PÅ GOLIAT: Plattformen veier 65 000 tonn og har skapt tonnevis av problemer for regjeringen den siste tida. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
PÅ GOLIAT: Plattformen veier 65 000 tonn og har skapt tonnevis av problemer for regjeringen den siste tida. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

GOLIAT

Her er Goliat-tallene Søviknes faktisk hadde: MDG vurderer mistillit

- Søviknes synes bare å ville presentere tall for Stortinget som øker muligheten for fortsatt vill vest i Barentshavet, sier MDG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da Stortinget tidligere i høst ba Terje Søviknes rapportere om lønnsomheten til det omstridte Goliat-feltet, sa oljeministeren at departementet hans ikke kan utføre slike beregninger.

Statsråden hoppet bukk over eget fagdirektorat, og ba oljeselskapet på Goliat, italienske Eni, svare på Stortingets spørsmål. I ettertid er det kommet fram at Oljedirektoratet satt med en rapport som viste at Goliat kunne bli et tapsprosjekt, men Søviknes hevder han ikke kjente til dette.

Men i et rundskriv olje- og energidepartementet (OED) sendte til oljebransjen forrige uke kommer det fram at Søviknes og co. blant annet gjør «anslag for forventede skatter og avgifter fra petroleumsvirksomheten

«Departementet utarbeider blant annet anslag for produksjon, investeringer og driftskostnader, samt anslag for forventede skatter og avgifter fra petroleumsvirksomheten», står det i skrivet fra OED.

Rundskrivet

MDG, SV og Ap sier rundskrivet fra Søviknes og hans departement i realiteten viser at statsråden kunne besvart Stortingets spørsmål - dersom han hadde ønsket.

Miljøpartiet mener saken nå er så alvorlig at de må vurdere å stille mistillit til Terje Søviknes nå alle fakta er på bordet.

- Søviknes synes bare å ville presentere tall for Stortinget som øker muligheten for fortsatt vill vest i Barentshavet. Det er dypt problematisk at Søviknes konsekvent setter oljenæringens interesser foran det norsk folks. De Grønne vil følge saken tett fremover, og utelukker ikke å stille mistillit når vi har fått fullstendig dokumentasjon på bordet, sier Per Espen Stoknes, påtroppende stortingsrepresentant for MDG.

Goliat skulle ha streng kostnadskontroll, og flere politikere har reagert på at regjeringen ikke har gitt Stortinget bedre oppdatering på feltets lønnsomhetsutvikling.

OMSTRIDT: Departementet skriver her at de gjør anslag for produksjon og investeringer, samt forventede skatter fra petroleumsvirksomheten. Men det er ikke det samme som lønnsomhetsvurdering, ifølge OED. Skjermdump: OED
OMSTRIDT: Departementet skriver her at de gjør anslag for produksjon og investeringer, samt forventede skatter fra petroleumsvirksomheten. Men det er ikke det samme som lønnsomhetsvurdering, ifølge OED. Skjermdump: OED Vis mer

Stoknes hevder videre at Søviknes har feilinformert Stortinget.

- Stortinget kan ha blitt feilinformert om lønnsomheten i Goliat-feltet eller at informasjonen som har blitt gitt ikke har vært utførlig. Olje og energi-departementet virker motvillige til å innhente informasjon fra sine egne etater under Søviknes. Det er tall for feltene som vi vet at Oljedirektoratet har, sier han.

- Informasjonen finnes i OED

SVs Lars Haltbrekken reagerer også på rundskrivet fra Søviknes.

- Som vi hele tiden har trodd finnes det kompetanse i både departementet og i Oljedirektoratet til å finne ut om, eventuelt når staten går i pluss på Goliat. Dette rundskrivet bare underbygger det, sier Haltbrekken.

Haltbrekken mener det er alvorlig at en statsråd ikke forsøker å besvare spørsmål fra Stortinget etter beste evne.

- Departementet kan i alle fall skaffe seg den detaljkunnskapen som trengs for å besvare vårt spørsmål. Når de ikke har gjort det tror jeg de rett og slett har vært uinteresserte i å svare på spørsmålet, sier Haltbrekken.

Terje Søviknes har flere ganger sagt at departementet hans ikke sitter på «informasjon om hva de ulike selskapenes oljeskattebetalinger».

- At olje- og energiepartementet også kan utarbeide anslag basert på de opplysninger de sitter med fra operatør, OD og andre er en forventning vi har i opposisjon og det ville være oppsiktsvekkende om ikke regjering med ansvarlig statsråd kryssjekker disse opplysninger for å få best mulig analyser, sier Hege Liadal (Ap) til Dagbladet.

Gode tall og dårlige tall

I en e-post til Dagbladet skriver departementet at tallene de sitter på ikke var nye nok til å svare på Stortingets spørsmål om lønnsomheten til Goliat.

Tallene brukes til å regnestykkene som leder til revidert nasjonalbudsjett for 2018.

«Den årlige rapporteringen fra selskapene i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett gir et øyeblikksbilde på rapporteringstidspunktet. Departementet kan ikke legge til grunn at denne rapporteringen inneholder siste, oppdaterte informasjon og dermed uten videre er egnet for å belyse problemstillinger som dukker opp i løpet av året. Ved spørsmål fra Stortinget er det derfor viktig å innhente oppdatert informasjon fra operatøren, slik det ble gjort med Goliat», skriver politisk rådgiver Christian Haugen i e-posten.

«Myndighetene utarbeider normalt ikke egne profiler for produksjon og egne kostnadstyper for enkeltfelt. I de sammenhenger der myndighetene har behov for tall for produksjon, inntekter og kostnader mv fra petroleumsvirksomheten legges derfor innrapporterte tall fra operatøren til grunn. Denne type informasjon er forretningsmessig sensitiv for eierselskapene og derfor unntatt offentlighet på felt/prosjektnivå.», skriver Haugen videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer