Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er forslagene til tiltak

Utredningen Norsk Kreftplan ble overlevert helseministeren i sommer. Dette er noen av forslagene:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1.Redusere tobakksbruk fra 30 prosent til 20 prosent innen år 2005.

2.Arvelig kreft og genforskning er gjenstand for politiske, etiske og medisinske spørsmål. Innen år 2000 skal det foreligge en innstilling om alle disse spørsmålene.

3.Mammografiundersøkelser skal være landsdekkende for kvinner over 50 år, og utprøves i noen fylker for kvinner mellom 40 og 50 år.

4. Masseundersøkelser av tjukktarmskreft prøves ut i noen fylker, mens livmorhalskreft vurderes for screening. Andre kreftformer anbefales ikke å masseundersøkes.

5.Stimulering til utdannelse av patologer ved å opprette 15 nye utdanningsstillinger.

6.En milliard øremerkede kroner til nyinvesteringer av medisinsk utstyr i sykehus.

7.Ventetid for for å utrede mistanke om kreft må ikke ta mer enn 15 dager. Når diagnosen er stilt, må behandling skje innen ti dager.

8.Innen 1999 skal alle regioner ha handlingsplaner for kreftbehandling. Regionene skal ha et kreftfagråd og planer for utdanning av relevante spesialister.

9.Innen år 2000 skal alle fylker ha planer som sikrer behandling, oppfølging og støtteordninger og rehabilitering av kreftpasienter.

10.En avdeling for lindrende kreftbehandling skal finnes på alle regionssykehus. Den skal ha spesialkompetanse og bruke tid på pasienter og pårørende uten å tenke stykkprisfinansiering. Strålebehandlingen må være doblet innen år 2007.

11. Det utarbeides en handlingsplan mot kreft.

12. Fram til år 2002 må det investeres tre milliarder kroner for å gjennomføre de nye tiltakene. I løpet av ti år må det investeres 5,5 milliarder kroner for at alle foreslåtte tiltak skal gjennomføres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!