- Her er giftlaboratoriet

Giften som tok livet av Alexander Litvinenko ble trolig produsert i Samara.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet.no) Det sier den russiske tidligere etteretningsoffiseren Boris Volodarsky til Dagbladet.no. Volodarsky var venn av Litvinenko, og en av de fremste ekspertene når det gjelder russisk forskning på hemmelige giftstoffer.

Nittisju prosent av verdens lovlige produksjon av polonium-210 kommer fra den strengt bevoktede atomreaktoren Avangard ved Sarov 72,4 mil sørøst for Moskva. Årlig produseres under 100 gram av det giftige grunnstoffet. Alt salg er strengt regulert.

Få lisenser

- Bare fire organisasjoner i Russland har lisens for poloniumsforskning; Moskvas statlige universitet, det private kommersielle selskapet Nuclon, eksportselskapet Techsnabexport og Det føderale atomsenteret i Samara. Jeg tror giften ble produsert i Samara-komplekset, sier Volodarsky.

Atomsenteret i Samara har alene tre lisenser for forskning på polonium.

- Det er det ideelle stedet for å gjemme en radioaktiv giftfabrikk. De har tre lisenser for poloniumsforskning. Alle lisensene er gitt til fredlige formål, men i fredlige laboratorier kan du ha ikke-fredlige laboratorier slik det skjedde med KGBs giftfabrikk Laboratorie 12 tidligere. Det ble skjult i KGBs poliklinikk sentralt i Moskva ved siden av Lubyanka-bygningen, sier Volodarsky.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer