eksempel Apple) det. Med et optisk drev for ripping av plater, og et par terrabyte lagringsplass til alle CDene mine, snakker vi om boks som  plutselig vil skape veldig mye ledig hylleplass hjemme hos meg.

Jeg er lykkelig med min nye CD-spiller. Men Transporter er lyden av framtida.

HIGH END: Utganger og innganger på Transporter er av det seriøse slaget, blant annet med et eget balansert trinn.
PLASTIKK: Transporters fjernkontroll er tung og solid, men plastpreget er for «billig» til å kle et så eksklusivt produkt.
LILLEBROR: Squeezebox V3 gjør nøyaktig det samme som Transporter, med en lydkvalitet som vil være bra nok for de aller fleste.