Her er flylista

En hardt presset Victor Norman dokumenterte på dagens pressekonferanse hvorfor han ikke kunne fly Norwegian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se hele lista.

Etter å ha gjemt seg for offentligheten den siste uka holdt Arbeids- og administrasjonsministeren i formiddag pressekonferanse i Regjeringskvartalet.

- Jeg tror ikke det er noen som har vært i en situasjon som jeg har vært i som ikke en og tre ganger ville vurdert å trekke seg. Men jeg har kommet til at sakene er viktigst, sier Norman.

- Jeg reagerer veldig sterkt på at det er skapt et inntrykk av at jeg er en statsråd som har sølt bort penger på luksusliv isteden for å jobbe med saker. Det er veldig galt, sier statsråden, som bekrefter at han ikke går av.

- Tungt og vanskelig

Et enormt presseombud hadde møtt opp for å høre Victor Norman i regjeringskvartalet. Og statsråden kritiserte media:

- Det har vært fremsatt usedvanlig alvorlige anklager mot meg. Det har vært opplag av personlig og privat art i media gang på gang, sier han.

- Jeg tror ikke det er noen som har anelse om hvordan man vil reagere på et slikt press før de selv opplever det. Jeg har opplevd det vanskelig og veldig tungt. Det har vært en belastning for meg og mine nærmeste, men vi har ikke tenkt å gi oss, sier han, sier Norman.

Mobbet VG

Likevel ønsker ikke Norman å refse pressen, og han ønsker media lykke til med arbeidet videre.

- Jeg har oppfattet kritikken som urettferdig. Men jeg er ikke ute etter å refse pressen. Men jeg er ute etter å fortelle hva jeg er opptatt av. For tiden holder VG på å undersøke om ti etatsbesøk kunne vært billigere med fly enn med båt. Jeg ønsker VG lykke til med det arbeidet. Jeg vil fortsette å jobbe med politiske saker.

Flyreisene dokumentert

Norman la frem regnskap over alle flyreisene og argumenterte for at han ikke kunne fly Norwegian.

For hver eneste flytur viser han at han måtte stå opp klokka 04.30 for å rekke å fly med Norwegian, at han har reist med SAS på tidspunkt som er senere enn Norwegians siste avganger, eller at reisen var planlagt lang tid i forveien.

- Det skal ikke være noe mål for vårt arbeid å få lavest mulig representasjonsutgifter. Det hadde vært fryktelig enkelt. Men da hadde det ikke blitt gjennomslag for alle sakene på listen, sier han.

- Det er ingen tvil om at jeg mer enn noen andre ønsket Norwegian velkommen. Det hadde vært fryktelig enkelt for meg å surfe på Norwegianbølgen ved å legge opp mitt program etter selskapets flytabell. Media ville likt det, men det hadde gått ut over arbeidet. Og arbeidet går foran.

Konkurranseregnskap

Norman legger også frem politisk regnskap over alle tiltak han har satt i gang for å øke konkurransen.

- Vi har vært enige om at det som trengtes var et møysommelig arbeid med enkeltsaker. Vi har forberedt på motstand, men mente at jobben var så viktig at den måtte gjøres. Derfor har jeg laget en oversikt over sakene vi har fått igjennom i løpet av toårsperioden.

Lista nevner konkurranse i luftfarten, oppsigelse av avtalen med Microsoft, økt konkurranse i kraftmarkedet.

- Vi ønsker fokus på reformer og saker, og ikke rundstykker med brunost.

Norman skal være i Stortinget 12.00, og varsler at han har dårlig tid. Det blir ikke tid til spørsmål etterpå, men Norman tar spørsmål etter det igjen.

Innkalte på dramatisk vis

Det var Norman selv som kalte inn til pressekonferansen. Det ble først opplyst at den skulle holdes 11.00.

- Pressekonferansen holdes kvart over elleve, rettet informasjonssjef Lisa Bang i Arbeids- og administrasjonsdepartementet til Dagbladet.no.

- Statsråden skal først i statsråd på Slottet, derfor er det blitt forskjøvet, forklarte Bang.

Rykteflom om avgang

Ryktene svirret etter at meldingen om pressekonferansen kom. Det ble spekulert høyt i om Norman skulle gå av, og hvorfor han holdt pressekonferanse så å si samtidig som statsråd.

Statsråd startet 11.00. Norman deltok i statråd på Slottet og kom seg til Regjeringskvartalet på et kvarter. Det betyr at Norman antakelig forlot Slottet før statsråd var over, med de andre ministrene sittende igjen. Her er Norwegians rutetabell

Victor Norman

 • Victor D. Norman har hatt en turbulent statsrådsperiode:
 • Etter bare en time som statsråd sa Norman at SAS ikke måtte få overta Braathens. Dermed ble han inhabil i saken. I 2001 måtte han gå en runde med skattemyndighetene om sin private bruk av bonusreiser. Seinere ble han den som avviklet hele bonusordningen.
 • Tvangsflytting av statsinstitusjoner førte til store demonstrasjoner.
 • Kritisert for ikke å ha journalført en faks fra avdøde Tore Tønne i Kværner-saken.
 • Innledet et forhold til sin egen statssekretær.
 • Tok regninga for partikolleger og ansatte på Oslos beste restauranter, til over statens satser.
 • Pianoet han «lånte» av departementet, måtte leveres tilbake.
 • Et årsmøtevedtak i Norsk Tjenestemannslags avdeling i Arbeids- og administrasjons-
  departementet sier at hans måte å drive omorganiseringsarbeid på er i strid med intensjonene i Hovedavtalen i staten.
 • Planene om å privatisere Statskonsult slår sprekker. En juridisk utredning viser at de ansatte kan forbli statsansatte.
 • Hjertesaken om midlertidige ansettelser ble feid av banen før budsjettforliket med Ap.
 • 16. oktober meldte TV2 at Norman selv flyr med SAS, mens han pålegger de statsansatte å fly med Norwegian om det er mulig. 3 av 61 reiser mellom Oslo og Bergen tok Norman med Norwegian. Norman sa opp storkundeavtalen med SAS, og den nye avtalen med Norwegian var noe av det første statråden fikk på plass da han tiltrådte,

<B>FLYREGNSKAP:</B> Statsråd Norman la frem en koplett oversikt over alle hans flyreiser siden i fjor sommer. Han mener listen dokumenterer at han ikke har gjort en eneste ureglementær flyreise. <a href=http://www.dagbladet.no/download/normanfly.html>Se hele lista.</a>
SLO FRA SEG:</B> Norman beskriver de siste ukenes mediaoppslag som et hardkjør. Statsråden trekker seg ikke.