Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her er dokumentet som gjorde at Bhatti kunne sette seg på flyet til Norge

Sto på terrorrisiko-liste men ble fjernet i romjula.

FAMILIEVOLDSIKTET: Det er i dag ingen kjente siktelser mot Arfan Bhatti utover familievoldssaken fra 2012. Oslo tingrett mener det ikke er grunnlag for å fengsle den norske islamisten, her under en Profetens Ummah-demonstrasjon for tre år siden. Arkivfoto: Thomas Haugersveen
FAMILIEVOLDSIKTET: Det er i dag ingen kjente siktelser mot Arfan Bhatti utover familievoldssaken fra 2012. Oslo tingrett mener det ikke er grunnlag for å fengsle den norske islamisten, her under en Profetens Ummah-demonstrasjon for tre år siden. Arkivfoto: Thomas Haugersveen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett slo i kveld fast at Arfan Bhattis lange Pakistan-opphold, hvorav store deler i varetektsfengsling med vage terroranklager, ikke kan knyttes til familievoldssaken oslopolitiet etterforsket i 2012.

Bhatti kom til Gardermoen i går og ble umiddelbart pågrepet.

«Etter rettens syn har siktedes opphold i utlandet hatt andre årsaker enn et ønske om å unndraseg strafforfølgning», heter det i dagens kjennelse. 

I dag kom det fram at Bhatti i mange uker har forsøkt å ta seg tilbake til Norge. Dagbladet har fått tilgang til dokumentet som trolig gjorde at han til slutt lyktes: I notatet til høyre skriver Pakistans innenriksdepartement skriver til politi- og etterretningstoppene i hovedstaden at «Det har blitt bestemt å slette navnet Arfan Qadeer Bhatti, norsk statsborger (passnummer), fra utreisekontroll-listen».

- Terrorrisiko Etter å ha blitt løslatt etter rundt halvannet år i pakistansk etterretnings varetekt 29. august i fjor, har Bhatti forklart at han snart ville dra til Norge.

I november, for to måneder siden, prøvde han å dra til Gardermoen med fly. Men da satte pakistanske grensemyndigheter ned foten: Nordmannen sto på den såkalte flyforbudslista - et register over mulige terrormistenkte som rommer nærmere 50 000 navn.

TATT AV LISTA: Her er notatet som skal ha gitt Bhatti frie tøyler til å krysse landegrensene i fly.
TATT AV LISTA: Her er notatet som skal ha gitt Bhatti frie tøyler til å krysse landegrensene i fly. Vis mer

Elden opplyser at Bhatti jobbet helt fram til årsskiftet  med å få det skriftlige terroriststempelet fjernet.

- Han hadde tatt kontakt med både PST og politiet i oktober 2014 for å spørre om det lå noen fortsatt aktive saker eller noen ønsker om at han tok kontakt. Det ble ikke besvart. Da Bhatti bestilte flybillett 19. november, ble han altså likevel nektet å reise til Norge fordi han sto på no-fly-listen, terrorrisikolisten, sier advokaten til Dagbladet.

Bhatti skal blant annet ha vært i gjentatt kontakt med den norske ambassaden og skal ha fått bekreftet at norske myndigheter ikke hadde bedt om oppføringen på «no fly»-lista. Så, 26. desember, lyktes Bhatti med å få pakistanske myndigheter til å oppheve utreise- og flyforbudet.

Allerede 19 dager etter å ha blitt tatt av lista fikk han altså kjøpt en enveisbillett fra Lahore til Gardermoen. Lenger kom han ikke, siden politiet som ville pågripe ham i familevoldssaken ventet allerede ved flydøra.

Ville i avhør Retten vektla i kveld et tidligere brev fra advokat Elden om at «Bhatti ønsker å gå i avhør, og vil komme til Norge når politiet måtte ha behov for det i etterforskningen».

I fengslingskjennelsen framgår det at tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic nå ikke kjøper politiets argumentasjon for fengsling - blant annet fordi politiet rett og slett ikke ser ut til å ha bedt Bhatti komme til Norge.

«Advokat Elden har videre fremlagt sin korrespondanse med siktede (...) der det fremgår av e-post fra siktede datert 21. november 2012 at avhør kan avtales "når som helst i uke 50 eller senere". I svarbrev fra politiet datert 12. desember 2012 fremgår at politiet på dette tidspunkt hadde avsluttet saken og sendt den til påtaleavgjørelse, da det ikke tidligere hadde vært mulig å gjennomføre avhør fordi siktede befant seg i utlandet. Det ble opplyst at de gjenværende spørsmål man hadde til siktede, ville bli stilt ham under hovedforhandlingen. Politiet ønsket altså ikke å foreta ytterligere avhør av ham i anledning saken», skriver tingretten.

Selv om retten har besluttet at Bhatti skal løslates, er politiet gitt såkalt oppsettende virkning til en eventuell ankebehandling er klarlagt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media