DRAMATISK UTVIKLING: Donald Trumps sjanser til å bli USAs neste president har falt dramatisk, ifølge denne grafen på nettstedet fivethirtyeight. Foto: skjermdump
DRAMATISK UTVIKLING: Donald Trumps sjanser til å bli USAs neste president har falt dramatisk, ifølge denne grafen på nettstedet fivethirtyeight. Foto: skjermdumpVis mer

Her er grafen som kan gi Donald Trump bakoversveis

Skillet er ikke lenger hårfint, i presidentracet mellom Donald Trump og Hillary Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik må ihvertfall grafen over tolkes. Den viser utviklingen i Donald Trumps og Hillary Clintons sjanser til å bli USAs president, slik statistikeren Nate Silver og nettstedet fivethirtyeight vurderer dem.

Fra å ha ligget på omtrent 50/50, har Clintons sjanser nå steget til 86,6 prosent, mens Trumps har falt til 13,4.

Vendepunktet

Legg merke til tidspunktet da grafene skiller lag:

Det faller omtrent sammen med talen der Khizr Khan - faren til en fallen, muslimsk krigshelt - angrep Donald Trump under demokratenes nominasjonsmøte.

Samme dag, den 28. juli, skrev Nate Silver følgende: «Donald Trump har nesten helt sikkert fått et nominasjonsmøte-hopp, og har beveget seg inn i et ekstremt tett race med Hillary Clinton».

Det var da ei uke siden republikanernes nominasjonsmøte var over.

Så gikk Khizr Khan på talerstolen.

FØR MOTVINDEN KOM: Dette bildet av Donald Trump er tatt den 11. juli, da han fortsatt halte innpå Hillary Clinton. Foto: AP/Steve Helber
FØR MOTVINDEN KOM: Dette bildet av Donald Trump er tatt den 11. juli, da han fortsatt halte innpå Hillary Clinton. Foto: AP/Steve Helber Vis mer

Skatteløfter

Khans tale ble starten på ei mareritt-uke for Donald Trump. I dag publiserte nettstedet Politico en elendig måling for Trump: Den gir Hillary Clinton en ledelse på hele 13 prosent.

Mange tviler på at Trumps tale i kveld norsk tid, om hans antatt sterke kort økonomi, er nok til å snu den fallende trenden.

- Det handler om å gjøre Amerika storslått («great») igjen for alle, og særlig - og jeg sier særlig - for dem som har aller minst, sa Trump ifølge CNN. I bilbyen Detroit, som har vært hardt rammet av dårlige økonomiske tider, lovet han blant annet skattekutt og reduserte reguleringer, og skattefratrekk for dem som har omsorg for barn.

- Problemet er at det ikke er han som mener dette, men de som skriver talene. Så går det seks timer, og så sier han noe helt annet, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen på telefon fra USA.

Han mener den negative effekten er mer varig nå, enn etter tidligere «rabiate utspill» fra Trump. Han mener Khizr Khans tale, med kona Ghazala ved sin side, er den viktigste enkeltgrunnen til nedturen for Trump.

I FLORIDA: Mens Donald Trump holdt tale i Detroit i dag, var demokratenes kandidat Hillary Clinton i Saint Petersburg i Florida. Foto: REUTERS/Chris Keane
I FLORIDA: Mens Donald Trump holdt tale i Detroit i dag, var demokratenes kandidat Hillary Clinton i Saint Petersburg i Florida. Foto: REUTERS/Chris Keane Vis mer

Bomskudd

Allerede dagen etter Khizr Khans tale slo Trump tilbake.

«Jeg skulle gjerne hørt kona hans si noe», sa han til New York Times., med en implisitt beskyldning om at hun ikke hadde fått lov til å si noe. Da han mente at Khan hadde opptrådt «ondskapsfullt», tok selv framtredende republikanere avstand.

Trumps motangrep, mente de fleste, var åpenbare bomskudd.

- Det forsterket følelsen av at Trump ikke har empati, sier Jan Arild Snoen.

Det har heller ikke hjulpet Trump at framtredende folk som tidligere konstituert sjef for CIA, Michael Morell, har tonet flagg mot ham.

«Karaktertrekkene han har vist under primærvalgperioden tyder på at han ville bli en dårlig, til og med farlig, øverstkommanderende» skrev Morell nylig i New York Times.

I dag ble det kjent at en tidligere CIA-agent, den konservative Evan McMullin, stiller som motkandidat mot Trump.

Snoens prognose

Snoen mener det som skjedde etter Khizr Khans tale 28. juli illustrerer et viktig trekk ved den republikanske presidentkandidaten: Han greier ikke å legge ting bak seg.

- Han er ikke i stand til å bli kvitt ting som er dårlige, som Khan-saken. Han bare fortsetter og fortsetter, og greier ikke å komme tilbake på sporet.

Etter at han tidligere har gitt Trump en sjanse på 25-30 prosent til å vinne valget i november, har også Jan Arild Snoen nå revidert sine anslag.

- La oss si at han nå er nede på 20 prosent.