DRA MEG BAKLENGS INN I FUGLEKASSA.. - Den fungerer utmerket, sier Torgeir Andorsen om fuglekassa som han og søstera har satt opp ved E10 gjennom bygda Vaterfjord i Lofoten. Foto: Line Jensby Andorsen.
DRA MEG BAKLENGS INN I FUGLEKASSA.. - Den fungerer utmerket, sier Torgeir Andorsen om fuglekassa som han og søstera har satt opp ved E10 gjennom bygda Vaterfjord i Lofoten. Foto: Line Jensby Andorsen.Vis mer

Her er fuglekassa som råkjørerne frykter

Endelig går trafikken saktere gjennom Vaterfjord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk i Vaterfjord har i årevis klaget over høy fart på trafikken gjennom bygda, men i 2010 sa Vegvesenet nei til å innføre 50-sone.

I sommer fant Torgeir Andorsen ut at noe måtte gjøres.

- Vi satt og skravlet under en familiemiddag, og klaget over at de kjørte så fort, og så slengte jeg fram et forslag: «Hva med en fotoboks?», forteller Torgeir Andorsen til Dagbladet.

- Fungerer utmerket Det endte med at han fant fram noen materialer han hadde liggende etter noen byggearbeider, og spikret sammen ei fuglekasse.

- Så kjøpte vi en sprayboks med maling, og malte den. Jeg fikk hjelp av lillesøstera mi for å få den opp, forteller han.

I går omtalte Lofotposten saken, fordi fuglekassa likner påfallende på ei fotoboks.

Overfor Dagbladet insisterer Andorsen på at det er ei fuglekasse, men forteller at den gjør inntrykk på passerende bilister.

- Den fungerer utmerket. Fugler går inn og ut, og bilistene reagerer ved at de ser den på lang avstand, og så blir de usikre, «hva er fartsgrensa?», og så setter de farten ned til 60. Det var akkurat det vi ønsket, forteller Andorsen.

- Nesten-ulykker Dermed er også faren Per Andorsen fornøyd.

- Straks bilene nærmer seg den, hører vi dekkstøyen avta, og mange sakker helt ned til 60 km i timen da de blir usikre på fartsgrensen på stedet. Veldig bra effekt, sier Per Andorsen til Lofotposten.

Han og sønnen Torgeir tilbringer i år som vanlig sommerferien i Vaterfjord, der de også har flere fastboende familiemedlemmer.

- Det er veldig mye trafikk, og ikke mulig å gå langs veien, fordi det ikke er veiskulder, sier Per Andorsen til Dagbladet. Han forteller at en trailer for et par år siden kjørte av veien.

- Der er nesten-ulykker hele tida.

Håper på Vegvesenet Nå håper far og sønn Andorsen å få på plass en mer formell løsning på problemet enn den uvanlige fuglekassa, gjennom å søke om fartsgrense på 60 kilometer i timen.

- Nå som det blir skrevet litt om det, tar kanskje Vegvesenet en avgjørelse om at vi skal få 60-sone likevel, sier Torgeir Andorsen håpefullt.

Rådgiver Anne-Cathrine Skaar i Statens vegvesen Region Nord opplyser at etaten på grunn av ferieavvikling ikke har rukket å se på fuglekasse-saken enda. Hun forteller at de først hørte om saken gjennom Lofotposten onsdag.

- Oppleves som kontroll Konstituert sjef for Utrykningspolitiet, Roar S. Larsen, framholder at det er de ordinære kontrollmetodene som skal brukes for å få bilister til å sette ned farten.

Han er kritisk til å bruke ei fuglekasse som likner på en fotoboks.

- Dette oppleves som en kontroll, og det er jo ikke en offentlig kontroll, så det generelle er at kontroll skal foretas av dem som har ansvaret for det, sier Larsen til Dagbladet.