Her er grunnen til at finansfolket er blitt bekymret for klimaet

«Klimarisiko» er ordet bør du lære deg, først som sist.

BEKYMREDE INVESTORER: Flere av verdens største investorer advarer denne uka om en finanskrise mange ganger verre enn i 2008 dersom klimaendringene ikke begrenses. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEKYMREDE INVESTORER: Flere av verdens største investorer advarer denne uka om en finanskrise mange ganger verre enn i 2008 dersom klimaendringene ikke begrenses. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Fiks klimakrisen eller få en finanskrise som er mange ganger verre enn i 2008.

Det var, ifølge The Guardian, beskjeden fra flere av verdens største forvaltere og pensjonsfond under det pågående klimatoppmøtet i Polen denne uka.

De 415 investorene, som til sammen forvalter 32 000 milliarder dollar, krever raske og store utslippskutt, total utfasing av kull, en betydelig høyere karbonpris og slutt på subsidier til kull, olje og gass.

Utspillet fra investorene føyer seg inn i en trend som har gjort seg stadig mer gjeldende de siste åra:

Klimaendringer blir ikke lenger bare sett på som en trussel for naturen, men for verdens finansielle stabilitet – eller for å si det enkelt: Dine, mine og våre penger.

Klimarisiko

Begrepet som gjerne brukes når det er snakk om klimaendringer og økonomi, er «klimarisiko». Ordet dukker opp stadig oftere, både hos næringslivet og blant politikere.

Onsdag denne uka får finansminister Siv Jensen overlevert en rapport fra en ekspertgruppe om nettopp klimarisiko.

Klimarisikoutvalget, ledet av økonomen Martin Skancke, har brukt det siste året på å undersøke hvordan klimaendringer og klimapolitikk kan komme til å påvirke Norges økonomi og finansielle stabilitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer