Her er fotsporene og skrotet vårt på månen

Nye oversiktsbilder viser landingsstedene i enestående detalj.

APOLLO 12: De nye bildene fra NASA-sonden LRO, som går i bane rundt månen, er skarpere enn noensinne, og viser blant annet stier tråkket opp av astronautene og utstyr som ble lagt igjen. Foto: NASA/Goddard/ASU
APOLLO 12: De nye bildene fra NASA-sonden LRO, som går i bane rundt månen, er skarpere enn noensinne, og viser blant annet stier tråkket opp av astronautene og utstyr som ble lagt igjen. Foto: NASA/Goddard/ASU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): NASA-sonden Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) har tatt de hittil skarpeste bildene av landingsstedene til Apollo 12, 14 og 17 på månen, som tydelig viser utstyr som ligger igjen og stier tråkket opp mens astronautene utforsket og tok prøver, melder NASA.

Se større versjoner av bildene her.

Landingsstedet for Apollo 17 viser også hjulsporene til «månebilen» Lunar Rover Vehicle, som tilbakela en distanse på over 35 kilometer i løpet av det som var historiens alle siste bemannede måneferd.

Apollo 17-kommandør Eugene Cernan, den aller siste til å ha en fot på månen, sier bildene gir ham en sjanse til å gjenoppleve desemberdagene i 1972.

- Det er nostalgisk og skuffende. Nostalgisk fordi de spesielle dagene er glade minner, men skuffende fordi det ikke ser ut til at mennesket skal tilbake i løpet av dagene jeg har igjen på denne planeten, sier 77-åringen i en epost til nyhetsbyrået AP.

Mens det er tatt liknende bilder før, har de aldri hatt et tilsvarende detaljnivå. Årsaken er at LRO nylig endret omløpsbanen og gjorde den mer elliptisk, slik at den kommer 30 kilometer nærmere overflaten, ifølge NASA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer