Her er din private skiheis

Nå trenger du ikke lenger slite deg oppover bakkene på bakglatte ski. Pakk en drage i ryggsekken og fly til topps i skiheimen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kiteskiing kalles sportsgrenen hvor dragen gjør store deler av arbeidet for deg når du skal gå på topptur. Du gjør som følger: Ved bunnen av fjellet drar du opp den fargerike dragen, bretter den ut og lar vinden ta den.

- I stedet for å bruke heis, kan du bruke dragen til å komme deg på topptur, forteller pressetalsmann for kiteskiiing, Trygve Sunde Kolderup til Dagbladet.no.

Dragen er ikke større enn at den får plass i bunn av ryggsekken. I utbrettet tilstand finnes den i størrelser fra 2.5 til 11 kvadtatmeter. Når det er mye vind bruker du en liten drage - og omvendt.

130 kilometer i timen

Kiteskiing foregår som følger: Utøverne har ski eller snowboard på beina. I henda holder de et styrehåndtak som er festet til 30 meter lange liner. I toppen av lina er det festes dragen, som er avlang og rektangulær, laget av nylon.

- Dragen ligner litt på en hangglider, men i kiteskiing handler det ikke om å fly, men å stå fort på ski. Verdensrekorden i hastighet er på 131 kilometer i timen, forteller Trygve Sunde Kolderup og Arnulf Refsnes til Dagbladet.no.

Sandnes-mannen Refsnes (28) er kanskje mest kjent for sin modellkarriere. Han er imidlertid personen som har fått den såkalte kiteskiingen til Norge.

I helga vant han også det første norgesmesterskapet i kiteskiing på Bergsjøstølen i Ål.

Vokser

Rundt 400 nordmenn driver med kiteskiing. I helgas NM deltok 50 deltakere - 46 menn og fire kvinner. Vindforholdene var ifølge arrangørene ikke optimale, og bestetida ble derfor «ikke mer enn» 63 kilometer i timen.

Mens Arnulf Refsnes vant sammenlagtseieren på herresiden, gikk Hurum-jenta Ingrid Berntsen - kanskje mest kjent som lillesøsteren til alpinisten Hedda Berntsen - til topps på jentasida.

Arnulf Refsnes startet med kiteskiing for tre-fire år siden. Siden den gang har stadig flere nordmenn satt i gang med denne formen for ekstremsport. Spesielt i Oslo og Fredrikstad er interessen for kiteskiing stor.

Krysse Hardangervidda

En rekke skigåere kommer nok til å sperre opp øynene over Hardangervidda neste helg. Da skal hele 30 drage-skikjørere krysse Hardangervidda med ski og drage. Avhengig av vindforholdene, regner de med å bruke et par dager på turen. Som skigåer må du regne med atskillig lengre tid på distansen.

- En kan komme opp i 60 kilometer i timen over vidda, forteller Sunde Kolderup.

UTEN HEISKORT: Når vindforholdene er på din side, kan dragen fungere som din personlige skiheis! Foto: TRYGVE SUNDE KOLDERUP
UTEN KLISTER: Kiteskiing er en forholdsvis ny sport i Norge. En stor drage drar deltakerne - her Arnulf Refsnes - avgårde. Her slipper du og irritere deg over bakglatte ski. Foto: TRYGVE SUNDE KOLDERUP