Her er fotografens siste bilde

Jorge Aguirre tok bilde av sin egen drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 5.april i år skulle fotograf Jorge Aguirre dekke en demonstrasjon mot den økende volds- og drapsbølgen i Venezuela. Det skulle bli hans siste oppdrag.

I hovedstaden Caracas var situasjonen spent. Gatene var blokkert av tusenvis av demonstranter, som mente myndighetene ikke gjorde nok for å stanse drapsbølgen som har herjet det søramerikanske landet siden president Hugo Chavez tok over i 1998.

I serien av drap og kidnappinger var det bortføringen og drapet av de tre brødrene Jason (12), Kevin (13) og John Faddoul (17) som var den direkte foranledningen til massedemonstrasjonen i hovedstaden.

Fotograf Jorge Aguirre, som jobbet for avisen El Mundo befant seg like i nærheten, og ble bedt om å dra direkte til demonstrasjonen for å ta bilder. Så langt kom han ikke.

På veien ble bilen han satt i skutt på av en forbipasserende mørkkledd motorsyklist. Aguirre rakk å ta et siste bilde før han døde.

Bildebevis

Bildet Aguirre tok, som viser gjerningsmannen på vei bort fra åstedet, ble avgjørende i politiets jakt på drapsmannen. En drøy uke etter ble den tidligere politimannen Boris Blanco (33) tiltalt for drapet på Aguirre.

Den nå drapstiltalte Blanco ble sparket fra politijobben i oktober i fjor på grunn av «manglende integritet», opplyste statsadvokat Isaias Rodriguez til nyhetsbyrået AP i forrige måned.

DET SISTE BILDET: Fotograf Jorge Aguirre rakk å knipse dette bildet av sin egen drapsmann på vei bort på motorsykkel. En drøy uke senere ble den tidligere politimannen Boris Blanco tiltalt for drapet. Hjemme hos han fant ransakerne samme type patroner som det som er på bildet. Foto: Jorge Aguirre/Scanpix
DET SISTE BILDET: Fotograf Jorge Aguirre rakk å knipse dette bildet av sin egen drapsmann på vei bort på motorsykkel. En drøy uke senere ble den tidligere politimannen Boris Blanco tiltalt for drapet. Hjemme hos han fant ransakerne samme type patroner som det som er på bildet. Foto: Jorge Aguirre/Scanpix Vis mer

Da politiet ransaket boligen til Blanco fant de kuler som trolig kom fra våpenet som ble brukt mot Aguirre. I tillegg ble det blant annet funnet flere politiuniformer, skuddsikre vester og 9mm kuler, melder det latinamerikanske nyhetsbyrået Prensa Latina.

I etterkant av drapet på fotograf Aguirre fortsatte de heftige protestene i hovedstaden. Politiet ble nødt til å bruke tåregass for å løse opp folkemengdene. Og etter protestene gjorde ordføreren det klart at han ville skifte ut politisjefen med en general fra hæren.

- Presidentens skyld

Kritikere av president Chavez mener presidenten bidrar til bortføringene og drapene på rike forretningsfolk med sin radikale omfordelingspolitikk og negative omtale av rike mennesker.

Da de canadisk-venezuelanske Faddoul-brødrene ble kidnappet forlangte gjerningsmennene løsepenger på rundt 35 millioner kroner. Familiens advokat sa at det var en altfor høy sum å betale.

Senere ble guttene funnet døde skutt i nakken og hodet. Også sjåføren, som skulle kjøre de tre brødrene til skolen, ble drept da bilen de satt i ble stanset av noen som ga seg ut for å være å politimenn.

Siden president Chavez tok over er rundt 100 000 mennesker blitt drept, og ifølge FN er Venezuela det landet i verden med mest vold knyttet til håndvåpen.

Her er fotografens siste bilde
<B>HADDE IKKE SKUDDSIKKER VEST:</B> Jorge Aguirre befant seg i nærheten av demonstrasjonen mot volds- og drapsbølgen i Venezuela, da han ble bedt om å dra til Caracas for å ta bilder. Vanligvis ville han brukt skuddsikker vest under slikt arbeid. Dessverre hadde han det ikke denne dagen.
<B>SØRGENDE MOR:</B> Moren Carmen Aguirre (79) trøstes her av sin andre sønn Libardo i begravelsen av sin sønn Jorge Aguirre.
<B>DEMONSTRASJONER:</B> Drapet på pressefotografen Aguirre fikk enda flere til å demonstrere i gatene. Her er det journalister og andre mediefolk som viser sin avsky mot drapet på fotografkollegaen.