Her er FIFA-boss Blatters hemmelige plan

Sepp Blatter vil bruke en prins til å kvitte seg med sin mest brysomme motstander.

KJEMPER OM MAKTA: FIFA-president Sepp Blatter (t.h.) er mektig lei gjentatte angrep fra visepresident Chung Mong-joon (t.v.). Nå håper Blatter å bli kvitt den styrtrike koreaneren en gang for alle, ved å støtte en motkandidat blant sine venner i Qatar og andre Gulf-stater. Maktkampen er åpen, og Chung har flere ganger truet med å stille som motkandidat til Blatter om presidentskapet. Foto: REUTERS
KJEMPER OM MAKTA: FIFA-president Sepp Blatter (t.h.) er mektig lei gjentatte angrep fra visepresident Chung Mong-joon (t.v.). Nå håper Blatter å bli kvitt den styrtrike koreaneren en gang for alle, ved å støtte en motkandidat blant sine venner i Qatar og andre Gulf-stater. Maktkampen er åpen, og Chung har flere ganger truet med å stille som motkandidat til Blatter om presidentskapet. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lille Qatar, vinner av den omstridte kampen om å få arrangere fotball-VM I 2022, vil være arena også for FIFA-president Sepp Blatters neste manøver for å beholde sitt strupetak på Det internasjonale fotballforbundet.

Det skjer i morgen torsdag, skriver den britiske journalisten Andrew Jennings i Transparency in Sport. Dagbladet har fått eksklusiv tilgang på avsløringen.

Brysom motstander Blatter har i lang tid irritert seg over sin frittalende visepresident Chung Mong-joon fra Korea og hans gjentatte trusler om å utfordre ham i kampen om presidentskapet.

Blatter har aldri hatt mot nok til å konfrontere den styrtrike Chung, medlem av familien som kontrollerer Hyundai. Nå mener imidlertid Blatter å ha funnet sin trojanske hest, en arabisk prins. Denne uka kjøres prinsen fram som kandidat under kongressen i Den asiatiske fotballføderasjonen. Målet er å erstatte Chung med «den lille prinsen».  

- Alliansen lukter hestehandel fra markedet i Doha, skriver Jennings.

Qatars takk Blatter styrte til manges overraskelse VM i 2022 til Qatar. I gjengjeld «overtaler» nå den gassrike staten - der penger ikke er noe spørsmål - nok stemmer til å sikre at deres velgjører blir kvitt sin brysomme motstander.

Den utvalgte er prins Ali bin Al Hussein fra Jordan. 35-åringen ser ut til å ha blitt oversett i kampen om å bli en del av fellesskapet av kongelige i Den Internasjonal Olympiske komité (IOC), der hans bror og søster allerede er medlemmer.

Prins Ali, president i den 13 land store vest-asiatiske fotballføderasjonen, har i stedet et sterkt ønske om å bli opphøyet som Asias mann blant FIFA-toppene.

Det er 46 stemmer tilgjengelig i Asia. Prinsen må med andre ord skaffe seg noen flere enn de 13 han allerede kontrollerer. Med Blatter og Qatars hjelp er alt mulig.

- Blatter er arrogant Siden 2002 har Blatter vært fast bestemt på å kvitte seg med Chung. Det var året Chung i all offentlighet kritiserte Blatter som arrogant. Det kokte over igjen høsten 2010 da FIFA-ansatte ble vitne til Chungs utskjelling av Blatter. Chung mener Blatter er for unnfallende i forhold til de mange korrupsjonsavsløringene.

Som Dagbladet har vist er 10 av 24 FIFA-styremedlemmer stemplet som korrupte. Blant dem er visepresident Jack Warner, avslørt av Dagbladet som svartebørshandler.

I et motsvar til alle beskyldningene annonserte Blatter søndag at han vil etablere en egen anti-korrupsjonskomtié.

Kontroll over Asia Om planen Blatter og Qatars styremedlem i FIFA, Mohamed bin Hammam, har pønsket ut virker, vil den unge prinsen erstatte Chung som visepresident. Da vil Asias makt og innflytelse i FIFA flyttes til Gulf-statene, langt langt vekk fra de store og folkerike landene på det enorme kontinentet.

