Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flommen

Her er forklaringen: Massiv snøsmelting i oktober

Gudbrandsdalen tatt av flom. Og rekordvarme i Tafjord: + 25,5.

VAR DEKKET AV SNØ: Dette området ved Leirvassbu i Jotunheimen var hvitdekket av nysnø for en ukes tid siden.Søndag ettermiddag var bare denne snøflekken igjen. Webkamera: yr.no.
VAR DEKKET AV SNØ: Dette området ved Leirvassbu i Jotunheimen var hvitdekket av nysnø for en ukes tid siden.Søndag ettermiddag var bare denne snøflekken igjen. Webkamera: yr.no. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regntunge dager over Vestlandet i oktober skjer rett som det er.

Men når det gjelder flom, ødelagte bruer og kriseforhold på veier i Gudbrandsdalen, da sender Meteorologisk institutt videre til flomvarslingsavdelingen i NVE for en forklaring.

- Høyst spesielt, jeg kan ikke huske en slik situasjon med høyeste flomvarslingsberedskap i Gudbrandsdalen og Otta-vassdraget på denne tiden de ti åra jeg har jobbet med dette i NVE, sier vakthavende hydrolog Thomas Væringstad til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

I ettermiddag har flomvarselet fram til mandag fått aller rødeste og alvorligste karakter for øvre del av Otta-vassdraget og for Indre Sogn.

- Enkelt fortalt er det et uvanlig temperaturskifte i høyden i indre strøk som har utløst snøsmelting, kombinert at regnværet i ytre strøk har dratt seg innover forklarer Væringstad.

Og da snakker han ikke om snøen som falt i fjor i forkant av den varmeste sommeren siden 1947.

Fra frost til + 15

For noen uker siden kom det nysnø i fjellhøydene både i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Jotunheimen mens det var minusgrader.

- Nysnø er helt normalt nå, men det er svært uvanlig at temperaturen svinger tilbake til 10-15 varmegrader som nå, sier NVEs hydrolog.

Ifølge NVEs beregninger vil flomfaren avta fra utpå mandagen. Utslagene av flom vil være svært lokale.

Meteorologisk institutt har registrert varmerekord så seint her i landet klokka 08 søndag morgen.

Da ble det målt + 25,5 grader i Tafjord i Møre og Romsdal.

I Molde ble det riktignok notert 25,6 grader i oktober i 2009, men det var tre dager tidligere i måneden.

REDDET: Det ble dramatisk for geitebonde Torkjell Sollesnes da 13 av geitene hans satt fast i et fjør under flommen i Sogn. Video: Truls Hopstad Vis mer

14,2 grader opp på en time

I Tafjord snudde vinden 180 grader siste natt, og temperaturen økte fra 10,9 til 25,1 varmegrader på en time fra klokka 02 til 03.

Nedbørsmengdene har også vært eksepsjonelle. Mest regn de siste 24 timene fram til klokka 08 søndag, kom det i Sauda med 105 millimeter.

Regnværstoppen i samme tidsrom fram til klokka 08 lørdag hadde Gullfjellet ved Bergen med 104 millimeter.

Her på nettportalen eklima@net.no finner du alle registreringene på de offisielle målestasjonene til Meteorologisk institutt.

Hvis snø - nær to meter

Tommelfingerregelen sier at en millimeter regn tilsvarer en centimeter snø. De to våteste døgnene denne helgen tilsier at både Sauda og Gullfjellet ville fått mellom halvannen og to meter snø hvis det hadde vært litt seinere på året og normaltemperatur.

LOM: Flere deler av landet er herjet av flom. På disse bildene ser du Lom bru. Video: Even Inge Nesje Vis mer

- Utover mandagen blir det slutt både på det massive regnværet og de høye temperaturene. Kaldere vind fra nordvest er på vei, og vil gi mer stabilt oktobervær over hele landet de neste frie-fem dagene, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Betyr det at det er slutt på dager med 20 varmegrader?

- Ja, jeg blir overrasket om vi får flere 20-graders dager dette året. Men jeg tør heller ikke utelukke at det kan dukke opp lokale varmenoteringer som minner om sommer.

Hør Dagbladets ferske klimapodcast her:

Her er langtidsvarselet i tekst til og med onsdag kommende uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!