Her er Eskil Pedersens sterkeste 22. juli-øyeblikk

For AUF-lederen oppsummerer de to bildene det verste og det beste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Dagbladets TV-direktesending i dag morges viste programleder Martine Aurdal flere bilder fra 22. juli og dagene etterpå til AUF-leder Eskil Pedersen.

Kontrastene Særlig to av dem gjorde et sterkt inntrykk på AUF-lederen:

Bildet av statsministeren og ham selv mens de klemmer på Utøya dagen etter tragedien, og bildet fra folkehavet under rosemarkeringen på Rådhusplassen påfølgende mandag.

- Det er kontrastene, sier Pedersen til Dagbladet etter direktesendingen.

Kom «hjem» - Det bildet av Jens og meg på Sundvolden, det viser den dystre, fæle virkeligheten som vi opplevde morgenen etter den 22. juli, med alle de drepte, håpet som hadde forsvunnet hos de etterlatte, sorgen hos AUF-erne, alt det brutale. Så kom vi på en måte «hjem» den 25. juli, da vi var på Rådhusplassen. Jeg husker 25. juli som noe godt, når jeg ser for meg de bildene av menneskemassene.. jeg blir varm inne i meg, sier Eskil Pedersen.

Han blir fortsatt rørt av å se de to bildene, som hver på sin måte viser noe uvirkelig.

Møtte rosehav Pedersen husker godt opplevelsen sin da han først så folkehavet ute på Rådhusplassen.

- Jeg var backstage på Nobelsenteret, og ble kjørt opp i andre etasje for å være sammen med Gro og andre. Da jeg kom opp kikket jeg bort mot en vegg, og trodde først at det var et maleri på Fredssenteret. Men så så jeg at noe beveget seg, og da trodde jeg først det var en TV-skjerm. Det var da jeg skjønte at det var et menneskehav, og det var fantastisk, og alle hadde roser, forteller Eskil Pedersen.

- Større intensitet Bare fire dager tidligere hadde han vært på Utøya og snakket med AUFs tilreisende gjester fra blant annet Uganda og Libanon.
- De hadde opplevelser fra krig og forfølgelse, og det virket så fjernt. Og dagen etter rammet det oss, sier han til Dagbladet.

Pedersen mener hans egen generasjon av politikere, og ikke bare AUF-erne, har blitt markert forandret av det som skjedde 22. juli i fjor.
- Vi kommer til å jobbe med politikk med en intensitet som kanskje er større enn generasjoner foran oss har gjort, sier han.
Likevel er han klar på at rettsoppgjøret mot Anders Behring Breivik ikke er politisk, men en straffesak for uhyrlige forbrytelser.

«Hær» av anti-rasister Pedersen mener det er viktig å møte folk som har meninger som likner på Breiviks, men som samtidig tar avstand fra vold, med argumenter.
- Vi kommer ikke til å klare å overbevise alle de ekstreme. Jeg har ingen ambisjoner om å snakke fornuft til Fjordman, men det er noe vi skal huske på: Hvis vi argumenterer mot Fjordman og de andre, selv om vi ikke greier å overbevise dem, gir vi argumenter til den stille majoritet. Hvis de får argumenter som de kan bruke i kantina på jobben eller på familiemiddagen på søndag, er det lettere for dem å ta til motmæle, og da har vi en hær av ikke-voldelige anti-rasister, sier Eskil Pedersen.
 
Skal takke i Paraguay I kveld drar AUF-lederen til Paraguays hovedstad Asunción for å delta i en stor konferanse i International Union of Socialist Youth (IUSY). De fire i AUFs delegasjon reiser via Zürich og Sao Paulo i Brasil. I Sao Paulo blir de i sju timer, og da håper Pedersen å få tid til en tur på stranda.

I Asunción gleder han seg til å treffe de andre på den store internasjonale konferansen med AUFs søsterorganisasjoner i International Union of Socialist Youth (IUSY).

Egentlig var det meningen at AUF-erne skulle dra på møte i IUSY også den 25. juli i fjor. 130 AUF-medlemmer hadde booket flybilletter og skulle dra til Østerrike. Den turen måtte avlyses, men Pedersen forteller om den sterke solidariteten AUF senere har fått fra sine utenlandske meningsfeller.

- Det blir godt å komme dit nå, og si takk, sier han til Dagbladet.

SAMHOLDET: På dette bildet fra den berømte rosemarkeringen på Rådhusplassen er AUF-leder Eskil Pedersen sammen med tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, kronprinsesse Mette-Marit - og et enormt folkehav. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
SAMHOLDET: På dette bildet fra den berømte rosemarkeringen på Rådhusplassen er AUF-leder Eskil Pedersen sammen med tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, kronprinsesse Mette-Marit - og et enormt folkehav. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
RETTSOPPGJØR: Etter Dagbladets direkteoverførte TV-sending i dag morges, så Eskil Pedersen bilder fra rettssalen, hvor Anders Behring Breivik gjorde seg klar til rettsakens andre dag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
RETTSOPPGJØR: Etter Dagbladets direkteoverførte TV-sending i dag morges, så Eskil Pedersen bilder fra rettssalen, hvor Anders Behring Breivik gjorde seg klar til rettsakens andre dag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer