Her er enda en Gerhardsen-statsråd som navngis som KGB-spion

Arbeids- og samferdselsminister i Einar Gerhardsens første regjering, Johan Strand Johansen.

NAVNGITT: Kommunisten Johan Strand Johansen blir navngitt i Mitrokhin-arkivet som spion. Johansen var arbeidsminister og samferdselsminister i Gerhardsens samlingsregjering. Her forlater Gerhardsens regjering slottet 25. juni 1945. Fjerde fra venstre, arbeidsminister Johan Strand Johansen. Til høyre for Johansen står statsminister Einar Gerhardsen. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK
NAVNGITT: Kommunisten Johan Strand Johansen blir navngitt i Mitrokhin-arkivet som spion. Johansen var arbeidsminister og samferdselsminister i Gerhardsens samlingsregjering. Her forlater Gerhardsens regjering slottet 25. juni 1945. Fjerde fra venstre, arbeidsminister Johan Strand Johansen. Til høyre for Johansen står statsminister Einar Gerhardsen. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag skrev Dagbladet at lønns- og prisminister Gunnar Bøe skal ha solgt hemmelige dokumenter til KGB. Det kommer fram i Mitrokhin-arkivet, som Dagbladet har lest.

Hvis opplysningene i KGB-arkivet er korrekte hadde Einar Gerhardsen to agenter i sine regjeringer.

I tillegg til nevnte Gunnar Bø, blir også kommunisten Johan Strand Johansen navngitt i arkivet som spion. Johansen var arbeidsminister og samferselsminister i Gerhardsens samlingsregjering 1945.

Les alt om Mitrokhin-avsløringene her!

Kodenavn: «Normann» I Mitrokhin-arkivet står det at «Kontakt med ham ble opprettet 1945, han er stortingsrepresentant og medlem av utenrikskomiteen». Strand Johansen fikk kodenavnet «Normann». Han står oppført som agent, men ingen detaljer om hva han gjorde for KGB.

- Jeg vet selvsagt ikke hva han drev med. Vi hadde ofte sosial omgang med russiske tjenestemenn i vårt hjem, sier stesønnen til Johansen, Ivar Nygaard (80), til Dagbladet.

Spanet på arbeidsminister Einar Gerhardsen, Johan Strand Johansen og Gunnar Bø satt samtidig som fanger i konsentrasjonsleieren Sachsenhausen under krigen. Strand Johansen og Bøe er begge oppført som agenter i KGB-arkivet. Johan Strand Johansen ble partisekretær i Norges Kommunistiske Parti (NKP) i 1945, og ble valgt inn på Stortinget samme år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer