Her er Ernas løfte til lærerne

Ti tusen lærere skal få videreutdanning i matte innen fem år.

LØFTER MATTENIVÅET: Høyres Erna Solberg vil gi ti tusen lærere videreutdanning i matematikk i løpet av fem år. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
LØFTER MATTENIVÅET: Høyres Erna Solberg vil gi ti tusen lærere videreutdanning i matematikk i løpet av fem år. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I løpet av fem år er målet at ti tusen lærere i grunnskolen skal få tilbud om videreutdanning innen matematikk.  Det er Høyre-leder Erna Solbergs valgløfte på en pressekonferanse i dag.

- Store utfordringer Høyre mener at norske skoleelever gjør det for dårlig i matte. I vår fikk 63 prosent av grunnskoleelevene karakteren 3 eller lavere. På avsluttende matematikkeksamen på videregående skole i fjor, strøk tre av ti elever. Snittkarakteren var 2,5. I 2013 strøk en av tre lærerstudenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus i matematikk. Færre studenter enn før klarer Norsk matematikksråds forkunnskapstest for studenter. Dette ifølge tall som Høyre har hentet inn.

- Skolen har store utfordringer når det gjelder matematikk. Ingenting er viktigere for å rette opp denne situasjonen enn å bedre lærernes kompetanse. Derfor vil Høyre prioritere å gi lærere videreutdanning i matematikk, sier Solberg, som frykter at matteproblemene forplanter seg til nye lærere.

Kommunene skal kartlegge Etterskoleringen vil etter Høyres beregninger koste rundt to milliarder kroner. Hver lærer skal heves fra det nivået han eller hun er på. Dermed trengs det en omfattende kartlegging, som Høyre vil pålegge kommunene å gjennomføre, med tidsfrist for når fagkompetansen skal være løftet. Høyre anslår fem til sju år.

En rapport utarbeidet for Utdanningsdirektoratet i fjor, konkluderer med at behovet for videreutdanning er stort. Matematikk og engelsk er blant de store fagene der lærerne rapporterer om størst behov. For Høyre er etterutdanning innen lese- og skriveopplæring neste punkt på lista når matten er unnagjort.  

- Høyre vil øke omfanget av etter- og videreutdanning innen lese- og skriveopplæring. På sikt må det på plass et system hvor det stilles krav til kompetanse til den enkelte lærer i det fag det undervises i, sier Høyre-lederen.