Feilmedisinering av pasient ved Haukeland sykehus:

Her er Djabrail (6) like før han ved en feil fikk cellegift i hjernen og ble lagt i respirator

Seksåringen som ble feilmedisinert ved Haukeland er livstruende skadd. Han blir i dag overført til Rikshospitalet etter familiens ønske.

LIVSTRUENDE SKADD: Dette bilde av seks år gamle Jabrail ble tatt bare en times tid før han ble feilmedisinert av en lege ved Haukeland sykehus. Nå er han livstruende skadd. Foto: Privat
LIVSTRUENDE SKADD: Dette bilde av seks år gamle Jabrail ble tatt bare en times tid før han ble feilmedisinert av en lege ved Haukeland sykehus. Nå er han livstruende skadd. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 22. august satte en lege ved Haukeland sykehus en sprøyte med cellegift i hjernen til seks år gamle Djabrail, som skulle gis intravenøst.

Det har ført til livstruende skader for gutten, som nå ligger i respirator.

- Først og fremst er det viktig for oss og si beklager. Vi har gjort en feil som dessverre har fått alvorlige konsekvenser for pasienten. Det er vi veldig lei oss for, skriver administrerende direktør ved Haukeland sykehus, Eivind Hansen, i en e-post til Dagbladet.

- Dette er vondt og vanskelig for oss alle. Men aller verst er det for de pårørende. Vi beklager på det sterkeste overfor dem, legger han til.

Utover det har han ikke anledning til å si noe mer om guttens tilstand, grunnet taushetsplikten.

- Pasienten overføres i dag Rikshospitalet og Oslo universitetssykehus (OUS). Familien ønsker at flere spesialistmiljøer vurderer pasienten. Vi har vært i kontakt med OUS, og er glade for at de har takket ja til å bidra. Pasienten blir fraktet fra Bergen til Oslo med ambulansefly, sier Hansen.

Familien rystet

- Familien er selvfølgelig svært rystet. I dag har ett av ønskene blitt oppfylt og det gir litt håp. De flytter ham nå til Rikshospitalet, sier talsmann for familien, Aslan Emz, til Dagbladet.

Overflyttingen skal være ett av flere krav som familien har kommer med overfor Haukeland sykehus. Kravene skal ha blitt diskutert mellom guttens familie og sykehuset søndag kveld.

- Det er fortsatt flere krav vi venter på å få innfridd, så informasjon utover det kan jeg ikke komme med ennå, sier Emz.

Seksåringen og familien bor ifølge Emz i Oslo-området. Ifølge BT er guttens foreldre begge norske statsborgere, men kommer opprinnelig fra Tsjetsjenia.

Emz har med tillatelse fra foreldrene til seksåringen delt et bilde av Djabrail, som skal ha blitt tatt en liten time før den alvorlige feilmedisineringen fant sted.

Emz er selv i familie med seksåringen og hans nærmeste pårørende. Han har forklart at Jabrail har en svulst i hjernen og at han skulle få én sprøyte direkte på svulsten, og en annen skulle gis intravenøst.

Ved en feiltakelse skal legen ha byttet om på sprøytene.

Ansatte preget

Direktør Hansen ved Haukeland sykehus sier til BT at legen som gjorde feilen er sykemeldt som følge av hendelsen.

- Selv om dette er aller verst det for de pårørende, så er det også tungt for helsepersonell som er involvert i en slik hendelse. Vi forsøker etter beste evne å ivareta disse, sier Hansen til Dagbladet.

Han legger til at dette er vondt og vanskelig for alle ansatte på Haukeland, og en svært alvorlig sak for sykehuset.

Tilsynssak

Statens helsetilsyn er varslet om hendelsen. Fylkeslegen ble oppmerksom på saken forrige uke og varslet Statens helsetilsyn rett etter at hendelsen hadde skjedd.

Helsetilsynet har vært på Haukeland i forbindelse med granskingen av saken.

- Etter innledende undersøkelser framkom det opplysninger som ga mistanke om svikt i helsehjelpen, og det ble derfor besluttet å gjøre et stedlig tilsyn for å få opplyst saken, sier avdelingsdirektør Brynhild Braut i Helsetilsynet om saken, til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer