Her er flygigantene sekunder unna katastrofen

Overvåkningsflyet skulle fylle tanken fra tankfly med 90 tonn flydrivstoff. - Det er ikke så lett, sier kaptein i luftforsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En video av en nestenulykke mellom to amerikanske forsvarsfly har dukket opp på nettet og gått sin seiersgang den siste tida.

Etter at videoen ble lastet opp og spredt førte det blant annet til sak i britiske Daily Mail, og flere luftfartsnettsteder fanget opp nestenulykken.

Videoen viser hvordan det går galt når et E-3 AWACS skal fylle opp tanken ved å koble seg til en KC-135 Stratotanker i lufta.

Utrolig nær kollisjon De to enorme flyene skal være kompliserte å manøvrere når det er så små marginer som gjelder. Videoen, som er filmet fra tankflyet, viser at overvåkningsflyet treffer skjevt og deretter mister kontrollen.

Flyet løfter seg raskt og plutselig mot tankflyet og er like ved å treffe det før pilotene får kontroll over situasjonen og dykker i sikkerhet.

Da videoen ble lastet opp var det med relativt lite informasjon om hendelsen, annet enn at det skal ha blitt skader på flyene og mindre personskader.

Siden er videoen spredt av steder som Gawker, og Daily Mail skriver at flyforumene flommer over av skryt til pilotene som klarte å berge livene til de vel 20 personene som var om bord.

Tankflyet kan lastes med rundt 90 tonn høyeksplosivt flydrivstoff.

- Veldig vanskelig Dagbladet har også vært i kontakt med flere personer på YouTube og flysikkerhetsforumet som først lastet opp videoen uten å ha fått klarhet i hvor hendelsen eller når skjedde.

Det har imidlertid den amerikanske avisa The Oklahoman klart. Luftforsvarskaptein Jon Quinlan ved flybasen Tinker sier at hendelsen skjedde for flere år siden og at ingen om bord i tankflyet ble skadd.

Han sier også at han ikke er sikker på om det var noen personskader i overvåkningsflyet.

- Tankflymannskapet fulgte alle prosedyrene, men denne videoen illustrerer at til tross for at vi har tanket i lufta i mer enn 80 år nå, er det fortsatt en veldig vanskelig utfordring, sier Quinlan.

Tankflyet var stasjonert på flybasen i Tinker, men avisa skriver ikke hvor NATOs overvåkningsfly hørte hjemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer