VENSTRE-LANDSMØTET:

Her er grafen som gleder Trine

Trine Skei Grandes drøm om regjeringsmakt fordrer at KrF og Venstre blir større enn Frp. Nå er hun nesten der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På partimålingen Ipsos har utført for Dagbladet denne uka har Venstre og KrF en samlet oppslutning på 9,5 prosent mot 10,6 for Frp. Avstanden har ikke vært mindre på halvannet år, siden Ipsos-målingen i oktober 2015.

- Det viser hvor nærme vi er til å realisere vårt blågrønne regjeringsalternativ, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

En annen tone

Hun poengterer at det er to regjeringsalternativer på borgerlig side; Høyre og Frp på den ene siden og Høyre, KrF og Venstre på den andre.

- Velgerne bestemmer hvilken posisjon vi står i når valgresultatet er klart. Vi får selvsagt en helt annen tone i forhandlingene etter stortingsvalget hvis KrF og Venstre er større enn Fremskrittspartiet, sier Trine Skei Grande.

Tilbakegangen til Frp, forklarer Venstre-lederen slik:

- Vi ser at Senterpartiet er i ferd med å ta rollen som det populistiske partiet, de har overtatt ytterkanten i Frp, sier Grande.

Den ferske Ipsos-målingen viser et knepent ikke-borgerlig flertall. Ap, Sp og SV får 84 mandater mot 83 for Høyre, Frp, KrF og Venstre. Rødt og MDG kaprer hvert sitt mandat.

GRUNN TIL Å KLAPPE: Trine Skei Grande under Venstres landsmøte i Ålesund.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GRUNN TIL Å KLAPPE: Trine Skei Grande under Venstres landsmøte i Ålesund. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Krever garanti

Før landsmøteåpningen i Ålesund varslet hennes partikollega på Stortinget, Abid Raja, at han vil fremme forslag om at Venstre skal garantere for at et borgerlig flertall ved valget skal gi en borgerlig regjering.

Til Dagbladet uttalte Raja:

«Jeg har vært dønn lojal mot partiet og tatt alle kampene internt. Nå handler det om Venstres overlevelse, da må jeg bryte tausheten på vegne av alle dem i partiet som forteller meg at de er dypt frustrerte over partiledelsens strategi. Jeg kan ikke lenger sitte stille å se på at vi blir stående i limbo. Hva betyr en stemme til Venstre hvis vi verken kan garantere borgerlig regjering eller vil støtte en Ap-regjering? Alle som skal banke på dører er i samme umulige posisjon. Det må løses på landsmøtet.»

Tåler hverandre

Trine Skei Grande mener at takhøyden i Venstre er stor nok til å romme uenighet og intern kritikk.

- Dette lever jeg virkelig godt med. Venstre er ikke et kjedelig parti. Vi tåler hverandre og hverandres meninger. Sånn må det være i et åpent demokrati. Alternativet ville vært grusomt kjedelig, sier Trine Skei Grande.

Samstemt strategi

Hun vil ikke kommentere Abid Rajas garanti-krav.

- Nå får vi la debatten på landsmøtet gå sin gang. Men jeg oppfatter at vi er samstemte på den strategien landsstyret har lagt, sier Trine Skei Grande.

Forslaget som redaksjonskomiteen ber landsmøtedelegatene ta stilling til, er dette:

«Vi tror Venstre får størst gjennomslag for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget.» 


Abid Raja sier til Dagbladet at han vurderer å droppe sitt alternative forslag etter at Trine Skei Grande har nyansert sine uttalelser i landsstyret og i Politisk Kvarter i NRK Radio fredag morgen.