Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er dokumentet ordføreren påstod ikke fantes

Se hva kommunen betalte First House 300 000 kroner for.

FANTES IKKE: Drammensordføreren sa det ikke fantes flere dokumenter i sykehussaken. Så dukket dette strateginotatet fra First House opp. Faksimile: Drammens Tidende/ Drammen kommune.
FANTES IKKE: Drammensordføreren sa det ikke fantes flere dokumenter i sykehussaken. Så dukket dette strateginotatet fra First House opp. Faksimile: Drammens Tidende/ Drammen kommune. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): — Gjennom samtaler har vi således sammen med First House utviklet en strategi for det videre arbeid i sykehussaken. Det er imidlertid ikke utarbeidet noe strategisk dokument, sa Drammens-ordfører Tore Opdal Hansen (H) i formannskapsmøte 15. oktober.

Nå har imidlertid Drammens Tidende fått innsyn i dokumentet. Det finnes i høy grad, og ble laget av First House for Drammen kommune.

Se dokumentet her, på Drammens Tidendes nettsider.

Betalte 300 000 Sykehussaken startet med at bystyret i november 2012 vedtok å jobbe fram en «offensiv handlingsplan» for å sikre sykehus til Drammen. First House fikk konsulentoppdraget. Tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og ny landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) var blant dem som ble satt på saken.

Siden april har First House ifølge avisa fakturert Drammen kommune for over 300 000 kroner. Drammens Tidende og Arbeiderpartiets gruppeleder Masud Gharahkhani har bedt kommunen om innsyn i alle dokumenter i saken. Kommunen ga først innsyn i noen av dokumentene. Etter gjentatte purringer dukket det opp 64 nye e-poster, men vedleggene ble holdt hemmelig. Avisa klaget avslaget inn for Fylkesmannen i Buskerud og har nå fått medhold: Fylkesmannen mener kommunen har brutt offentlighetsloven, og det strategiske dokument er nå offentliggjort.

Rådene Dokumentet viser noe av det Drammen kommune betalte First House for råd om:

- HAR IKKE LØYET: Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, sier han er «spilt dårlig» av rådmannen i First House-saken. Foto: Anette Karlsen / Scanpix.
- HAR IKKE LØYET: Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, sier han er «spilt dårlig» av rådmannen i First House-saken. Foto: Anette Karlsen / Scanpix. Vis mer

• Argumenter som «Drammen er en by i vekst»
• Å utarbeide høringssvar innen fristen 10. mai
• Å finne en tomt og lage tegninger
• Å gjennomføre spørreundersøkelser som kan gi grunnlag for gode medieoppslag
• Å utarbeide et klimaregnskap for å markedsføre seg som det beste klima- og miljøvalget, få miljøorganisasjoner med på laget
• Å arrangere og avholde en fagkonferanse om fremtidens sykehus
• Å ligge lavt i valgkampen fordi saken uansett vil komme på agendaen
• Å møte direktører, styremedlemmer og tillitsvalgte
• Å innhente utenlandske eksperter

- Har ikke løyet Gharahkhani fra Arbeiderpartiet mener Hansen har løyet om dokumentets eksistens. Også Venstre og Frp i Drammen reagerer, og mener det er alvorlig at kommunen ifølge Fylkesmannen har brutt loven. Ordfører Tore Opdal Hansen sier at han ikke har løyet.

— Jeg har ikke løyet i denne saken. First House har laget et utkast til strategi, men den har vi egentlig ikke tatt med oss i det videre arbeidet, sier ordføreren til Drammens Tidende, men innrømmer at han har sett en powerpoint-presentasjon.

Han går langt i å legge skylda på rådmannen.

- Jeg sa at dette er alle dokumentene i saken. Og så viser det seg etterpå at det finnes mange flere dokumenter. Da blir jeg rett og slett spilt dårlig for å si det sånn, sier ordføreren.

LOBBYERTE: Tidligere Ap-statsråd, nå First House-rådgiver, Bjarne Håkon Hanssen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
LOBBYERTE: Tidligere Ap-statsråd, nå First House-rådgiver, Bjarne Håkon Hanssen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet. Vis mer

Rådmannen ønsker ikke å kommentere saken. Det gjør heller ikke First House.

- Vi kommenterer ikke kundeforhold, sier administreirende direktør Per Høiby til Dagbladet.

LOBBYERE: Tidligere First House-rådgiver, nå landbruksminister for Frp, Sylvi Listhaug. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
LOBBYERE: Tidligere First House-rådgiver, nå landbruksminister for Frp, Sylvi Listhaug. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Vis mer