Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er ekspertenes beste laksetips ut sommeren

Eventyrlig laksesesong - den beste siden 2000. Og det blir like bra i 2013.

 REKORDSTART I ORKLA:  Bjørn Rune Gjelsten dro i land en rugg på 10,2 kilo med flue allerede på sin første fiskedag i Orkla 1. juni. FOTO: ORKLAGUIDE.NO
REKORDSTART I ORKLA: Bjørn Rune Gjelsten dro i land en rugg på 10,2 kilo med flue allerede på sin første fiskedag i Orkla 1. juni. FOTO: ORKLAGUIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Begeistrede rapporter om storrugger over 20 kilo og laksestimer så langt øyet kan se, er ikke bløffhistorier i påvente av sommerens første napp.

Tvert i mot - sportsfiskere er i gang med sin beste laksesommer på 10 - 12 år.

Og like frydefullt: laksebørsens «langtidsvarsel» for 2013 er like bra.

De foreløpige fangsttallene for landets 354 lovlige lakseelver kommer ikke før i slutten av juli. Men ifølge fiskekonsulent Øyvind Fjeldseth i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) peker alle rapporter i retning av forskernes og andre eksperter spådom.

- Dette ligner den beste fangsten av villaks siden tusenårsskiftet, sier Fjeldseth på Dagbladets oppfordring om å sette en foreløpig karakter på laksesesongen.

Her er årsakene Han peker på noen av årsakene til at laksene er flere, større og feitere enn på mange år:

Mer mat i havet til den norske laksesmolten rundt Færøyene og nord for Island: krepsdyr og småfisk.

• Bedre kontroll med «smittsom» lakselus fra mange oppdrettsanlegg.

• Sterkere fangstregulering - i år er det over 100 elver med fiskeforbud.

Kaldere vann og flomdigre elver. Alltid godt fiske - når laksen er der - i perioder når vannstanden synker.

Det europeiske lakseforskningsprogrammet Salsea varslet at flere år med urovekkende lav smoltproduksjon i norske elver ville snu i 2009.

Krise i Hordaland Ett av de alvorlige problemene har vært at laksesmolten  på 16 - 17 centimeters lengde har blitt alvorlige svekket av lakselus på ferden ut mot havet for å gjøre seg feit.

- Den livstruende situasjonen har bedret seg, med unntak av mange elver i Hordaland og nordover til Midt-Norge. Der er det fortsatt krise.

- Samtidig med bedre lakseluskontroll, har det blitt mer mat i havet. Derfor har store deler av  2009-årgangen ventet i tre år før den vender tilbake til barndommens elv. Forskerne mener at det ser like bra ut for smålaksen som dro ut i havet i 2010 og 2011, sier NJFFs fiskeekspert.

Veteraner fra en av landets desidert beste fiskeelver - Tanaelva i Finnmark - forteller om rene lakse-eventyret i sommer.

- Ikke makan på 60 år Andreas Njarga (73) har aldri fått så mye laks siden han var med bestefaren på sin første fisketur for over 60 år siden.

- Hvor kommer all denne laksen fra?  Det vil jeg gjerne at forskerne forteller meg. Utfra deres utsagn er jo Tanalaksen nærmest utryddet, men nå virker det å være masse laks i hele vassdraget, sier 73-åringen til avisa Finnmarken.

NJFFs fiskekonsulent kan ikke gi noen eksakt forklaring på det - bortsett fra at også smolten fra Tana har nytt godt av større matfat i havet.

- I tillegg har Tanaelva hatt fordel av lite oppdrett langs Finnmark-kysten og minimalt med lakselus. Nå øker oppdrettet. Og utfordringen blir nok å begrense fisket. Tanaelva blir beskattet både på norsk side.

Sesongen varer fram til midten av august i mange elver.

Fiskekonsulent Øyvind Fjeldseth har noen tips hvor han selv ville dratt til folkelige dagspriser på mellom 200 og 500 kroner. NJFF-eksperten hadde styrt sørvestover i landet.

Tre på topp - Bjerkreimselva, Etneelva og Mandalselva er veldig bra for folk flest. Etneelva er favoritten blant disse tre, sier Fjeldseth, som også slår et slag for sin barndoms lakseelver Numedalslågen og Drammenselva.

Ved Hokksund er det rene Klondyke-tilstander for drammenslaks om dagen.

- Det blir bare solgt et 30-talls dagskort hver dag. Det er bare å møte opp om morran og være med i trekningen.

Verdens beste - Og hvis du får fri tilgang til en 50 000 kroners-kulp?

- Det må bli Altaelva, verdens kanskje beste lakseelv, sier Fjeldseth, som også nevner noen av de trønderske luksuselvene.

- I Gaula, Orkla, Namsen og Stjørdalselva kan du også finne strekninger til lønnsmottakerpriser. Jeg ville begynt med å lete meg fram på nettstedet villlaksportalen.no.

I Altaelva er det allerede tatt en rekordsværing på 25,8 kilo i sommer.

Kongens rekord: 16,5 kilo Kong Harald er en pasjonert laksefisker. Kongens rekord er en rugg på 16,5 - tatt på flue i Mikkeli i Altaelva..

I går startet han sitt årlige laksefiske i Altaelva for 15. eller 16. gang, og ifølge Altaposten er det full konsentrasjon og ny rekord denne gangen.

To dager etter fiskestart melder Altaposten at kong Harald og hans følge har dratt inn sju laks - den største på 13 kilo.

- Historisk god start Forrretningsmannen Bjørn Rune Gjelsten er en annen laksentusiast. Han dro inn en 10 kilos-rugg i Orkla allerede 1. juni der.

- Det var en hyggelig opplevelse å være med på en historisk god start i Orkla. Det viser at forvaltningen både i Orkla og andre vassdrag gir gode resultater og at vi er i ferd med å sikre en god villaksstamme.

- Seinere i år har jeg fisket både i Altaelva og Målselva med gode resultater. Det er hyggelig med tanke på villaksens framtid, sier Gjelsten til Dagbladet.

 - ALDRI OPPLEVD MAKEN:  Andreas Njarga (73) - til høyre - har aldri opplevd maken til fangster de mer enn 60 årene han har fisket i Tanaelva. Her i ferd med å "fylle" båten sammen med fiskekompis Steinar Olsen (55). FOTO: ALF HELGE JENSEN, FINNMARKEN.
- ALDRI OPPLEVD MAKEN: Andreas Njarga (73) - til høyre - har aldri opplevd maken til fangster de mer enn 60 årene han har fisket i Tanaelva. Her i ferd med å "fylle" båten sammen med fiskekompis Steinar Olsen (55). FOTO: ALF HELGE JENSEN, FINNMARKEN. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media