Men skulle Chung overleve Blatters angrep, vil han trolig gå til et voldsomt motangrep. Det kan bli en grisete knokkelkamp helt fram til FIFA-kongressen i mai.

Rundjuling Prins Ali hevder han vil ha «innsyn, åpenhet og integritet» i FIFA.

KONGELIG UTFORDRER: Ali bin Al Hussein av Jordan ankommer her sammen med prinsesse Rym Ali Storkyrkan i Stockholm i forbindelse med det svenske kronprinsparets bryllup. Nå vil han inn i FIFA-ledelsen, med Sepp Blatters velsignelse..
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
KONGELIG UTFORDRER: Ali bin Al Hussein av Jordan ankommer her sammen med prinsesse Rym Ali Storkyrkan i Stockholm i forbindelse med det svenske kronprinsparets bryllup. Nå vil han inn i FIFA-ledelsen, med Sepp Blatters velsignelse.. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Så jeg sendte ham en e-post med spørsmål om han vil kreve at Blatters lønnsnivå og ytelser fjernes fra FIFAs lange liste av statshemmeligheter og gjøres offentlig kjent. Jeg håper han en dag finner tid til å svare, skriver Jennings.

Prins Ali gjør et stort nummer av hvor opptatt han er av ungdommen. Men mange jordanere vil være usikre på hva han egentlig mener etter at politiet nylig rundjulte 250 fotballtilhengere etter en seriekamp i Amman.

Nye anklager Jennings hevder det ville vært større grunn til å stole på prins Ali om han annonserte at han vil ha korrupsjonssaken BBC Panorama avslørte oversendt til FIFAs etiske komité.

BBC Panorama har påvist hvordan 100 millioner dollar ble utbetalt i bestikkelser. Dette er samme dokumentarprogram Dagbladet deltok i, hvor det vises hvordan FIFA-visepresident Jack Warner solgte VM-billetter på svartebørs i 2010.
Bestikkelsesskandalen etterforskes allerede internt i IOC.

- Så hvorfor skal FIFA være dårligere, spør Jennings.   

Ali og jomfruene «Den lille prinsen» har spennende valgløfter, blant annet et forslag om å lansere en regional, profesjonell liga for kvinner.  

Den planen går riktignok litt for langt for noen av hans sponsorer, spesielt Jemen, Oman, Kuwait og De forente arabiske emirater. Ifølge FIFA er dette land som for tiden ikke har noen langslagssjef for kvinnefotball. Det har heller ikke Qatar, hvor kvinnefotball ikke akkurat er politisk korrekt.

I Saudi Arabia har en religiøs leder fordømt fotball fordi det «kan skade ei jentes jomfruhinne.»

For store shortser Flere har betalt en stiv pris for å delta på offentlige debatter i tilknytning til den pågående asiatiske kongressen.

- Her kunne man oppleve en gynekolog og Blatter fremføre argumentet om at kvinner bør spille i trange kortbukser. Rumpene kommer bedre fram på den måten. Viktig mener de, ikke minst kommersielt, skriver Jennings.

Les Dagbladets saker om billetthaiene og FIFA.

LANSERTE SEG SELV: I desember lanserte prins Ali bin Al-Hussein av Jordan at han stiller til valg som Asias kandidat til FIFA-styret. Han vil dermed forsøke å vippe ut Blatters mangeårige rival Chung Mong-joon. Foto: REUTERS
LANSERTE SEG SELV: I desember lanserte prins Ali bin Al-Hussein av Jordan at han stiller til valg som Asias kandidat til FIFA-styret. Han vil dermed forsøke å vippe ut Blatters mangeårige rival Chung Mong-joon. Foto: REUTERS Vis mer
FOR VIDE SHORTSER: Ifølge journalist Andrew Jennings er Sepp Blatter bekymret over de store shortsene i kvinnefotball. Trangere klær ville vært bedre for business. Her jubler det norske kvinnelandslaget under en kamp mot Kina i 2007.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .
FOR VIDE SHORTSER: Ifølge journalist Andrew Jennings er Sepp Blatter bekymret over de store shortsene i kvinnefotball. Trangere klær ville vært bedre for business. Her jubler det norske kvinnelandslaget under en kamp mot Kina i 2007. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX . Vis mer