Her er Europas eneste pyramide

- Verdens eldste pyramide står i Bosnia. Eller?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pyramide-feberen har grepet den lille byen Visoko i Bosnia, etter at en bosnisk hobby-arkeolog har avdekket det han mener er verdens eldste - og Europas eneste - pyramide i fjellene like ved byen.

Den bosniske hobby-arkeologen Semir Osmanagic har studert pyramider i Latin-Amerika og mener det er åpenbare spor etter en tilsvarende bygning her i Europa - ifølge Osmanagic over 12 000 år gammel.Det gjør funnet til det aller eldste i sitt slag i verden.

Satelittfotoer

Pyramiden skal, ifølge Osmanagic, ligge begravet på en høyde utenfor byen, der han mener satelittfotoer avslører tre klart symmetriske former under gresstekket. Høydene har rette sider, og fire kanter som vender seg mot hver sin himmelretning. Osmanagic har døpt de tre høydene Sol-, Måne- og Dragepyramiden.

I tillegg har arkeologen gravd fram et inngangsparti, underjordiske tunneller og steinblokker.

Osmanagic tror høyden ble formet av Illyrerne, en stamme som befolket Balkan-halvøya lenge før de slaviske stammene slo seg ned her rundt 600 f.Kr. Lite er kjent om illyrerne, men Osmanagic tror de var langt mer sofistikerte enn hva ekspertene mener.

Møter motbør

Men arkeologens teorier er ikke uten kritikere. Mange påpeker det faktum at Osmanagic ikke er tilknyttet noe universitet, at han ikke har noen formell utdannelse innen arkeologi, og samtidig at det ikke fantes noen europeisk sivilisasjon som har hatt vilje til å bygge en pyramide.

Denne uken skal Osmanagic starte utgravinger på høyden utenfor Visoko, og dermed vil verden få svar på gåten.

PYRAMIDE? Osmanagic foran høyden han mener er en urgammel pyramide. Ifølge hans teorier var det illyrerne som sto for byggingen, rundt 10 000 f. Kr. Foto: AP
PYRAMIDE? Osmanagic foran høyden han mener er en urgammel pyramide. Ifølge hans teorier var det illyrerne som sto for byggingen, rundt 10 000 f. Kr. Foto: AP Vis mer

Forventningsfulle souvenirselgere

- Vi har store forventninger. Dette kan være en gullgruve for oss, sier Vehab Hahilovic, en souvenir-selger som lager eget pyramide-nips for turister, til AP.

Haliliovic har laget souvenirer i 30 år, og opplevde et kraftig oppsving under OL i Sarajevo i 1984. Deretter var det stille noen år før Balkan-krigen brakte NATO-soldater til den lille byen. Da Bosnia stabiliserte seg kom færre soldater på besøk, og etterspørselen skrumpet.

Men så kom pyramide-teorien.

- Vi tilpasser oss fort, sier han til AP.

En annen av innbyggerne, Esef Fatic åpnet et souvenir-butikk for to uker siden, og herfra selger han pyramider av leire og tøfler med pyramidemotiv.

Håper på internasjonal interesse

- Vi har allerede kjøpere. Markedet er lettere nå etter at pyramiden-historien ble kjent. Hvis forskerne klarer å slå fast at det faktisk ligger pyramide under der, kommer stedet til å eksplodere. Folk vil strømme til fra hele verden, sier Fatic til AP.

Her er Europas eneste pyramide

Og hele byen er allerede preget av fortids-jaget. Her serverer restaurantene hovedrettene på triangelformede tallerkner, håndverkere lager pyramide-nøkkelringer, og hovedeksporten er T-skjorter med påskriften «Jeg har en pyramide i bakgården».

Et av hotellene i byen er omdøpt, fra Hollywood til Motel Bosnian Sun Pyramid.

Ifølge hotellets nettsider kan du «nyte middagen i vår restaurant i 6. etasje med fantastisk utsikt utover Solpyramiden. Du kan ta del i gåten og miraklet i vår by».

- Pyramiden er ekte

Muligheten for at høydene faktisk ikke er pyramider er ikke engang overveid i byen.

- Spørsmålet om hvorvidt det faktisk finnes en pyramide her, er det ingen som stiller, sier Senad Hodovic, museumsdirektør i Visoko.

- Her tror folk at pyramiden finnes, og de er svært opprømte, sier han.

HOBBY-ARKEOLOGEN: Semir Osmanagic er mannen som gjorde oppdagelsen av et inngangsparti og flere underjordiske tunneller i tilknytning til høyden utenfor byen Visoko.
PYRAMIDE-BRENNEVIN: I den lille byen kan du få råhard slivovitsj med pyramide-motiv.
FORVENTNINGSFULL: Esef Fatic selger souvenirer til alle som vil ha. Han legger ikke skjul på at pyramiden i bakgården er grunnlag for forretningsidéen.
FORVENTNINGSFULLE KLESPLAGG: Souvenirnæringen i Visoko står og faller med utgravningene som tar til denne uka. Souvenir-selgerne håper forskerne avdekker verdens hittil eldste pyramide.