Her er Fritzls millionformue

Dagbladet.no dro ut for å finne alle Josef Fritzls lukrative eiendommer. Vi fant skobutikker, fotballspillere og massasjeinstitutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTETTEN (Dagbladet): Den grå betongborgen med de skitne vinduene der Elisabeth og hennes tre barn ble holdt innesperret, er blitt berømt over hele verden.

Mindre kjent er det at hennes far og fangevokter også eier fire andre eiendommer i samme landsdel. Dagbladet tok turen for å se nærmere på eiendommene.

Ifølge det østerrikske magasinet News skal den samlede verdien ligge rundt 2,2 millioner euro - bortimot 20 millioner kroner.

Har begynt graving
Ett av husene ligger i utkanten av Amstetten, byen der mangemillionæren sitter fengslet. Stedet ligger idyllisk til langs Waidhoferstrasse, men ved nærmere øyesyn, er ikke eiendommen særlig velholdt. I den store hagen står et forfallent uthus, en gammel bil, et lass med skrot og en rusten trillebår.

Plenen står uklippet og full av løvetann, bæreposer og avispapir ligger slengt overalt.

- Her har han begynt gravearbeid, sier Jürgen Popp og peker.

Popp er Fritzls nærmeste nabo, og Dagbladet.no møter ham utenfor eiendommen. Det viser seg raskt at stemningen i naboskapet ikke var den beste.

- Huset står tomt nå, for herr Fritzl hadde store utbyggingsplaner.

Her er Fritzls millionformue

Han ville bygge et stort boligkompleks med tilhørende kontorbygg og parkeringshus. Det siste halvannet året har alle vi naboene forsøkt å kjempe imot prosjektet, som ville bety maskinstøy og annet bråk døgnet rundt i flere år, sier Popp.

Stille unger

Han har selv pratet med elektroningeniøren flere ganger. Likevel ble han sjokkert over å høre om naboens grusomme kjellerhemmelighet.

- Jeg oppfattet ham som en distansert, tilbaketrukket, men smart mann. Han ville helst ikke ha noe særlig kontakt med oss. En merkelig fyr, sier Popp.

Noen ganger var også kona Rosemarie og de tre ungene som levde utenfor kjelleren med for å se til huset i Waidhoferstrasse.

- Ungene virket rolige, og de holdt seg i stram gåsegang rett bak bestemora si, forteller Popp.

Han håper nå at det gigantiske byggeprosjektet blir lagt på is, siden Josef Fritzl må forberede seg på mange år bak lås og slå.

- Men det kan jo hende partneren hans, Leopold Mittelhuber, vil fullføre planene, sier Popp.

Leopold Mittelhuber i byggefirmaet Padua bekrefter at han har hatt prosjekter sammen med Josef Fritzl.

- Og det må jeg si: I forretningssammenheng har han alltid oppført seg svært korrekt og ryddig. Men hva jeg mener om ham privat, vil jeg ikke avsløre for dere, sier Mittelhuber til Dagbladet.

Massasje og fotball

I Niederösterreichs delstatshovedstad St. Pölter, noen mil øst for Amstetten, eier Josef Fritzl to eiendommer. Den ene ligger like ved den ærverdige, vakre bykjernen.

I første etasje huser Fritzl en forretning for sko og fotpleie og en pizzeria, mens resten av huset består av boliger. Det andre huset er et rent boligkompleks med parkeringsplasser utenfor.

Videre sørover ligger Waidhofen an der Ybbs, der den svært velstående 73-åringen også har et hus.

Denne voldsomme, fireetasjers bygningen består også av utleieboliger.

- Fotballaget Harreither, der jeg er keeper, leier leiligheter her. Jeg ante ikke at Josef Fritzl eier huset, sier Kristijan Basic, som vi møter utenfor.

I første etasje holder en butikk for bildeler til. I etasjen over avslører en liten plakat at Fritzl også har funnet plass til et massasjeinstitutt.

Mange fikk nyte godt av Josef Fritzls eiendomsmasse. Bare ikke fangene i kjelleren.

HUS 3 - ST. PÖLTEN: I den nederøsterriske hovedstaden eier Josef Frtizl dette treetasjers bygget med skobutikk og pizzeria på gateplan.
HUS 4 - WAIDHOFEN AN DER YBBS: I dette huset leier Josef Fritzl blant annet ut til fotballspillere og et massasjeinstitutt.
HUS 1 - AMSTETTEN: «Skrekkens hus» i Ybbstrasse 40 er blitt et fryktet symbol på Josef Fritzls grusomme overgrep gjennom 24 år.