Her er dyrebeskyttelsens skrekkvideo

Skal vise tilstanden på 40 norske pelsfarmer. Bilder av dyr som spiser hverandre levende og har store skader sjokkerer landsbruksministeren. Vi advarer mot ekstremt sterke bilder!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I kveld sendte Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet ut en pressemelding til norske redaksjoner, der de hevder å ha avdekket tilstanden på 40 pelsdyrfarmer i Norge.

Ifølge pressemeldingen har de reist rundt fra juni til oktober for å dokumentere hvordan dyrene behandles.

- Dreper egne unger - Det er forferdelige tilstander på norske pelsfarmer: Dyr som løper hvileløst rundt i trange nettingbur, skadde dyr og mødre som dreper egne unger. Å si at dyr lider i bur er en underdrivelse. I naturen har mink behov for å svømme og jakte i vann, mens rev har et behov for å grave og løpe over store områder, skriver Odd Harald Eidsmo, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge i pressemeldingen.

- Et liv innesperret i et nakent nettingbur driver dyrene til vanvidd. Burlivet kan aldri tilfredstille pelsdyrenes behov, sier Eidsmo.

Videoen øverst i denne saken er en redigert av dyrebeskyttelsen selv. Den viser blant annet dyr med avbitte bein, haler og ører og svært grove bittskader (vi advarer mot svært sterke bilder i videoen).

Krever politisk handling Dyrevernerne ber statsråd Lars Peder Brekk (Sp) komme på banen.

- Brekk har gitt pelsdyrnæringen nok sjanser. Nå må han vise handlekraft og evne til å luke vekk dette ugresset: Tiden for avvikling av pelsdyroppdrett er overmoden, sier Eidsmo.

Brekk kommenterte bildene overfor NRK tidligere i kveld.

— Vi skal få ned antallet brudd og vil vurdere å trekke støtten, men vi kan ikke skjære alle over en kam, sier landbruksminister Lars Peder Brekk til NRK.

Et filmteam fra NRK har vært med på en av dyrevernernes tokt til farmene.

- Enkelte rydder ikke opp - Vi ser at det ikke er ryddet opp, og dette er ikke bra nok. Jeg har inntrykk at næringen har jobbet målrettet for å rydde opp, men fortsatt er det slik at enkelte produsenter ikke klarer å følge lover og regler og det kan vi ikke akseptere, sier Brekk.

Bertran Trane Skadsem i Norsk Pelsdyralslag, interesseorganisasjonen for de om lag 2.500 gårdene som driver med pelsdyr, sier til Dagbladet at pelsdyrnæringen vurderer å anmelde NRK for å ha tatt seg inn på pelsdyrgårdene.

- Vi har vært forberedt på at disse bildene ville komme, sier Skadsem.

Hans næring mottar årlig store subsidier fra staten.

Avviser - Bildene beskriver ingen reell situasjonen. Aktivister har tatt seg inn om gårdene om natta og skremt opp dyrene. I tillegg har de filmet i sykeavdelingene på gårdene for å forsterke vrengebildet. Dette er ikke den reelle situasjonen i næringen, sier lederen til Dagbladet.

Skadsem, har sett gjennom noe av billedmaterialet NRK sitter på. Han understreker at han ikke liker å se dyr lide, men mener de fleste oppdretterne tar godt vare på dyrene. I stedet kommer han nå med kraftig kritikk av dyrevernorganisasjonene.

- Det er en liten del av det norske folket som med slike metoder utfører kriminelle handlinger mot bransjen. De bryter seg inn på natten, tar med seg media og skremmer dyrene, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer