Her er en hemmelighet gjemt i hundre år

Søndag kommer den store åpenbaringen for menigheten på Sørlandet.

 SNART IKKE LENGER HEMMELIG:  I hundre år har det forseglede metallrøret hengt på kirketårnveggen med påskrifrten «Minne Fraa Fjære Kyrkje 17. Mai 1914. maa ikkje aapnas fyr næste Jubilæum.» Søndag komemr åpenbaringen i tradisjonsrike Fjære kirke. Foto: Børre Olsen.
SNART IKKE LENGER HEMMELIG: I hundre år har det forseglede metallrøret hengt på kirketårnveggen med påskrifrten «Minne Fraa Fjære Kyrkje 17. Mai 1914. maa ikkje aapnas fyr næste Jubilæum.» Søndag komemr åpenbaringen i tradisjonsrike Fjære kirke. Foto: Børre Olsen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag blir en hundre år gammel hemmelighet åpenbart  for menigheten i Fjære kirke i Grimstad. 

Og jo lenger en hemmelighet har modnet, jo flere er spekulasjonene om hva som skjuler seg i en forseglet innpakning - kanskje et skattekart, en kjærlighetserklæring ?

Og mysteriet blir ikke mindre av at ingen vet hvem som hengte fra seg den rødmalte metallsylinderen 17. mai 1914 på veggen i tårnet  på den snart 900 år gamle kirken.

«Minne Fraa Fjære Kyrkje 17. Mai 1914. maa ikkje aapnas fyr næste Jubilæum.»

- Hørtes ut som ruller
Det er Grimstad Adressetidende som forteller historien om den såkalte tidskapselen med hemmeligheten som endelig er i ferd med å bli forløst.

Ifølge avisa kan det høres ut som papirruller, muligens dokumenter eller bilder av noe slag når sokneprest Helge Spilling og kateket Kjell Olav Haugen rister på røret.

Lørdag var noen av kirkens betrodde i gang med å fjerne den loddede forseglingen som skiller innholdet fra dagslys drøye hundre år etter.

Men lokket blir ikke tatt av før biskop Stein Reinertsen og soknepresten har holdt gudstjenesten.

Da er det kateket Kjell Olav Haugen som skal være seremonimester for søndagens store åpenbaring i kirken.

- Det har vært endel prat her, ja, om hvem som skulle få oppdraget. Og til slutt var det ansiennitet som gjorde utslaget. Jeg har jobbet her lengst, i 38 år, sier Haugen til Dagbladet kvelden før begivenheten.

De kirkeansatte antar at datoen 17. mai 1914 ikke er noen tilfeldighet, men derimot koplet til hundreårsfeiringen av Grunnloven.

Pinte seg tre måneder ekstra
Og derfor har de «pint» seg til å holde igjen hemmeligheten tre måneder til tohundreårsmarkeringen for 1814-loven. Og det er den markeringen Fjære kirke markerer søndag.

Kateketen som har fått det ærefulle oppdraget, innrømmer at han er spent - selv om han ikke tror nedtellingen skal ødelegge nattesøvnen.

- Det blir spennende å se om det er noe bilde fra den tiden i røret. Fotografiet var jo oppfunnet, og det er i såfall ikke dagslys som har forstyrret fotopapir og kjemikalier, påpeker søndagens seremonimester, som har Kongens fortjenestemedalje for sitt arbeid med barn og unge.

Det er det ikke Haugen selv, men en annen i menigheten som forteller Dagbladet.

Haugen tror hemmeligheten har noe Grunnloven i gjøre. Men så spørs det om innholdet er et tidsbilde fra 1914 eller et budskap til framtiden.