Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er egypternes oppskrift på bråk

Viser hvordan demonstrantene skal kuppe offentlige bygninger og slå tilbake mot politiet.

- VIT DIN PLASS, EGYPTER: - Avvis batongen med ditt skjold mens du sprayer ham i ansiktet, lyder det  på side 12 i demonstrantenes manual. Kilde: The Atlantic
- VIT DIN PLASS, EGYPTER: - Avvis batongen med ditt skjold mens du sprayer ham i ansiktet, lyder det på side 12 i demonstrantenes manual. Kilde: The Atlantic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En anonym løpeseddel spres nå fra hånd til hånd blant demonstranter i Kairos gater. Pamfletten på 26 sider er angivelig ei kokebok for hvordan man skal vinne kampen - og styrte president Hosni Mubarak.

Siden 1981 har han ledet landet under et styre mange finner totalitært og undertrykkende.

Vold mot vold Demonstrantenes egen kokebok gir tips om hvordan man skal møte politiets vold med motvold, hvor viktig det er å vinne politifolk over på sin side og hvordan man effektivt kan stoppe spesialstyrkenes vannkanoner og tåregass.

Kokeboka er tidligere omtalt av Guardian, men store deler av innholdet er nå oversatt og publisert av nettstedet The Atlantic. I løpeseddelen står det ettertrykkelig at innholdet ikke må bli distribuert via Internett.

- Vi publiserer dette tilfellet av bruk-og-kast-materiale fordi vi mener det er en fascinerende del av den historiske dokumentasjonen på noe som kan bli en historisk dag for Egypt, skriver redaktør Alexis Madrigal i The Atlantic.

Uten avsender Kokeboka bærer ingen avsender eller logo som kan identifisere avsenderens motiver. Heller ingen andre indikasjoner signaliserer at at «Det muslimske brorskap» står bak.

Publikasjon er laget i høy kvalitet og beskriver i detalj hvordan demonstrantene bør gå fram i ulike situasjoner.

KRAVENE: Dette er kravene som skal forene de mange demonstrantenes svært ulike motiver. Kilde: The Atlantic
KRAVENE: Dette er kravene som skal forene de mange demonstrantenes svært ulike motiver. Kilde: The Atlantic Vis mer

Demonstrantene anbefales å samle seg i store grupper i sine respektive nabolag, i god avstand til steder politiet har tatt oppstilling.

«I folkets navn» Deretter skal de gå samlet til viktige offentlige bygg - som for eksempel fjernsynshuset. Viktige bygg skal de prøve å ta kontroll over «i folkets navn.»

Slagordene anbefales å være «positive», med «Lenge leve Egypt» og «Ned med det korrupte regimet» som forslag.

Demonstrantenes bes om å bære roser for å vise fredelige hensikter. Samtidig anbefales det å ta med lokk fra søppeldunker for å kunne forsvare seg mot politiets køller. En grafikk viser hvordam man kan møte politiet i nærkamp.

Detaljerte bilder viser hvordan ulike grupper skal ta forskjellige veier til felles mål - og hvordan politiets kjøretøy kan stoppes.

Frykter blodbad Det er ventet at rekordstore massedemonstrasjoner vil finne sted etter fredagsbønnen i dag. Frykten er et blodig utfall.

Til nå er syv personer drept i konfrontasjoner mellom politi og demonstranter. Rundt 1000 personer er arrestert.

-STOPP POLITIET: Demonstrantene anbefales å putte våte håndkler inn i eksosanlegget på politiets kjøretøy. Kilde: The Atlantic
-STOPP POLITIET: Demonstrantene anbefales å putte våte håndkler inn i eksosanlegget på politiets kjøretøy. Kilde: The Atlantic Vis mer

En 22-åring ble i går ettermiddag skutt og drept av politiet. Hendelsen ble videofilmet og har utløst harme blant mange av landets innbyggere.

Regjeringen har gjort det klart at opptøyer ikke vil bli tolerert og bli slått hardt ned på. Spesialstyrker ble i morgentimene plassert ut på sentrale steder i Kairo.

 FELLES FRONT: Demonstrantene anbefales å gjøre hva de kan for å få politifolk over på sin side. Kilde: The Atlantic
FELLES FRONT: Demonstrantene anbefales å gjøre hva de kan for å få politifolk over på sin side. Kilde: The Atlantic Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media