Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elon Musk og SpaceX vil kolonisere Mars

Her er Elon Musks ville plan for å få oss til å bo på Mars innen ti år

Presenterte ny romrakett for å etablere Mars-koloni.

VISJON: Elon Musk mener det er mulig å bygge en selforsynende millionby på Mars innen 40-100 år. Han er allerede i gang med planleggingen. Foto: SpaceX
VISJON: Elon Musk mener det er mulig å bygge en selforsynende millionby på Mars innen 40-100 år. Han er allerede i gang med planleggingen. Foto: SpaceX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er lett å beundre Elon Musk for sin oppfinnsomhet. Han står bak selskaper som PayPal, solcelleselskapet SolarCity og Tesla, men det blir småtteri ambisjonsmessig når vi tar i betraktning hans private romfartselskap SpaceX.

September startet ikke på best mulig måte for Musk og SpaceX, da en av deres raketter eksploderte under en test i Florida.

Det har imidlertid ikke stoppet milliardærgrunderen før, og tirsdag kveld la han fram sin plan for å kolonisere planeten Mars.

ROMFERD: SpaceX planlegger å sende en ubemannet romkapsel til Mars allerede i 2018. Det første fartøyet med mennesker om bord skal etter planen ta av i 2024 og lande på Mars året etter. VIDEO: Reuters Vis mer

Innen 2024

Selv om Musk altså har hatt noen problemer med Falcon 9-rakettene sine, blant annet under testen tidligere denne måneden, er han ikke redd for å utpeke en oppgradert versjon av den som menneskets transportmiddel til Den røde planeten.

Han har også lansert en ny type motor kalt Raptor, og sier at et romfartøy må ha 42 slike motorer for å kunne få en trygg ferd til planeten. SpaceX gjennomførte den første vellykkede testen av Raptor-motoren mandag denne uka.

NY MOTOR: Mandag gjennomførte SpaceX en vellykket test av den nye Raptor-motoren, som de håper skal få oss til Mars. Foto: SpaceX via AP/NTB scanpix
NY MOTOR: Mandag gjennomførte SpaceX en vellykket test av den nye Raptor-motoren, som de håper skal få oss til Mars. Foto: SpaceX via AP/NTB scanpix Vis mer

Allerede i 2018 vil Musk gjennomføre den første ubemannede flygingen til Mars. I 2024 vil han sende de første menneskene fra jorda, som vil lande på planeten året etterpå. Musk mener det vil ta mellom 40 og 100 år før en bærekraftig koloni er oppe og går. Han ser for seg en by med én million mennesker.

Men før det må han altså få de første menneskene dit. I første omgang, ser Musk for seg å sende 100 personer med det første fartøyet om allerede åtte år.

- Det må være morsomt eller spennende. Det kan ikke føles trangt eller være kjedelig, sa Musk da han la fram Mars-planen sin tirsdag.

Musk tror han kan få folk til Mars på 80 dager med de nødvendige teknologiske framskrittene.

1,5 million

Det vil selvsagt ikke bli gratis å drive kolonisering av Mars, men Musk har ambisjoner om å få billettprisen ned i 200 000 dollar (omkring 1,6 millioner kroner). Han hintet til at den kan komme helt ned i 100 000 dollar når infrastrukturen er på plass.

SpaceX-sjefen viste en futuristisk video som viste et interplanetarisk transportsystem basert på raketter som kan brukes om igjen, en drivstoffabrikk på Mars og 1000 romskip med plass til rundt 100 personer på hvert.

OPTIMIST: Elon Musk har lagt fram sin plan om å kolonisere Mars innen ti år. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix
OPTIMIST: Elon Musk har lagt fram sin plan om å kolonisere Mars innen ti år. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix Vis mer

Millioner av tonn med last må også med på ferden, og Musk trakk fram en kraftig rakett som han beskriver som en oppgradert versjon av en Falcon 9-rakett, selskapets nåværende rakettsystem, som kan lande vertikalt.

På Mars-fartøyet vil Musk både ha kabiner, restauranter, filmer og vektløs-leker om bord.

Tidsoptimist

Musk er kjent for å være en tidsoptimist, og sa følgende om tidsperspektivene han har lagt fram for en Mars-koloni.

- Jeg er ikke den beste på den slags ting, sa han til en forsamling bestående av flere romfartsorganisasjoner i Guadalajara i Mexico.

Musk er ikke den eneste kjendisrikingen som har ambisjoner om å få hvermansen ut i verdensrommet. Også grunnleggeren av Virgin, Richard Branson, har lansert sine planer for romturisme og kolonisering.

- Tror du at vi noen gang kommer til å leve på Mars?

- Ja, jeg tror på alle disse tingene. Vi må sikte mot stjernene, og det gjør vi. Vi burde kunne bygge hoteller i rommet. Det må jo bli laboratorier og sånt i begynnelsen, men vi bør kolonisere andre planeter. En dag kan en stor asteroide treffe jorda og utsette oss alle. Det ville væt bortkasta om ikke vi da allerede har folk på en annen planet som kan komme tilbake, sa Branson til Dagbladet i 2014.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!