Her er forsvarets jagerflysvar

Les svarene på Forsvarskomiteens 18 spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er stortingsproposisjon 36 som omhandler nye kampfly til forsvaret. Proposisjonen er på 12 sider, og forklarer i korte trekk bakgrunnen for det planlagte kampflykjøpet, hvorfor valget har falt på amerikanske F-35 Lightning II (også kjent som Joint Strike Fighter), og ber om strotingets godkjenning til å starte sluttforhandlinger om kjøp.

Flere partier på Stortinget - også politikere innad i regjeringspartiene - har kritisert Forsvarsdepartementet både underveis og etter valget av kampfly for manglende informasjon. Spesielt knyttes det usikkerhet til hvordan departementet har beregnet pristilbudene, og hvordan departementet har kommet frem til at svenske JAS Gripen er så fundamentalt mye dårligere en sin amerikanske rival F-35.

Forsvarskomiteen på Stortinget har sendt to spørsmålsrekker med tilsammen 18 spørsmål til Forsvarsdepartementet for å få svar de mener er nødvendige for å behandle strotingsproposisjonen. Rett før påske fikk komiteen svar på disse spørsmålene. I alt 18 sider som suplerer den 12 sider lange proposisjonen.

Det er disse spørsmålene og svarene som gjengis her.

Noen av vedleggene og referanserfinner du her. Andre er hemmelighetsstemplet, og dermed ikke offentlige.

Her er orginaldokumentene:

Spørsmål 19. februar 2009
Svar 6. mars 2009
Spørsmål 16 mars 2009
Svar 24 mars 2009