Her er flyet som er savnet

De splitter nye transportflyene C-130J Hercules ble kjøpt inn nettopp fordi de gamle var blitt for farlige å fly.

FLYET SOM ER SAVNET: Flyet som er savnet heter «Siv». Alle de fire flyene er oppkalt etter norrøne gudinner. «Siv» ble levert til 335 skvadronen i juni 2010.
FLYET SOM ER SAVNET: Flyet som er savnet heter «Siv». Alle de fire flyene er oppkalt etter norrøne gudinner. «Siv» ble levert til 335 skvadronen i juni 2010. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flyet som er savnet heter «Siv» og dette var det sist leverte flyet av Hercules-flyene. Flyet ble døpt den 17. august 2010.

Flyet tok av fra Evenes Lufhavn torsdag 14:30, og skulle fly til Kiruna (Sverige) for å hente personell der. Flyet ble borte fra flygekontrollen kl14:53 - før det nådde frem til Kiruna lufthavn. Flyet er ennå ikke funnet.

Moderne fly Flytypen regnes som et av de mest sikre og moderne militære transportfly i verden, og har i ulike versjoner vært i aktiv tjeneste i luftforsvar verden over siden 1954. I alt fire C-130J Super Hercules ble bestilt og kjøpt inn av Forsvaret for å erstatte de nesten 40 år gamle forgjengerne. Disse var i så dårlig forfatning at de ble tatt ut av aktiv tjeneste i mai 2008.

Kjøpet av de nye flyene ble gjort i hui og hast så sent som i 2007. Både flyfabrikaten Lockheed Martin og amerikanske myndigheter understreket da det første flyet ble levert i november 2008 at det er ytterst sjeldent at noen har fått så rask levering.

- Vi er stolte over at vi klarte å levere så raskt. Dette gjør vi bare overfor de aller nærmeste allierte. Det var et valg vi gjorde - akkurat som Norge forrige valgte amerikanske jagerfly også i fremtiden, sa USAs ambassadør Benson K. Whitney under en høytidlig seremoni på Gardermoen da det første flyet ble levert, 25. november 2008.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer