VIL FORSVARE HINDUISMEN: — Det handler om å bevare hinduenes kultur. «Hindu dharma» er ikke en religion, men en levemåte. Hinduismen var en avansert filosofisk retning da kristendommen fortsatt trodde jorden var flat. Så kommer misjonærer fra mye mindre utviklede religioner og omvender fattige indere med penger og makt, sier styremedlem i Oslo Frp, Ombir Upadhyay. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
VIL FORSVARE HINDUISMEN: — Det handler om å bevare hinduenes kultur. «Hindu dharma» er ikke en religion, men en levemåte. Hinduismen var en avansert filosofisk retning da kristendommen fortsatt trodde jorden var flat. Så kommer misjonærer fra mye mindre utviklede religioner og omvender fattige indere med penger og makt, sier styremedlem i Oslo Frp, Ombir Upadhyay. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADETVis mer

Her er Frp-politkeren som vil kaste kristne misjonærer ut av India

Styremedlem i Oslo Frp, Ombir Upadhyay (54), er tidligere president for den norske avdelingen i en militant hindubevegelse som anklages for drap og terror mot den kristne minoriteten i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Vi er ikke militante. Vi er en fredelig organisasjon, sier styremedlem i Oslo Frp, Ombir Upadhyay. Ved siste stortingsvalg var han på tiendeplass på partiets Oslo-liste, rett foran Jøran Kallmyr. Men for en del indere, er han mer kjent som den tidligere norske presidenten for Verdens hinduråd (VHP).

Organisasjonen har sterke bånd til den hindunasjonalistiske bevegelsen, som i India er blitt satt i forbindelse med terror og drap på muslimer og kristne.

- Skitne triks og penger I dag er Upadhyay bare medlem i hindubevegelsen, mens kona fortsatt sitter i styret. Selv mener organisasjonen at de forsvarer egen kultur mot fremmede religioner som kristendom og islam.

- I India er nesten alle kristne og muslimer hinduer som er blitt omvendt ved hjelp av skitne triks og penger, sier Upadhyay til Dagbladet.
Han støtter VHPs leder, Ashok Singhal, i at «kristne misjonærer bør kastes ut av landet».

BRENTE KRISTENT BARNEHJEM: September 2008 gikk tilhengere av VHP og deres ungdomsorganisasjon Bajrang Dal til angrep på kristne kirker og bønnerom i den indiske staten Karnataka og Orissa. Her ser man barn som rydder etter at et kristent barnehjem. Foto: SCANPIX
BRENTE KRISTENT BARNEHJEM: September 2008 gikk tilhengere av VHP og deres ungdomsorganisasjon Bajrang Dal til angrep på kristne kirker og bønnerom i den indiske staten Karnataka og Orissa. Her ser man barn som rydder etter at et kristent barnehjem. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det ville absolutt vært et skritt i riktig retning hvis man gjorde kristen og muslimsk misjonering i India forbudt, sier Upadhyay. Han støtter også kravet om å rive enkelte moskeer for å gjenoppbygge hindutempler.

En av VHPs mål er å få gjenoppbygd «tre av de 3000 hinduistiske templene som er ødelagt av moghuler og andre arabere som angrep India» i Ayodhya, Mathura og Kashi, hvor det i dag står moskeer «på hinduenes helligste grunn». Dette målet støtter Upadhyay.

Massakrene i Gujarat VHP ble verdenskjent etter opptøyene i Gujarat-regionen 2002. 27. februar 2002 ble et tog med hinduiske pilegrimer angrepet av muslimsk mobb. 58 hindupilegrimer, inkludert mange barn ble brent i hjel. Dette ble starten på opptøyer i hele regionen.
Moskeer, kirker og templer ble ødelagt. 790 muslimer og 254 hinduer ble drept. 223 mennesker ble aldri funnet.

VHPs leder, Ashtok Singhal, fikk kritikk av blant andre Amnesty International fordi han etter opptøyene skal ha sagt at «det som skjedde i Gujarat vil snart skje i hele landet» og at han også kalte massakrene «for et suksessfullt eksperiment».

UNGDOMSBEVEGELSE: HPs ungdomsbevegelse, Bajrang Dal, blir av wikipedia kalt for en «militant hinduorganisasjon». 

Bajrang Dal er blitt kraftig kritisert for å stå bak drap og massakre av kristne og muslimer. Foto: SCANPIX
UNGDOMSBEVEGELSE: HPs ungdomsbevegelse, Bajrang Dal, blir av wikipedia kalt for en «militant hinduorganisasjon». Bajrang Dal er blitt kraftig kritisert for å stå bak drap og massakre av kristne og muslimer. Foto: SCANPIX Vis mer

- Singhal har ikke sagt dette slik, sier Upadhyay. Dagbladet har hentet Singhal-sitatene fra Amnestys rapport fra 2002.

Skylder på kristne medier Upadhyay har møtt Singhal flere ganger, og for 15 år siden kom Singhal på besøk til den norske grenen av bevegelsen.

- De store engelskspråklige mediene i India eies av kristne organisasjoner og de forsøker å presentere hinduer på en dårligst mulig måte. Singhal er dypt sjokkert over urettferdigheten mot hinduene. Derfor kan han noen ganger uttale seg på en spesielt krass måte, sier Upadhyay.

Beskyldt for massakre VHPs ungdomsbevegelse, Bajrang Dal, blir av wikipedia kalt for en «militant hinduorganisasjon». Ungdomspartiet påstår at de har 1,3 millioner medlemmer.

Bajrang Dal er blitt kraftig kritisert for å stå bak drap og massakre av kristne og muslimer. USAs årlige rapport om religionsfrihet og Human Right Watch har kategorisert organisasjonen som en «hinduistisk ekstremistgruppe». Professor R. Brass ved Universitetet i Washington har sammenlignet gruppen med Nazi-Tysklands «stormtropper»:

- Bajrang Dal er ikke en terroristorganisasjon. De starter ikke noe vold selv. Men de er unge og mer utålmodige. Når de blir utsatt for overgrep blir de provosert, sier Upadhyay.

Angriper kirker Ifølge Human Rights Watch deltok organisasjonen aktivt i massakrene under Gujarat-opptøyene i 2002. September 2008 gikk Bajrang Dal til angrep på kristne kirker og bønnerom i den indiske staten Karnataka. Bajrang Dal er også kjent for å angripe unge par som feirer Valentines Day.

Vi er ikke militante. Vi er en fredelig organisasjon, sier styremedlem i Oslo Frp, VAR NORSK LEDER: Ombir Upadhyay. Ved siste stortingsvalg var han på tiendeplass på partiets Oslo-liste, rett foran Jøran Kallmyr. Men for en del indere, er han mer kjent som den tidligere norske presidenten for Verdens hinduråd (VHP). Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
Vi er ikke militante. Vi er en fredelig organisasjon, sier styremedlem i Oslo Frp, VAR NORSK LEDER: Ombir Upadhyay. Ved siste stortingsvalg var han på tiendeplass på partiets Oslo-liste, rett foran Jøran Kallmyr. Men for en del indere, er han mer kjent som den tidligere norske presidenten for Verdens hinduråd (VHP). Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer

- Dette er som å snu situasjonen på hodet. Som regel er det hinduer som blir utsatt for overgrep og forfølgelse, sier Upadhyay.

Flere indiske partier og organisasjoner har sloss for å forby bevegelsen. Seinest i 2008 tok Indias statsminister til orde for å forby VHP og Bajrang Dal på grunn av angrepene på kristne og deres institusjoner i Orissa og Karnataka.

- Den indiske statsminister har også sagt at muslimene i India har førsterett på ressurser i India. Hvilken tillit har man til statsministeren da? spør Upadhyay.

OMSTRIDT ORGANISASJON: Bajrang Dal er blitt kraftig kritisert for å stå bak drap og massakre av kristne og muslimer. USAs årlige rapport om religionsfrihet og Human Right Watch har kategorisert organisasjonen som en «hinduistisk ekstremistgruppe». Professor R. Brass ved Universitetet i Washington har sammenlignet gruppen med Nazi-Tysklands «stormtropper». Foto: SCANPIX/AFP
OMSTRIDT ORGANISASJON: Bajrang Dal er blitt kraftig kritisert for å stå bak drap og massakre av kristne og muslimer. USAs årlige rapport om religionsfrihet og Human Right Watch har kategorisert organisasjonen som en «hinduistisk ekstremistgruppe». Professor R. Brass ved Universitetet i Washington har sammenlignet gruppen med Nazi-Tysklands «stormtropper». Foto: SCANPIX/AFP Vis mer
LEDER VHP: Ombir Upadhyay har møtt VHPs leder Ashtok Singhal flere ganger, og for 15 år siden kom Singhal på besøk til den norske grenen av bevegelsen. Foto: AFP/SCANPIX
LEDER VHP: Ombir Upadhyay har møtt VHPs leder Ashtok Singhal flere ganger, og for 15 år siden kom Singhal på besøk til den norske grenen av bevegelsen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer