- Her er giftlaboratoriet

Giften som tok livet av Alexander Litvinenko ble trolig produsert i Samara.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet.no) Det sier den russiske tidligere etteretningsoffiseren Boris Volodarsky til Dagbladet.no. Volodarsky var venn av Litvinenko, og en av de fremste ekspertene når det gjelder russisk forskning på hemmelige giftstoffer.

Nittisju prosent av verdens lovlige produksjon av polonium-210 kommer fra den strengt bevoktede atomreaktoren Avangard ved Sarov 72,4 mil sørøst for Moskva. Årlig produseres under 100 gram av det giftige grunnstoffet. Alt salg er strengt regulert.

Få lisenser

- Bare fire organisasjoner i Russland har lisens for poloniumsforskning; Moskvas statlige universitet, det private kommersielle selskapet Nuclon, eksportselskapet Techsnabexport og Det føderale atomsenteret i Samara. Jeg tror giften ble produsert i Samara-komplekset, sier Volodarsky.

Atomsenteret i Samara har alene tre lisenser for forskning på polonium.

- Det er det ideelle stedet for å gjemme en radioaktiv giftfabrikk. De har tre lisenser for poloniumsforskning. Alle lisensene er gitt til fredlige formål, men i fredlige laboratorier kan du ha ikke-fredlige laboratorier slik det skjedde med KGBs giftfabrikk Laboratorie 12 tidligere. Det ble skjult i KGBs poliklinikk sentralt i Moskva ved siden av Lubyanka-bygningen, sier Volodarsky.

Giftforskning

Den tidligere etteretningsoffiseren viser til at Sovjet har en lang historie med giftforskning.

TRE LISENSER: Det føderale russiske atomsenteret i Samara har tre lisenser for forskning på Polonium-210. Kart: GOOGLE MAPS
TRE LISENSER: Det føderale russiske atomsenteret i Samara har tre lisenser for forskning på Polonium-210. Kart: GOOGLE MAPS Vis mer

Giftstoffene er spesialdesignet for hvert enkelt offer for ønsket effekt. Men alle giftstoffene har en fellesnevner: De skal få offerets død eller sykdom til å virke naturlig, eller i det minste forårsake symptomer som gjør diagnose vanskelig for leger og obdusenter.

Polonium-210 produseres ved å bestråle vismuth-209, en isotop av vismut. Stoffet er så radioaktivt at halveringstiden er bare 138 dager, hvilket betyr at halvparten av atomene i en gitt mengde vil brytes ned på 138 dager.

I ren form er polonium-210 dødelig ved doser så små som ett mikrogram. Stoffet er svært radioaktivt, men enkelt å transportere om det holdes i glass eller metall. Om det kommer i kroppen er dødelig meget sannsynlig. Ett gram kan drepe millioner av mennesker.

Den drepende effekten ble studert på 1960-tallet i Moskva, der isotopen ble gitt til hunder, harer og rotter.

Grusomt

- Om noen virkelig hater, virkelig hater, er det et godt materiale å bruke for å drepe. Det er virkelig grusomt vondt, sier Boris Zhuikov ved radioisotop-laboratoriet ved Moskvas universitet til Washington Post.

Polonium-210 kan gå gjennom flyplasskontroller uten å bli oppdaget, ettersom radioaktiviteten utstråler alfastråler og ikke gammastråler som detektorene ser etter. Etterforskerne i London fant ikke stoffet før Litvinenkos urin ble testet med en alfastråledetektor i det britiske atombyrået som overvåker Storbritannias atomvåpen.

Men når stoffet først er oppdaget, er det enkelt å spore.

- Her er giftlaboratoriet

Den britiske etterforskningen etter drapet på den tidligere russiske politimannen Alexander Litvinenko, har fulgt sporet av polonium på busser, biler, fly, hoteller og kontorer i London. Sporet førte etterforskerne til Moskva.

- At engelskmennene fant sporet i Alexanders kropp, skyldtes ikke at russerne ikke var proffesjonelle nok, men bare at britene var ekstremt effektive, sier Volodarsky.

OMFATTENDE PROSESS: Polonium-210 blir ikke oppdaget av vanlige detektorer for radioaktivitet. Først da urinprøver ble testet ved det nasjonale atomsenteret i Storbritannia ble giften funnet.
SPOR OVER EUROPA: Også i Hamburg fant etterforskerne spor etter giften som ble brukt i London.
FORGIFTET: Alexander Litvinenko døde på University College Hospital i London 23. november i fjor.