Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Gbagbo pågrepet

Den tidligere presidenten tatt til den nye presidentens base.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo ble i dag pågrepet i en væpnet aksjon. Han ble pågrepet av opprørsstyrkene i landet, som ble assistert av FN og Frankrike.

Bildene fra pågripelsen er vist på landets største TV-kanal. Ifølge Sky News ba Gbagbo om at styrkene som har støttet ham om å legge ned våpnene.

PÅGREPET: Laurent Gbagbo er nå i Alassane Ouattaras soldaters varetekt. Bildene fra pågripelsen er vist på landets største TV-kanal. Foto: AFP PHOTO/TCI/Scanpix
PÅGREPET: Laurent Gbagbo er nå i Alassane Ouattaras soldaters varetekt. Bildene fra pågripelsen er vist på landets største TV-kanal. Foto: AFP PHOTO/TCI/Scanpix Vis mer

- Jeg ber om at kampene stoppes, sa han.

Den tidligere presidenten ble tatt til den nye presidenten Alassane Ouattaras base etter pågripelsen, ifølge Reuters.

FRAKTET HIT: Laurent Gbagbo er fraktet til Golf Hotel, Alassane Outtaras hovedbase i Abidjan. Foto: AFP PHOTO / SIA KAMBOU/Scanpix
FRAKTET HIT: Laurent Gbagbo er fraktet til Golf Hotel, Alassane Outtaras hovedbase i Abidjan. Foto: AFP PHOTO / SIA KAMBOU/Scanpix Vis mer

De siste månedene har konflikten i landet blitt svært blodig. Flere hundre mennesker er drept, og begge parter i konflikten beskyldes av menneskerettighetsorganisasjoner for å ha begått grove overgrep mot sivilbefolkningen.

Ouattara vant presidentvalget i fjor, men Gbagbo nektet å gi fra seg presidentmakten. Ouattara er også av verdenssamfunnet anerkjent som den rettmessige presidenten i det vestafrikanske landet. Med dagens pågripelse kan det se ut som om selve kampen for presidentembetet i landet har nådd slutten.

Men Outtara vil fortsatt få betydelige og svært vanskelige utfordringer når han nå, etter planen, tar over som president.

Gbagbo har en betydelig tilhengerskare i landet, demonstrert ved at han fikk hele 46 prosent av stemmene ved andre valgomgang i november i fjor, har forskningssjef og vestafrikaekspert Morten Bøås ved Fafo tidligere sagt til Dagbladet.

BBC melder at en talsperson for Outtara ber de Gbagbo-vennelige styrkene om å skifte side.

Ifølge Gbagbos rådgiver Toussaint Alain skjedde dagens pågripelse da franske spesialsoldater tok seg inn i presidentboligen i Abidjan mandag ettermiddag. Dette blir avvist av de franske forsvarskildene og Frankrikes ambassadør Jean-Marc Simon.

JUBEL: Alassane Ouattaras soldater jublet i gatene etter at arrestasjonen ble kjent.  Foto: AFP PHOTO/ISSOUF SANOGO/Scanpix
JUBEL: Alassane Ouattaras soldater jublet i gatene etter at arrestasjonen ble kjent. Foto: AFP PHOTO/ISSOUF SANOGO/Scanpix Vis mer

Også øyenvitner forteller at Ouattaras styrker ble observert i det de stormet presidentboligen i Abidjan. Bak soldatene hadde FNs og franske stridsvogner tatt oppstilling utenfor området, sier vitnene til AFP.

I New York ble FNs sikkerhetsråd mandag kalt sammen til hastemøte for å drøfte situasjonen i landet. Gbagbo risikerer å bli stilt for en internasjonal domstol, tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media