Her er enda en Gerhardsen-statsråd som navngis som KGB-spion

Arbeids- og samferdselsminister i Einar Gerhardsens første regjering, Johan Strand Johansen.

NAVNGITT: Kommunisten Johan Strand Johansen blir navngitt i Mitrokhin-arkivet som spion. Johansen var arbeidsminister og samferdselsminister i Gerhardsens samlingsregjering. Her forlater Gerhardsens regjering slottet 25. juni 1945. Fjerde fra venstre, arbeidsminister Johan Strand Johansen. Til høyre for Johansen står statsminister Einar Gerhardsen. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK
NAVNGITT: Kommunisten Johan Strand Johansen blir navngitt i Mitrokhin-arkivet som spion. Johansen var arbeidsminister og samferdselsminister i Gerhardsens samlingsregjering. Her forlater Gerhardsens regjering slottet 25. juni 1945. Fjerde fra venstre, arbeidsminister Johan Strand Johansen. Til høyre for Johansen står statsminister Einar Gerhardsen. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag skrev Dagbladet at lønns- og prisminister Gunnar Bøe skal ha solgt hemmelige dokumenter til KGB. Det kommer fram i Mitrokhin-arkivet, som Dagbladet har lest.

Hvis opplysningene i KGB-arkivet er korrekte hadde Einar Gerhardsen to agenter i sine regjeringer.

I tillegg til nevnte Gunnar Bø, blir også kommunisten Johan Strand Johansen navngitt i arkivet som spion. Johansen var arbeidsminister og samferselsminister i Gerhardsens samlingsregjering 1945.

- SOSIAL OMGANG: - Jeg vet selvsagt ikke hva han drev med. Vi hadde ofte sosial omgang med russiske tjenestemenn i vårt hjem, sier stesønnen til Johansen, Ivar Nygaard (80), til Dagbladet. Her sammen med sin kone Aslaug Nygaard.
Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET
- SOSIAL OMGANG: - Jeg vet selvsagt ikke hva han drev med. Vi hadde ofte sosial omgang med russiske tjenestemenn i vårt hjem, sier stesønnen til Johansen, Ivar Nygaard (80), til Dagbladet. Her sammen med sin kone Aslaug Nygaard. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET Vis mer

Les alt om Mitrokhin-avsløringene her!

Kodenavn: «Normann» I Mitrokhin-arkivet står det at «Kontakt med ham ble opprettet 1945, han er stortingsrepresentant og medlem av utenrikskomiteen». Strand Johansen fikk kodenavnet «Normann». Han står oppført som agent, men ingen detaljer om hva han gjorde for KGB.

- Jeg vet selvsagt ikke hva han drev med. Vi hadde ofte sosial omgang med russiske tjenestemenn i vårt hjem, sier stesønnen til Johansen, Ivar Nygaard (80), til Dagbladet.

Spanet på arbeidsminister Einar Gerhardsen, Johan Strand Johansen og Gunnar Bø satt samtidig som fanger i konsentrasjonsleieren Sachsenhausen under krigen. Strand Johansen og Bøe er begge oppført som agenter i KGB-arkivet. Johan Strand Johansen ble partisekretær i Norges Kommunistiske Parti (NKP) i 1945, og ble valgt inn på Stortinget samme år.

Strand Johansen ble også arbeidsminister i Einar Gerhardsens første regjering, den såkalte samlingsregjeringen i 1945. Seinere ble han samferdselsminister. Han satt også i Stortingets utenrikskomité.

KOPIERTE OG SMUGLET: Den tidligere KGB-sjefarkivaren Vasilij Mitrokhin kopierte og smuglet ut topphemmelige KGB-dokumenter i 12 år, før han til slutt smuglet de ut av Russland og til England. Foto: Privat
KOPIERTE OG SMUGLET: Den tidligere KGB-sjefarkivaren Vasilij Mitrokhin kopierte og smuglet ut topphemmelige KGB-dokumenter i 12 år, før han til slutt smuglet de ut av Russland og til England. Foto: Privat Vis mer

Etterretningslederen Ørnulf Tofte skriver i sin bok «Spaneren» at de var oppmerksomme på Johan Strand Johansen og at det var en utstrakt møtevirksomhet mellom ham og Asbjørn Sunde som seinere ble dømt til åtte års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen.

«Vi observerte også at KGB-residenten Alekhin en rekke ganger før partioppgjøret besøkte Strand Johansen hjemme om kvelden. Til disse møtene ble Alekhin kjørt av den operative KGB-sjåføren i bil A-21089 og satt av et stykke fra Strand Johansens bolig. Han gikk det siste stykket. Alekhins møter med Strand Johansen oppdaget vi ved en tilfeldighet. Strand Johansen bodde nemlig i Finnmarksgata, ikke langt fra Sunde», skriver Ørnulf Tofte.

Stesønn Ivar Nygaard sier at Asbjørn Sunde og hans kone var gamle venner av familien fra før krigen, og at Sundes sønn var hans kamerat på denne tida. Han mener de var sammen i selskapelig samvær.

- Fikk referater I 1996 skrev Aftenposten at helt fra 1920-åra fikk sovjetdiplomater overlevert referater fra hemmelige møter i Stortinget. Dette framgår også av dokumenter som er avgradert fra sovjetiske arkiver, og som Sven G. Holtsmark ved Institutt for Forsvarsstudier har kopier av.

VAR PREGET AV KOSENTRASJONSLEIEREN: - Da han kom tilbake fra fangenskap var han merkelig nok en tjukk kar, men kroppen var full av vann, forteller stesønnen (bildet) til Johan Strand Johansen. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET
VAR PREGET AV KOSENTRASJONSLEIEREN: - Da han kom tilbake fra fangenskap var han merkelig nok en tjukk kar, men kroppen var full av vann, forteller stesønnen (bildet) til Johan Strand Johansen. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET Vis mer

Fra regjeringshold var det sterk mistanke om lekkasjer fra komiteen, og 9. april 1948, noen uker etter kuppet i Tsjekkoslovakia, ble det besluttet å opprette en spesialkomité hvor kommunistpartiet ikke var med.

Stesønnen, Ivar Nygaard, var elleve år gammel da Johan Strand Johansen ble arbeidsministeren. Faren hans ble skutt og drept på Trandum et halvt år før krigen var slutt. Moren var enke da freden kom til Norge. Hun kjente Strand Johansen fra før krigen. Begge var med i NKP. Den første kona til Strand Johansen var jøde og kommunist og ble derfor en av de første som ble tatt av nazistene og sendt med skip ut av Norge og nesten direkte til gasskamrene.

- God stefar - Min mor og Johan Strand Johansen ble et par, og jeg fikk en meget god stefar. Da han kom tilbake fra fangenskap var han merkelig nok en tjukk kar, men kroppen var full av vann. I leiren hadde han sin plass i mottaket. Han snakket flytende russisk etter at han hadde gått på skole i Sovjetunionen i fire år. På den måten fikk han stor tillit blant ledere som hadde organisert illegale grupper i fangeleiren. Han hjalp mange med medisiner og annet.

Ivar tar imot Dagbladet i leiligheten han har sammen med sin kone Aslaug Nygaard (84) på Kampen i Oslo. Han husker den dagen da stefaren skulle i sitt første statsråd i samlingsregjeringen til Gerhardsen.

SATT I KONSENTRASJONSLEIR: Einar Gerhardsen, Johan Strand Johansen og Gunnar Bø satt samtidig som fanger i konsentrasjonsleieren Sachsenhausen under krigen. Strand Johansen og Bøe er begge oppført som agenter i KGB-arkivet. Her er et bilde fra kosentrasjonsleiren under krigen. Foto: AP/NTB SCANPIX
SATT I KONSENTRASJONSLEIR: Einar Gerhardsen, Johan Strand Johansen og Gunnar Bø satt samtidig som fanger i konsentrasjonsleieren Sachsenhausen under krigen. Strand Johansen og Bøe er begge oppført som agenter i KGB-arkivet. Her er et bilde fra kosentrasjonsleiren under krigen. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

- Da han skulle møte i det første statsråd på Slottet fikk han en svart dress, men han hadde ikke belte. Min mor fant en klessnor som han festet buksa med. Han skjulte snora under jakka, forteller Ivar Nygaard.

- Besøk fra ambassaden Rett etter krigen bodde Nygaard sammen med sin mor og stefar i Hegdehaugsveien 21 B. I 1946 flyttet de til Finnmarksgata og Nygaard fikk to søstre.

- Jeg husker godt at vi fikk besøk av folk som jobbet i den sovjetiske ambassaden. De kom hit med konene sine og hadde selskap. Det var naturlig at de snakket politikk, noe som var helt vanlig i vårt hjem, forteller Ivar Nygaard.

Han blir overrasket når han får vite at stefaren er oppført sammen med andre agenter i Norge. Samtidig ser han på dokumentet fra KGB-arkivet at det ikke står mer om Johan Strand Johansen. Det kan tolkes som at han ikke var aktiv som agent, at han ikke leverte sensitiv informasjon fra den regjeringen han var statsråd i, men det kan også bety at føringsoffiseren ikke var opptatt av å skrive rapporter.

Besøk av sovjetere - Jeg vet selvsagt ikke hva han drev med, men jeg kan bekrefte at det var sovjetere i vårt hjem. Rett etter krigen var også en delegasjon hjemme hos oss. De var kommet til Oslo for å hjelpe sine landsmenn hjem til Sovjetunionen, folk som hadde sittet i norske fangeleire. Vi må huske hvilken tid dette var.

- EN GOD FAR: - Min mor og Johan Strand Johansen ble et par, og jeg fikk en meget god stefar, sier stesønnen til Johan Strand Johansen (bildet). Foto: PRIVAT
- EN GOD FAR: - Min mor og Johan Strand Johansen ble et par, og jeg fikk en meget god stefar, sier stesønnen til Johan Strand Johansen (bildet). Foto: PRIVAT Vis mer

På denne tida var NKPs egen avis Friheten en av de største avisene i Norge, og antallet kommunister i Norge var stort.

Ivar snakker bare positivt om sin stefar, en mann som tok vare på den unge gutten som hadde mistet sin far et halvt år før krigen var slutt.

- En gang reiste vi helt til Åfjord, stedet hvor han ble født. Min opplevelse var at han var et kjempefint menneske, og jeg ønsker å holde på alle de gode minnene jeg har om ham, sier stesønnen.

Giftet seg med sykepleier I 1953 ble han valgt til nestformann i partiet, men trakk seg i 1955 etter at han hadde blitt sendt til Moskva for et kuropphold. Det var da tydelig at han var mentalt sliten, trolig som en reaksjon på oppholdet i konsentrasjonsleiren, men også de sterke konfliktene i partiet.

SPIONDØMT: 
Stesønnen sier at Asbjørn Sunde (bildet) og hans kone var gamle venner av familien fra før krigen, og at Sundes sønn var hans kamerat på denne tida. Asbjørn Sunde ble senere dømt for å ha spionert for Sovjetunionen. Foto: NTB SCANPIX
SPIONDØMT: Stesønnen sier at Asbjørn Sunde (bildet) og hans kone var gamle venner av familien fra før krigen, og at Sundes sønn var hans kamerat på denne tida. Asbjørn Sunde ble senere dømt for å ha spionert for Sovjetunionen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Johan Strand Johansen flyttet til Moskva i 1957. Der ble han til sin død februar 1970.

- Han skilte seg fra min mor og fant en ny kvinne i Moskva som han giftet seg med. Hun hadde vært frontsykepleier under krigen, et fint menneske. Jeg besøkte dem to ganger i Moskva. Han var fortsatt veldig opptatt av hva som skjedde i Norge, og sendte mange brev til sentrale personer i NKP, forteller stesønnen.

VAR SPIONMISTENKT: Men professor og Ap-politiker Gunnar Bøe ble aldri tiltalt. Dette bildet er tatt i 1956, tre år før han ble statsråd i Einar Gerhardsens regjering. Nå kommer det fram at han blir navngitt som spion i et KGB-arkiv. Foto: NTB SCANPIX
VAR SPIONMISTENKT: Men professor og Ap-politiker Gunnar Bøe ble aldri tiltalt. Dette bildet er tatt i 1956, tre år før han ble statsråd i Einar Gerhardsens regjering. Nå kommer det fram at han blir navngitt som spion i et KGB-arkiv. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
- KJEMPEFINT MENNESKE: - Min opplevelse var at han var et kjempefint menneske, og jeg ønsker å holde på alle de gode minnene jeg har om ham, sier stesønnen til Johan Strand Johansen. Foto: NTB SCANPIX
- KJEMPEFINT MENNESKE: - Min opplevelse var at han var et kjempefint menneske, og jeg ønsker å holde på alle de gode minnene jeg har om ham, sier stesønnen til Johan Strand Johansen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
MITROKHIN-ARKIVET: Mitrokhin-arkivet består av håndskrevne russiske notater fra KGB-arkivet. Vasilij Mitrokhin var sjefarkivar i KGB, og i 1972 fikk han ansvar for å forflytte 300 000 hemmelige mapper fra de siste 60 åra ut til KGBs nye arkiv utenfor den sovjetiske hovedstaden.
Nå kan Dagbladet for første gang publisere den norske delen av arkivet. I samarbeidet med historiker Johannes Due Enstad, har Dagbladet gått gjennom Mitrokhins notater hos Churchill College arcive i Cambridge. Enstad er historiker med Russland som spesialfelt.

Mitrokhin-arkivet, som ble gitt til britisk etterretningstjeneste 1991, er verdens eneste kjente oversikt over KGBs hemmelige operasjoner i vesten under den kalde krigen. Originalarkivet i Russland skal ifølge historikere ha blitt destruert. Foto: DAGBLADET
MITROKHIN-ARKIVET: Mitrokhin-arkivet består av håndskrevne russiske notater fra KGB-arkivet. Vasilij Mitrokhin var sjefarkivar i KGB, og i 1972 fikk han ansvar for å forflytte 300 000 hemmelige mapper fra de siste 60 åra ut til KGBs nye arkiv utenfor den sovjetiske hovedstaden. Nå kan Dagbladet for første gang publisere den norske delen av arkivet. I samarbeidet med historiker Johannes Due Enstad, har Dagbladet gått gjennom Mitrokhins notater hos Churchill College arcive i Cambridge. Enstad er historiker med Russland som spesialfelt. Mitrokhin-arkivet, som ble gitt til britisk etterretningstjeneste 1991, er verdens eneste kjente oversikt over KGBs hemmelige operasjoner i vesten under den kalde krigen. Originalarkivet i Russland skal ifølge historikere ha blitt destruert. Foto: DAGBLADET Vis mer