Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er en ekte dameburger!

Sjekk ut Charlottes enkle og delikate hamburger.

DAMEBURGER: - Dette er en manneburger, fastlår fotografen med et glis.  - Manneburger? Dette er dameburger, sier kokk Charlotte som tryller fram lekre retter på Opaker Gård nord for Kongsvinger. Foto: Håkon Eikesdal
DAMEBURGER: - Dette er en manneburger, fastlår fotografen med et glis. - Manneburger? Dette er dameburger, sier kokk Charlotte som tryller fram lekre retter på Opaker Gård nord for Kongsvinger. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Det lukter storfe fra kjøkkenet. Kjøttkaker, kjøttpudding og hamburgere står på menyen. Mat for de fleste.

Kjøttkaker, slik vi lager de, er veldig norske. Kjøttpudding og hamburgere får du nesten overalt utenfor landet vårt.

Charlottes kjøttkaker er inspirert av hennes mamma: Farse og storfe fifty-fifty.

Himmel med kålstuing
- Kjøttkaker lukter barndom, sier Dagbladets kokk Charlotte Mohn. - Det å komme hjem fra skolen til kjøttkaker var nydelig - med kålstuing til ble det himmelen.

Hun tror fremdeles at det er en populær rett for mange - også for oppvoksende barn i dag.

- Dette er vår rett - som svenskene har sine kjøttboller, sier hun.

Charlotte mener kjøttkaker er en enkel rett å like, ikke minst sammen med den brune sausen.

Enkel rett å like
The good old meatloaf - eller kjøttpudding som vi sier - er lettere og mindre krevende å lage enn kjøttkaker.

- Det er enkelt å like retten, sier Charlotte. - Barn som liker konsistensen av pølser og kjøttkaker - liker også kjøttpudding.

Og har du først kjøpt inn kjøttdeig kan du lage middager som kjøttpudding, kjøttkaker, kjøttboller, saus til spagetti og hamburgere.

- Så har du middag til hele uka, sier Charlotte.

Strålende mat
Hamburger - fastfoodkjeder - tenker mange. Hvem har ikke vært innom McDonalds og latt seg friste.

- Hamburger er helt strålende, sier Charlotte. - Kjøtt, brød og grønnsaker - og en lett måte å spise på.

LETTSPIST: - Hamburger er helt strålende, sier Charlotte. - Kjøtt, brød og grønnsaker - og en lett måte å spise på. Foto: Håkon Eikesdal
LETTSPIST: - Hamburger er helt strålende, sier Charlotte. - Kjøtt, brød og grønnsaker - og en lett måte å spise på. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Det har ikke minst også industrien forstått - og tilsetter for mye kunstige smaker i kjøttet - såkalte smakserstatninger, mener kokken på Opaker.

- De har utviklet grillsmaker - slik at vi skal tro at burgeren har vært på grillen, sier Charlotte. - Det er ikke bra for hamburgeren.

Dette er dameburger
Charlottes hamburger blir testet - og faller i smak på kjøkkenet.

- Dette er manneburger, sier fotografen med et glis.

- Manneburger? Dette er dameburger, sier Charlotte Mohn til Dagbladet.

OPPSKRIFTENE:

Kjøttkaker
20 min
600 g malt kjøtt
Ca 3 ts salt
4 ss finhakket løk
1 ss potetmel
1 egg
1-2 dl vann, melk og/eller fløte

Slik gjør du det:
Bland kjøttet med salt til deigen blir seig.
Tilsett potetmelet og deretter egg.
Spe med kald væske og ha i løk.
Smak til med salt og pepper og form til kaker.
Brunes i panne og trekkes ferdig i buljong eller brun saus.

Vintips:
Varenr: 59050 (B) Casamatta Rosso 2007, Testamatta, Toscana, Italia kr 99,90
Fyldig rik og tett vin med herlig smak og rikhet til en av våre nasjonale retter.

Kjøttpudding
50 min
800 g malt kjøtt
Ca 4 ts salt
2 toppede ss potetmel
2 egg
Ca 5 dl melk/vann/fløte til løs konsistens
Pepper, muskatnøtt

LUKT AV BARNDOM. - Kjøttkaker lukter barndom, sier Dagbladets kokk Charlotte Mohn  Foto: Håkon Eikesdal
LUKT AV BARNDOM. - Kjøttkaker lukter barndom, sier Dagbladets kokk Charlotte Mohn Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Slik gjør du det:
Bland kjøttet med salt til deigen blir seig.
Tilsett potetmelet og deretter egg.
Spe med kald væske til løs konsistens.
Smak til med pepper og muskat.
Ha massen i en brødform og stek i ovn på 180 grader i 45-50 min.

Vintips:
Varenr: 10407 (B) Erste & Neue Weissburgunder 2008 Alto Adige, Italia kr 144
Hvitvin til kjøttpudding med rikhet og friskhet kombinerer godt.

Hamburger
15 min
600 g malt kjøtt
Ca 3 ts salt
1 ss potetmel
2 egg
6 ss fløte
1 liten hakket løk
3 ss hakkede urter (persille, timian, basilikum)

Slik gjør du det:
Bland kjøttet med salt til deigen blir seig.
Tilsett potetmelet og deretter egg.
Spe med kald fløte.
Formes og stekes i panne eller på grill.

Øltips:
Varenr: 20976 (B) Nøgne Ø Saison, Grimstad, Norge kr 59,90
Gode burgere er coca cola eller øl. Vi velger en rik øl med god friskhet.

GOD GAMMMELDAGS: Barn som liker konsistensen av pølser og kjøttkaker - liker også kjøttpudding.  Foto: Håkon Eikesdal
GOD GAMMMELDAGS: Barn som liker konsistensen av pølser og kjøttkaker - liker også kjøttpudding. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media