Corona:

Her er FHIs nye vaksineplan

Regjeringen har besluttet at den nasjonale vaksinasjonskapasiteten skal dobles. I et brev forklarer Folkehelseinstituttet hvordan opptrappingen skal løses de neste ukene.

VAKSINEPLAN: Folkehelseinstituttet, her ved direktør Camilla Stoltenberg, forklarer hvordan vaksinasjonskapasiteten skal økes de neste ukene. Foto: Terje Bendiksby / NTB
VAKSINEPLAN: Folkehelseinstituttet, her ved direktør Camilla Stoltenberg, forklarer hvordan vaksinasjonskapasiteten skal økes de neste ukene. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Nylig besluttet regjeringen at den nasjonale vaksinasjonskapasiteten skal økes fra 200 000 doser til 400 000 doser per uke. Opptrappingen skal løses på følgende måte de kommende ukene:

  • Uke 47 (22. til 28. november): 207 191 doser skal distribueres til kommunene, som er i henhold til det som kommunene allerede har bestilt.
  • Uke 48 (29. november til 5. desember): 300 000 doser skal distribueres til kommunene, men kommunene kan ikke avbestille doser i denne utsendelsen.
  • Uke 49 (6. til 12. desember): Da skal det distribueres det antall doser som tilsier at kommunene kan oppfylle sine forpliktelser til å gi oppfriskningsdose til alle over 65 år og utvalgt helsepersonell, samt andre dose til 16- og 17-åringer.
FESTLIGHETER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har en klar oppfordring til de som skal på julebord i år. Vis mer

Etter dette vil kommunene fortløpende informeres om hvordan videre vaksinasjon og distribusjon vil foregå.

Alt dette framgår av et brev som ble tilsendt landets kommuner, helseforetak og statsforvaltere fredag 19. november.

«Økningen av utsendingen har oppstart i uke 48, og vil skje trinnvis for å gi kommunene tid til å oppskalere vaksinetilbud. Dette skjer for å unngå at kommunene tar imot flere doser enn de kan bruke, og for å minimere risikoen for at doser må kastes», står det skrevet i brevet.

TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol ber folk droppe å håndhilse, og holde seg hjemme hvis de er syke. Vis mer

Vaksinasjonstempo

Hovedhensikten med å øke den nasjonale vaksinasjonskapasiteten, er å raskest mulig kunne vaksinere alle over 65 år med både oppfriskningsdose og influensavaksine. I tillegg gjøres det for å kunne vaksinere utvalgte helsepersonell med oppfriskningsdose, samt 16- og 17-åringer med andre dose av coronavaksinen.

Det fastslås i brevet at det er et mål at vaksinasjonskapasiteten skal være økt seinest fra uke 48.

Søndag forklarte overlege Preben Aavitsland overfor Dagbladet hvorfor FHI har ventet på at kommunene skulle bestille doser.

- Kommunene har best oversikt over sin lagerbeholdning og sine innkallingsrutiner og forventet oppslutning. Vaksinene har begrenset holdbarhet. Derfor har vi latt dem bestille de mengdene de regner med å trenge. Regjeringen har nå bedt kommunene øke sin vaksinasjonskapasitet betydelig, og dermed kan vi sende ut flere doser, sa Aavitsland til Dagbladet.

NYE VARIANTER: Line Vold, Avdelingsdirektør FHI svarer på spørsmål knyttet til den nye varianten Delta AY.4.2. Video: Magnus Paus Reporter: Vilde Sofie Einan Vis mer

Innkalling

I tillegg til å sende ut flere doser, er FHI tydelige på at personer over 65 år og helsepersonell med pasientkontakt nå må få tilbud om oppfriskningsdose raskest mulig. Videre oppfordres kommunene til å aktivt kalle inn personer i disse gruppe til vaksineavtale. Dette for å sikre høy oppslutning.

Framover vil FHI fortløpende vurdere hvilke andre grupper som skal få tilbud om oppfriskningsdose. Dette inkluderer risikogrupper mellom 18 og 64 år, og den generelle befolkningen i samme aldersgruppe.

Det bemerkes også i brevet at det er svært viktig at kommunene fullfører influensavaksinering av risikogruppene før jul. Dette for å være best mulig forberedt før en eventuell influensaepidemi i vinter.

Hittil har FHI sendt ut omkring 1,5 millioner doser influensavaksine, som de anslår at bør være tilstrekkelig til å tilby alle over 65 år og andre risikogrupper influensavaksine før jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer