Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er ekspertenes dom

Erna Solberg tar feil om Frp og høyrepopulisme - men det gjør Heikki Holmås også, mener ekspertene.

UENIGE: Høyreleder Erna Solberg hevder Frp ikke er høyrepopulistiske, utviklingsminister Heikki Holmås (SV) mener det motsatte og sammenligner Frp med høyrepopulistiske partier i andre land. Hvem har rett? Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet og Jørn H. Moen/ Dagbladet.
UENIGE: Høyreleder Erna Solberg hevder Frp ikke er høyrepopulistiske, utviklingsminister Heikki Holmås (SV) mener det motsatte og sammenligner Frp med høyrepopulistiske partier i andre land. Hvem har rett? Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet og Jørn H. Moen/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har spurt tre eksperter om hvem som har rett i debatten om Frp, påtroppende statsminister Erna Solberg (H) , eller avtroppende utviklingsminister Heikki Holmås (SV). Erna Solberg langer i Dagbladet i dag ut mot Heikki Holmås og internasjonal presse, som i tida etter valget har sammenlignet Frp med høyrepopulistiske partier som Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti.

Begeret rant over for henne etter Skavlan-innspillingen i går kveld, da hun oppdaget at Holmås hadde tvitret følgende:

«Det er helt naturlig at utlandet oppfatter @frp_no som Norges høyrepopulistiske parti, som Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna».

 - Frp er ikke et høyrepopulistisk parti. De har ikke den agendaen som den type anti-immigrasjonspartier står for, sa partilederen blant annet, og krevde en beklagelse fra Holmås.

Ekspertenes dom Ekspertene gir begge litt rett. Erna Solberg tar feil når hun sier at Frp ikke er høyrepopulistisk, men mener samtidig at Holmås går altfor langt.

Oslo 20130909. Valgvake for Frp på Ballroom. Her: partileder Siv Jensen får snakke med Erna Solberg for første gang etter at resultatene er klare. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Oslo 20130909. Valgvake for Frp på Ballroom. Her: partileder Siv Jensen får snakke med Erna Solberg for første gang etter at resultatene er klare. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Forsker Johannes Bergh, Institutt for samfunnsforskning:
- Det er ikke urimelig å kalle Frp for høyrepopulistisk, men det er galt å si at det er likt de andre høyrepopulistiske partiene. De har kjennetegn som gjør det naturlig å se dem i sammenheng, men er en mer moderat versjon. Frp har en retorikk, de kommer ikke med rasistiske utsagn. Jeg synes at Frp og Dansk Folkeparti har en del telles. De er mindre radikale enn Sverigedemokraterna.

Likevel mener Bergh at de tre partiene tiltrekker seg samme type velgere.

- De har generelt velgere som kjennetegnes av lavere utdanning, som jobber i privat sektor og har negative holdninger til innvandrere. De har flere mannlige enn kvinnelige velgere, sier han.

Professor Raino Malnes, Universitetet i Oslo
- Et høyrepopulistisk parti ser seg ut velgere med holdninger som ligger ytterst på høyresiden i politikken - mennesker som for eksempel er tiltrukket av tydelige autoritetsforhold, streng rettspleie og vidtrekkende økonomisk frihet, og som har sans for patriotisme og nasjonalisme.
 
- Frp lytter og frir til den delen av befolkningen som, veldig enkelt sagt, befinner seg lengst vekk fra holdninger av det slaget man forbinder med sekstiåtter-generasjonen. Slik sett er høyrepopulistisk en treffende betegnelse, sier Malnes og legger til:

- Men slik sett er ikke populisme noe som bare hører hjemme på høyresiden. SV er vel også, i betydelig grad, et populistisk parti. Forskjellen er at deres utvalgte segment er velgere som trekker mot venstre i sine grunnholdninger.

Valgforsker Frank Aarebrot, Universitetet i Bergen:
- Det er rimelig å kalle dem et høyrepopulistisk parti, rent akademisk, fordi de stemmemaksimerer og er enige i det som folket vil. Hvis folket ikke vil ha bompenger og innvandrere, så går de etter det. De er opptatt av å tilfredsstille. På venstresida er SV det mest populistiske partier. Arbeiderpartiet er også et relativt populistisk parti. Det minst populistiske partiet er KrF, sier Aarebrot.
Han støtter likevel høyrelederen, som slår hardt ned på de som forsøker å stemple Frp.

- Problemet er at ordet høyrepopulistisk i mange land betyr partier med fremmedfiendtlige holdninger. Derfor er det ikke riktig å gå inn i en finfilologisk kritikk av Erna Solberg nå, man må støtte henne i offensiven mot den fremstillingen som Frp får i utlandet. Norges omdømme er en mye viktigere kamp. Dette må Frp selv ta på alvor, de må komme på banen nå, ikke bare sitte der og sutre og være offer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling