Her er din skjulte formue

Let i skuffer og skap, på loft og i kjellere - kanskje du finner støvete aksjebrev, gulnede obligasjoner og møllspiste poliser som kan være verdt en formue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Verdipapirsentralen ble opprettet i 1986, fant ikke registeret alle aksjonærene. Det ble derfor tvangsopprettet 10000 konti med en verdi på over 145 millioner kroner fordi eierne var ukjente eller at sentralen ikke visste hvem som var arvinger. I tillegg kommer aksjonærutbytte på over 50 millioner kroner som står på sperret konto i tre år. Etter denne tidsfristen kan bedriften bokføre disse pengene som inntekt.

Spørsmålet er hvor interessert bedriftene er i å finne aksjonærene sine, da de tjener store penger på ikke å finne dem.

Slik går du fram:

Finner du gamle aksjebrev eller tror at noen i familien hadde eierinteresser i bedrifter som man ikke har gjort krav på - må du først ta kontakt med bedriften. Spør hvilken bank som er kontofører. Banken kan gjøre et søk. De har oversikt over alle aksjonærene. Det finnes ikke noe sentralt register. Det beste er å være i besittelse av aksjonærbrevet. Hvis ikke, må du ha med skifteattest på at du er rettmessig eier. DnB fører over halvparten av alle firmakonti i Norge. Assisterende banksjef, Roger Becklund, forteller at de stadig har kontakt med folk som har funnet aksjebrev.

- Vi har nærmere 4000 konti som er sperret. DnB har forsøkt å finne eierne uten å lykkes, sier Becklund.

Norges Bank sitter på 22 millioner i obligasjoner som skulle vært løst inn. De fleste av disse verdipapirene ble kjøpt på midten av 1980-tallet. 19 millioner er premieobligasjoner og de blir ikke foreldet før i 2005. Tre millioner er spareobligasjoner, de blir foreldet i løpet av et par år.

Slik går du fram:

Avdelingssjef i bankavdelingen i Norges Bank, Herdis Mathisen, håper at eierne melder seg til nærmeste bank.

Her er din skjulte formue

- Det er nok mange som ikke er klar over verdiene som ligger hjemme i skuffen, sier Mathisen.

Du bør sjekke med forsikringsselskapene om avdøde slektninger hadde forsikringer du ikke visste om. Etter ti år kan selskapene bokføre de uavhentede midlene som inntekt, men alle forsikringsselskapene hevder at de utbetaler kravene etter denne tidsfristen.

Dette har forsikringsselskapene på bok:

  • Storebrand: 24 mill. kr.
  • Vital: 1 mill. kr.
  • Vesta: 1 mill. kr.
  • Vår Forsikring: 500 000 kr.

Slik går du fram:

Informasjonsdirektør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Preben Røe, forteller at de har 40 forespørsler i året om eventuelle forsikringer til etterlatte. - Til sammen sitter bankene og forsikringsselskapene på rundt 250 millioner kroner som ingen vet hvem eier. Det viser at folk burde være flinkere til å passe på pengene sine. For kort tid siden ble noen ukjente eiere av en bankkonto sporet opp i USA.

Bankene er fulle av såkalte «sovende bankkonti». Konti kan stå i ti år uten bevegelser før bankene forsøker å spore opp innehaveren. Hvis banken ikke lykkes i å finne eieren, kan den overta pengene etter 30 år.

Slik går du fram:

Du kan henvende deg til bankene og spørre om du har noen konti. De kan foreta et søk. Det samme må du gjøre etter avdøde slektninger. Du trenger skifteattest for å dokumentere at du er rettmessig arving.

Dette har bankene på sovebok:

  • Sparebanken NOR: 34 mill. kr.
  • Fokus Bank: 74 mill. kr.
  • Kreditkassen: 11 mill. kr.
  • Postbanken: 11 mill. kr.
  • DnB: 26 mill. kr.
  • Vår Bank: 2 mill. kr.

Landets kommunekasserere får en del skatteinnbetalinger uten kjent betaler. Noen betaler nok på grunn av dårlig samvittighet. Andre skriver slurvete. I tillegg har flere personer med skatt til gode ukjent adresse.

Slik går du fram:

Hvis du er usikker på om du har betalt inn for mye skatt eller tror du har skatt til gode, ta kontakt med kommunen du betalte til, sier avdelingsdirektør Jan Magnus i Skattedirektoratet.

Det er tre års foreldelsestid på slike krav.

Herreløs skatt i Norge (Oslo):

1997: 4,2 mill. kr. (3,5 mill. kr.)

1998: 5,6 mill. kr. (3 mill. kr.)

Hver uke blir premier for 250000 kroner vunnet i Lotto, Tipping og Oddsen liggende uavhentet hos Norsk Tipping. På årsbasis utgjør dette 10- 15 millioner kroner.

Dette er det samlede pengetapet til uregistrerte spillere som ikke har sjekket kupongene sine.

Den største uavhentede premien er på 149848 kroner.

Premien kom på en tippekupong som ble innlevert uke 40 i 1975 hos en kommisjonær i Trondheimsveien 99 i Oslo. Kupongen hadde 12 rette samt flere mindre premier. Det var ikke utfylt noe navn på kupongen, men ifølge Ljødahl skal kupongen være merket på en særlig måte.

- Den som har gjort det, vet hva særmerket består i, sier han.

Nummeret på kupongen er: 5887085.

Slik går du fram:

I utgangspunktet er det 90 dagers foreldelsesfrist på krav i lotterier og spill, men på Hamar lover de å være snille.

- Kan du dokumentere at du ikke har fått en rettmessig gevinst, er det store sjanser for at du får gehør hos oss, sier Roar Ljødahl hos Norsk Tipping.