Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Gros helseregning

Vil betale 100 000, skylder tre ganger så mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro Harlem Brundtlands tilbud om å selv betale for sine operasjoner på Ullevål og Lovisenberg dekker på langt nær kostnadene ved ekteparet Brundtlands helsetjenester i Norge.

«Jeg vil ikke la ortopedisk avdeling på Ullevål eller Lovisenberg sykehus belastes med kostnadene ved min behandling», skriver Gro i sin pressemelding.

Men de to sykehusene er ikke de eneste som har penger til gode. For, i tillegg til selve operasjonene, har Gro Harlem Brundtland vært på rehabilitering på NIMI på Helgelandsmoen.

Arne Olav Brundtland har også vært to måneder på rehabilitering ved Sunnaas sykehus, en behandling som heller ikke dekkes under det gjeldende regelverket.

Seint i går kveld ønsket Gro å meddele følgende:

– Nå ønsker vi ikke å besvare flere spørsmål via mediene. Nå skal vi se på dette sammen med franske og norske myndigheter. Både når det gjelder sykehus- og rehabiliteringsopphold for de involverte, sier Gros pressetalsmann Jon Mørland til Dagbladet.

Prislapp: 391 000 kroner

Dagbladet har fått flere helseøkonomer til å anslå prisen på Gro og Arne Olavs helsetjenester i Norge. Her er deres anslag på hva regninga lyder på:

• Utredning før hofteoperasjonen: 20 000 kroner.

• Operasjon på Ullevål universitetssykehus: 50 000 kroner.

• Oppfølgingsoperasjon på Lovisenberg sykehus: 50 000 kroner.

• Rehabilitering ved NIMI på Helgelandsmoen: 31.000 kroner.

• Rehabilitering ved Sunnaas sykehus: 240 000 kroner.

Det er en viss usikkerhet knyttet til regnestykket, og detaljene kjenner bare de aktuelle sykehusene. Men til sammen utgjør dette 390 000 kroner. Så langt har Gro bare tatt på seg ansvaret for å dekke operasjonene på Ullevål og Lovisenberg, noe som tilsvarer en tredjedel av den totale regninga.

Skylder på NAV

– Dette har jeg ingen kunnskap om, men alle må følge regelverket, sier partisekretær Martin Kolberg i Arbeiderpartiet.

Nå stiller lederen av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget spørsmål rundt Arne Olav Brundtlands opphold på Sunnaas sykehus, som kom etter at han fikk hjerneslag i fjor. Rehabilitering regnes som en planlagt behandling, og krever derfor det mye omtalte skjemaet E112, ferdig utfylt fra Frankrike.

Gro sier selv at familien aldri hadde hørt om dette skjemaet før saken dukket opp i media.

Mens Ullevål universitetssykehus i går innrømmet at Gro fikk særbehandling, sier Sunnaas til Dagbladet at de slavisk følger regelverket. Det betyr at de får klarsignal fra NAV, før de tar imot pasienter.

– Vi sjekker alltid opp mot NAV Utland, om personen har trygderettigheter i Norge, sier informasjonssjef Nina Olkvam til Dagbladet.

– Finnes det unntak?

– Nei, sier Olkvam.

Men NAV tar ikke ansvaret.

– Sunnaas sykehus må vurdere om det er medisinsk nødvendig med behandling. NAV kan opplyse om rettigheter til helsetjenester, men det er Sunnaas sykehus som beslutter om en pasient skal få behandling eller ikke, sier direktør for pensjon og ytelse, Hilde Olsen.

– En komplett skandale

Hvordan NAV kan ha opplyst til Sunnaas sykehus at Arne Olav Brundtland hadde norske trygderettigheter, ville ingen i etaten svare Dagbladet på i går kveld.

Det bør de snarest gjøre, mener lederen for Stortingets helse- og omsorgskomité.

– Hvis Dagbladets opplysninger stemmer, så har NAV brutt sitt eget regelverk. Nå må Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen komme på banen, sier Harald Nesvik (Frp).

Dagbladet har i flere dager forsøkt å få statsråden i tale rundt denne problemstillingen, uten hell.

– Saken rundt Gro begynner å utvikle seg til en av de største skandalene i Helse-Norge i moderne tid, hvis Dagbladets opplysninger er riktige. Jeg blir helt fortvilet på Gros vegne. Gro drives fra skanse til skanse av Dagbladet. Nå må hun legge alle kortene på bordet og fortelle den hele og fulle sannheten. Hvis også NAV har brutt sitt eget regelverk, er det en komplett skandale. NAV er som regel så firkantet i Saksbehandlingen at det er ingen rom for skjønn, sier Nesvik.

PÅ KRYKKER: Gro Harlem Brundtland på vei inn til APs landsmøte på Youngstorget i fjor vår.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media