Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er fiffens miljøalibi

Hvor grønn kan en bil på to tonn og 299 hester være?

GRØNN LUKSUS:  Hybridbilen og Årets Bil-kandidaten Lexus RX 450h imponerer. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
GRØNN LUKSUS: Hybridbilen og Årets Bil-kandidaten Lexus RX 450h imponerer. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Du kan stemme på Årets bil i skjemaet nederst i denne artikkelen.

Lexus er hybridspesialisten i luksusklassen. RX 450h er avansert, kraftfull og komfortabel. Et sikkert kort for fiffen - og de kongelige.

Lexus serverte tidenes første hybrid-SUV i luksusklassen i 2005. Nå, drøye fire år seinere, henger konkurrentene seg på.

Statussymbol
I Hollywood ble den første RX-hybriden lynraskt et statussymbol blant politisk korrekte filmstjerner. I dag kryr det av Lexus-hybrider og Toyota Prius'er i California, og blant hybridkjendisene finner du Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz, Charlie Sheen, og selveste slugger-guvernøren Arnold Schwarzenegger.

Verden rundt sprer hybridfeberen seg, og kunder stiller seg tålmodig opp på lange ventelister.

Knuser alle
Også i Norge og Norden er Lexus iferd med å bli det mest synlige miljøalibiet i de øvre lag i samfunnet. Vårt eget kronprinspar seiler rundt i en Lexus-hybrid, og det samme gjør de to svenske prinsessene. Også selveste Fredrik Skavlan kan ses bak RX- rattet.

På salgsstatistikken er Lexus RX450h den suverene sjefen blant prestisje-SUV'ene. Her er det selvfølgelig ikke snakk om store salgstall, men 15 prosent framgang i finanskrisetider, er verdt et utropstegn. BMW X5, Volvo XC90, Mercedes M-Klasse, og de andre må alle se langt etter hybrid-japaneren som knuser hele gjengen på forbruk, utslipp - og smågrønn status.

Imponerer
Ifølge markedsanalytikere er hybridbiler blitt tidas champagne hos fiffen, og Lexus med både kraft og komfort er favorittmerket for de som har en million til bil og ønsker å bedre miljøsamvittigheten.

Nå er det ingen som vil hevde at Lexus RX450h er en miljøbil, men den er suverent grønnest i klassen, og kanskje mest interessant: Den viser potensialet i hybridteknologien.

VANT MED KJENDISER: Kjendiser er et  vanlig syn bak rattet på en Lexus. Blant annet vårt eget kronprinspar, de svenske prinsessene og selveste Fredrik Skavlan kan ses bak RX-rattet. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
VANT MED KJENDISER: Kjendiser er et vanlig syn bak rattet på en Lexus. Blant annet vårt eget kronprinspar, de svenske prinsessene og selveste Fredrik Skavlan kan ses bak RX-rattet. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

For en bil som veier over to tonn, med 4X4-drift og 299 hester til rådighet, og som sprinter fra 0 til 100 km/t. på 7,8 sekunder, er et snittforbruk på rett over 0,6 på mila kort og godt imponerende. Og CO2-utslippet på 148 gram må flere ordinære familiebiler gi tapt for.

Dagbladet først
Dagbladet var for drøye fire år siden første norske avis som møtte Lexus' nye hybridmodell. Første generasjon RX var da en sensasjonell opplevelse.

Nå er andre generasjon RX her med 10 prosent mer kraft og 23 prosent lavere forbruk enn forgjengeren. Og denne tungvekteren kan også kjøres ca. tre kilometer på bare strøm. Da er du både lydløs og forurensningsfri. Hybridteknologien er for framtida, hevder Lexus egen sjefsingeniør og lover grønne rekorder.

Som en Maserati
Kjøreopplevelsen i nye RX 450h er kort og godt en opplevelse. Bak rattet møter du nåtid og framtid i skjønn forening. Du kan løpende følge med på hvordan hybridsystemet arbeider, og nederst i frontruta kan du lese av både hastighet, navigasjon, radio/audio-innstillinger, og forskjellige kjøre- og sikkerhetssystemer.

Alt foregår sivilisert og dannet i denne bilen, men trykker du gassen i bånn melder alle tre motorene seg til tjeneste og du tror du sitter i en Maserati. Men trass i all denne kraften, det er vissheten om at du sitter i en miljøpioner som varmer mest. RX450h har du kjøpt for å vise at du er i takt med tida, ikke bare styrtrik.

Du kan stemme på Årets bil i dette skjemaet:

GRØNT ALIBI:  En Lexus-hybrid, med både kraft og komfort, er favoritten for de som har en million til bil og ønsker å bedre miljøsamvittigheten. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
GRØNT ALIBI: En Lexus-hybrid, med både kraft og komfort, er favoritten for de som har en million til bil og ønsker å bedre miljøsamvittigheten. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media