Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er fotsporene og skrotet vårt på månen

Nye oversiktsbilder viser landingsstedene i enestående detalj.

APOLLO 12: De nye bildene fra NASA-sonden LRO, som går i bane rundt månen, er skarpere enn noensinne, og viser blant annet stier tråkket opp av astronautene og utstyr som ble lagt igjen. Foto: NASA/Goddard/ASU
APOLLO 12: De nye bildene fra NASA-sonden LRO, som går i bane rundt månen, er skarpere enn noensinne, og viser blant annet stier tråkket opp av astronautene og utstyr som ble lagt igjen. Foto: NASA/Goddard/ASU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASA-sonden Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) har tatt de hittil skarpeste bildene av landingsstedene til Apollo 12, 14 og 17 på månen, som tydelig viser utstyr som ligger igjen og stier tråkket opp mens astronautene utforsket og tok prøver, melder NASA.

Se større versjoner av bildene her.

Landingsstedet for Apollo 17 viser også hjulsporene til «månebilen» Lunar Rover Vehicle, som tilbakela en distanse på over 35 kilometer i løpet av det som var historiens alle siste bemannede måneferd.

Apollo 17-kommandør Eugene Cernan, den aller siste til å ha en fot på månen, sier bildene gir ham en sjanse til å gjenoppleve desemberdagene i 1972.

- Det er nostalgisk og skuffende. Nostalgisk fordi de spesielle dagene er glade minner, men skuffende fordi det ikke ser ut til at mennesket skal tilbake i løpet av dagene jeg har igjen på denne planeten, sier 77-åringen i en epost til nyhetsbyrået AP.

Mens det er tatt liknende bilder før, har de aldri hatt et tilsvarende detaljnivå. Årsaken er at LRO nylig endret omløpsbanen og gjorde den mer elliptisk, slik at den kommer 30 kilometer nærmere overflaten, ifølge NASA.

- Dette satte LRO i en perfekt posisjon til å ta disse bildene, sier LRO-forsker John Keller i en uttalelse.

Forskerne trodde først at de stor overfor et lite mysterium, ifølge AP. De så nemlig flere gjenstander enn de forventet i et av de nye bildene bildene. Dette viste seg å være innpakkingsmateriale og et isolasjonsteppe, sier Marc Robinson ved Arizona State University.

LRO ble i denne banen, som på det nærmeste brakte den 21 kilometer over landingsstedene, i 28 dager, slik at vidvinkelkameraet WAC fikk anledning til å ta bilder av hele overflaten i sollys.

- Det nye NAC-kameraet gir oss skarpere syn. Et flott eksempel er skarpheten til roversporene. De har vært synlige i tidligere bilder, men nå er de skarpe og parallelle linjer på overflaten, sier Robinson i en uttalelse.

Til tross for at månen verken har en atmosfære eller er geologisk aktiv, vil ikke fotsporene bevares for alltid. De dekkes ekstremt sakte, men sikkert av støv som blant annet virvles opp av mikrometeoritter. I løpet av 10 til 100 millioner vil de være borte, ifølge Robinson.

APOLLO 14: Bildet viser blant annet landingsmodulens nedstigningstrinn Antares og vitenskapelig utstyr som ble lagt igjen (ALSEP). Foto: NASA/Goddard/ASU
APOLLO 14: Bildet viser blant annet landingsmodulens nedstigningstrinn Antares og vitenskapelig utstyr som ble lagt igjen (ALSEP). Foto: NASA/Goddard/ASU Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media