Her er Fox-angrepet som «minner om propaganda fra 30-tallets Europa»

Angrepet på Obama var så kraftig at kanalens sjefer reagerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske TV-kanalen Fox News er kjent for å ha en slagside til høyre i amerikansk politikk, som en motvekt mot den «liberale mainstreampressen».

Særlig gjelder dette prateprogrammene som «Fox & Friends» der angrepene mot demokratene og president Barack Obama kommer som på samlebånd.

Onsdag gikk det imidlertid litt for langt. En fire minutter lang video om president Obama og hans politikk ble vist, og umiddelbart haglet kritikken fra dem som mente videoen ikke var noe annet enn et politisk angrep.

Nazi-referanser - Videoen minner om propaganda-filmet fra 1930-tallets Europa, skrev David Zurawick i Baltimore Sun etter at innslaget hadde vært på lufta.

Referansene til 30-tallets Europa er ikke uvanlige i det amerikanske ordskiftet for tida. Både figurer på høyre- og venstresida beskyldes med jevne mellomrom for å fare med saker mer passende for nazistene.

- Og det bemerkelsesverdige var at de tåpelige programlederne i sofaen hadde nerve nok til å presentere dette som journalistikk og gratulere produsenten bak klippet, skriver han videre.

 MED FORGJENGEREN:  President George W. Bush er nærmest blitt bortgjemt etter at han gikk av. I går møtte han sin arvtaker Barack Obama da førstnevntes offisielle portrett i Det hvite hus ble avduket. Foto:  REUTERS/Jason Reed
MED FORGJENGEREN: President George W. Bush er nærmest blitt bortgjemt etter at han gikk av. I går møtte han sin arvtaker Barack Obama da førstnevntes offisielle portrett i Det hvite hus ble avduket. Foto: REUTERS/Jason Reed Vis mer

Det var Fox-fjeset Gretchen Carlson som presenterte innslaget.

- Verdt 600 000 - Vi har bestmet oss for å se tilbake på presidentens første periode for å se om han har levd opp til løftene om håp og forandring, sa Carlson før videoen rullet over skjermene.

Det går mot valg til høsten, og man trenger ikke å være rakettforsker for å forstå at Fox News heller mot en støtte til republikanernes kandidat Mitt Romney.

Medievakthunden Media Matters, som riktig nok heller ikke kan kalles objektive etter at de i 2010 erklærte en krig mot Fox News, har regnet seg fram til at innslaget var verdt minst 96.000 dollar (i underkant av 600 000 kroner) i gratisreklame for Romney.

Fjernet klippet Men det var ikke bare Fox-motstanderne som reagerte på klippet. Etter at det hadde ligget ute på FoxNews.com under tittelen «et klipp du MÅ se» ble det fjernet fra nettsida. Ledelsen rykket også ut med en uttalelse til Yahoo News.

- Pakken som gikk på lufta i programmet «Fox & Friends» var laget av en assisterende produsent, og var ikke godkjent av nettverkets ledelse. Dette har vi tatt opp med programmets produsenter, sier Bill Shine, visepresident for programmene på Fox News.

I videoen går kanalen til kraftige angrep på Obamas første periode, alt sammen mens dramatisk musikk spiller i bakgrunnen.

 STØTTES:  Tidligere førstekvinne Nancy Reagan har kommet med sin formelle støtte til republikanernes kandidat Mitt Romney. Her møtes de to i Los Angeles i går. Foto:  REUTERS/Ronald Reagan Presidential Library Foundation/Handout
STØTTES: Tidligere førstekvinne Nancy Reagan har kommet med sin formelle støtte til republikanernes kandidat Mitt Romney. Her møtes de to i Los Angeles i går. Foto: REUTERS/Ronald Reagan Presidential Library Foundation/Handout Vis mer

Det går mot et jevnt presidentvalg. I gjennomsnittsmålinga til Real Clear Politics har Obama en ledelse på 2,3 prosentpoeng, mens Romney leder med ett prosentpoeng i den siste målinga fra Rasmussen Tracking.