Her er grafen som viser Norges enorme utfordring

Klimaforsker: - Erna må legge en plan.

GIGANTISK JOBB: Norges utslipp er stadig høyere enn i 1990. Dersom Norge skal blir et lavutslippssamfunn i 2050, må utslippene ned veldig mye, veldig fort. Grafikk: Glen Peters
GIGANTISK JOBB: Norges utslipp er stadig høyere enn i 1990. Dersom Norge skal blir et lavutslippssamfunn i 2050, må utslippene ned veldig mye, veldig fort. Grafikk: Glen Peters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det nordmenn kan legge merke til, er at utslippene har gått opp siden 1990, de gikk opp i fjor, og målet for norske utslipp i 2020 kommer ikke til å nås.

Det sier Glen Peters, forsker på Cicero senter for klimaforskning, som har laget grafen på bildet.

Grafen viser Norges utslipp av klimagasser siden 1990, fordelt på sektor (fargelagt), og utslippsbaner mot flere av Norges klimamål.

Den første milepælen for Norges innsats for utslippskutt er i 2020. Dette målet sier at Norges utslipp i 2020 ikke skal være høyere enn 47,5 millioner tonn CO₂-ekvivalenter i 2020.

Det er Norge, som i fjor økte utslippene til 52,9 millioner tonn, ikke på kurs mot å nå.

- Det har ikke vært noe reelt forsøk på å nå målet, så i praksis blir det et meningsløst mål. Det er bare smart retorikk, mener Peters.

Forvirret over Norges mange klimamål? Du er ikke alene. Her er en bildeserie som gir deg litt hjelp på veien (forklaring i bildetekster):

I 2018 var utslippene 52,9 millioner tonn, og Klima- og miljøminister Ola Elvestuen har tidligere sagt at målet blir «vanskelig å nå». I svaret han ga til Stortinget før jul, ble dette målet heller ikke omtalt som et mål, men en «ambisjon».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer