NEI-KURVEN: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky laget i 2007 denne nei-kurven med rødt kjøtt, som hun anbefalte folk å unngå. Nå får kostholdsekspertene et nytt argument mot det røde kjøttet. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
NEI-KURVEN: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky laget i 2007 denne nei-kurven med rødt kjøtt, som hun anbefalte folk å unngå. Nå får kostholdsekspertene et nytt argument mot det røde kjøttet. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer

Her er enda en grunn til å skjære ned på biffen

Amerikanske forskere gir helsemyndighetene vann på mølla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsemyndighetene har lenge advart mot å spise for mye rødt kjøtt. Begrunnelsen er økt risiko for tykktarmskreft, og hjerte- og karsykdommer.

Nå kan kostholds-ekspertene slå i bordet med et nytt argument mot rødt kjøtt, som Helsedirektoratet definerer som kjøtt fra svin, storfe og sau.

Skummel mekanisme Amerikanske vitenskapsfolk har funnet et kjemisk stoff i rødt kjøtt som skaper en kjedereaksjon som skader hjertet, skriver BBC.

Mekanismen er at karnitin som finnes i rødt kjøtt brytes ned av bakterier i tarmen, og det oppstår en gass.

Denne gassen omdannes i leveren til et stoff kalt TMAO. Ifølge den amerikanske studien er det en sterk forbindelse mellom TMAO og fett-avleiringer i blodårene.

Slike fettavleiringer er en kjent årsak til hjerte- og karsykdommer.

Fettavleiringer
Navnet på studien, som er publisert i tidsskriftet Nature Medicine, levner liten tvil om at l-karnitin sammen med mikroorganismene i tarmen fører til fettavleiringer i blodårene.

«Intestinal microbiota metabolism of l-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis», heter studien.

«Kjøtt-spisende forsøkspersoner produserte mer TMAO enn veganere eller vegetarianere etter å ha spist l-karnitin, gjennom en mekanisme som er avhengig av mikroorganismer», skriver forskerne i den vitenskapelige artikkelen.


A-ha..
Rødt kjøtt har lenge vært på ernæringsfysiologenes «fy-liste». Likevel er ikke innholdet av kolesterol og mettet fett i seg selv nok til å forklare den forhøyede risikoen for hjertesykdom som kommer fram i en rekke studier, mener vitenskapsmannen Stanley Hazen som BBC har snakket med.

Kjedereaksjonen som begynner med karnitin i rødt kjøtt kan være en del av forklaringen.

L-karnitin beskrives som en aminosyre som hjelper til med fettforbrenningen, og brukes som kosttilskudd av mange kroppsbyggere.

Advarer
Catherine Collins, ernæringsekspert ved St. George's Hospital, advarer overfor BBC mot det hun kaller en potensiell risiko ved å ta kosttilskudd med l-karnitin.

«Hvis disse funnene bekreftes, gjør slike tilskudd mer skade på blodårene enn de gir positive helseeffekter», sier Catherine Collins.

Derimot synes hun ikke det er noe i veien for å spise rødt kjøtt et par ganger i uka.

Det norske Helsedirektoratet anbefaler i sine kostholdsråd et inntak av rødt kjøtt på inntil 500 gram i uka, eller to til tre middager.

SAKEN ER ENTRECOTE: Godt, men ikke nødvendigvis sunt i store mengder. Foto: Mette Møller / Dagbladet
SAKEN ER ENTRECOTE: Godt, men ikke nødvendigvis sunt i store mengder. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer