Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er en mini T-rex

Denne 80 kilo tunge krabaten kan være stamfaren til 6500 kilo tyngre Tyrannosaurus rex.

VOKSTE SEG STOR: Forskere er forbløffet etter at Raptorexen (den lille på bildet) har mange av de samme egenskapene som Tyrannosaurus rexen (den store på bildet). Raptorexen levde 125 millioner år før T-rexen. Man gikk tidligere ut i fra at Tyrrannosaurusen utviklet de små armene og kraftige beina i løpet av sin utvikling, men nå kan det se ut til at trekkene var utviklet 60 til 70 millioner år før.  Foto: AP/Scanpix
VOKSTE SEG STOR: Forskere er forbløffet etter at Raptorexen (den lille på bildet) har mange av de samme egenskapene som Tyrannosaurus rexen (den store på bildet). Raptorexen levde 125 millioner år før T-rexen. Man gikk tidligere ut i fra at Tyrrannosaurusen utviklet de små armene og kraftige beina i løpet av sin utvikling, men nå kan det se ut til at trekkene var utviklet 60 til 70 millioner år før. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Denne nyoppdagede krabaten forbløffer forskere verden over. Lille Raptorex framstår som den svært mye større Tyrannosaurus rex — bare i miniformat.

Forskning.no skriver at Raptorex har svært mange likheter med sin T-rexen. Men noen forskjeller finnes det også:

Raptorex nådde en voksen mann til hakespissen. Den veide ikke mer enn 80 kilo og hadde en totallengde på 2,5 meter. Raptorexen levde for rundt 125 millioner år siden og eksisterte cirka 60 millioner år før dinosaurkongen ble så stor som den er kjent for, skriver forskning.no.

Tyrannosaurus rex på sin side var like lang som en buss — 13 meter. Den kunne bli ni meter høy, noe som tilsvarer et fire etasjers hus. Hodet alene overgikk nesten sin forgjenger Raptorex med sine en og halv meter lengde. T-rexen veide rundt 6500 kilo, ifølge Naturhistorisk museum.

- Raptorex er virkelig et sentralt punkt i tyrannosauridenes historie. Her kommer de fleste viktige biologiske særtrekk ved tyrannosaurus til syne. Det overraskende er at disse trekkene begynte å eksistere i et så lite dyr, sier paleontolog Paul Sereno ved University of Chicago.

Likhetene går på kraftig skalle og kjever. Han hadde spinkle lemmer foran, men muskuløse bakbein som T-rexen.

- Dette funnet snur mye av det vi har trodd om T. rex sin utvikling på hodet. Vi antok at mange av særtrekkene kom til syne etter hvert som den vokste i størrelse, etter at den ble en gigant, mistet sterke forben, og så videre, men neida, de typiske trekkene viste seg 60-70 millioner år før T. rex, hos en dinosaur som ikke veide mer enn deg og meg, sier Sereno.

Fossilet av den lille krabaten ble opprinnelig funnet i det nordlige Kina.

Her kan du se en video av paleontolog Paul Sereno der han beskriver nyoppdagelsen.

TYRANNOSAURUS RAPTOREX: Paleontolog Paul Sereno er forbløffet. Foto: AFP PHOTO/AAAS/Mike Hettwer/Scanpix
TYRANNOSAURUS RAPTOREX: Paleontolog Paul Sereno er forbløffet. Foto: AFP PHOTO/AAAS/Mike Hettwer/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media