Her er du pålagt å eie våpen

Velkommen til byen USAs mest ekstreme våpenlov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KENNESAW (Dagbladet): Den fredelige forstaden Kennesaw noen mil nord for Atlanta i Georgia er blitt berømt for å ha USAs drøyeste våpenlov. Siden 1982 har det vært påbudt for innbyggerne å eie.

I hovedgata kommer Gade Sewell kjørende i SUVen sin væpnet til tennene. I bakgruta har han klistremerke med automatvåpen, i forsetet ligger et samuraisverd og i beltet har han en ladet pistol og kniv.

- Folk har en rett til å bære våpen. Denne retten er viktig for å kunne beskytte seg og for å hindre maktmisbruk fra myndighetene. Ser du på historien, har myndighetene benyttet sjansen til å undertrykke mer og mer hver gang noen er blitt fratatt retten til å bære våpen, forklarer han til Dagbladet.

- Reddet livet mitt Sewell viser gjerne fram SIG-pistolen, det ekstra magasinet og kniven han har i beltet, og han ramser opp de mange skytevåpnene han har hjemme.

Selv om våpenpåbudet i Kennesaw ikke blir håndhevet, og var ment som en symbolsk reaksjon på en lov i en by i Illinois som forbød våpen, er ikke Sewell alene. Om lag 50 prosent av innbyggerne i Kennesaw eier våpen, noe som er langt høyere enn landsgjennomsnittet på 34 prosent.

- Jeg har måttet bruke den. Faktisk tror jeg den har reddet livet mitt, sier Sewell å peker på pistolen.

LOVPÅBUD: SIG-pistolen valgte Gade Sewell fordi han liker det klassiske designet som er det samme som amerikanske soldaters pistoler under andre verdenskrig. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
LOVPÅBUD: SIG-pistolen valgte Gade Sewell fordi han liker det klassiske designet som er det samme som amerikanske soldaters pistoler under andre verdenskrig. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Tidligere jobbet han nemlig for et eiendomsselskap som tok over tvangssolgte hus. Da møtte han noen ganger beboere som ikke ville flytte.

Løsnet opp - Jeg er blitt truet med både skytevåpen og kniv, og har selv måttet vise at jeg også er bevæpnet. Jeg er sikker på at det at lovlydige borgere har våpen bidrar til å redusere kriminaliteten og gjøre alle tryggere, sier Sewell.

- Føler du deg tryggere når du bærer våpen?

- Det gir meg i hvert fall flere alternativer.

USAs andre grunnlovstillegg gir landets borgere rett til å bære våpen. For mange amerikanere, og særlig i delstater som Georgia er dette nærmest hellig.

Siden den grusomme skytemassakren i Newtown i Connecticut for snart to år siden, har imidlertid en rekke delstater strammet inn loven. Georgia har gått motsatt vei, og i sommer innførte delstaten en ny lov som blant annet gjør det mulig å bære med seg våpen praktisk talt over alt, som offentlige kontorer, flyplasser, skoler, barer og kirker.

Pengesterke lobbyister President Barack Obama mislyktes i sitt forsøk på å stramme inn føderale våpenlover etter Newtown-massakren, men på delstatsnivå er det skjedd innstramminger.

SKARPT: Gade Sewell har med seg et ekstra magasin til pistolen for sikkerhets skyld. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
SKARPT: Gade Sewell har med seg et ekstra magasin til pistolen for sikkerhets skyld. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Nye skoleskytinger og andre grufulle skytedrap fortsetter nemlig å ramme USA, og i høstens mellomvalg er våpen igjen blitt et tema. Velgerne i Alabama, Missouri og Washington må ta stilling til om våpenlover skal strammes inn.

Pengesterke og mektige lobbygrupper som National Rifle Association (NRA) jobber intenst mot innstramminger og bruker, ifølge nyhetsbyrået AP, minst 27,3 millioner doller (tilsvarende om lag 178 millioner kroner) i valgkampen på å styrke sin innflytelse både i delstatene og i Washington D.C. Samtidig jobber tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg og skuddoffer og tidligere politiker Gabrielle Gifford jobber for innstramminger.